Pin It

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Αν δεν πέσουν οι τιμές και δεν εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, θα μπει “ταφόπλακα” σε κάθε αίτημα προς την τρόικα για μείωση φόρων»

 

ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ

Πολλοί προεξοφλούν ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές, καθώς θα καλύψουν επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν υποστεί από τις προηγούμενες αυξήσεις του φόρου

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Περιμένουν από 1η Αυγούστου, που θα εφαρμοστεί το μέτρο, να δουν μειωμένες τιμές κατά 8,1% στις επιχειρήσεις εστίασης

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Μειώσεις στις τιμές των εστιατορίων κατά 8,1% πιθανολογείται ότι θα φέρει από 1η Αυγούστου η υποχώρηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13%∙ αρκεί βέβαια το μέτρο να περάσει στους καταναλωτές…

 

Οι μαγαζάτορες από την πλευρά τους επισημαίνουν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, προεξοφλώντας πως θα καρπωθούν οι ίδιοι αυτή την πτώση για να καλύψουν επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν υποστεί από τις προηγούμενες αυξήσεις του φόρου.

 

Η αντίδραση αυτή των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της κυβέρνησης, αφού στην περίπτωση που το μέτρο αποτύχει τότε αυτό θα αποτελέσει «ταφόπλακα» σε οποιοδήποτε άλλο αίτημα για μείωση της φορολογίας – για όσο τουλάχιστον διαρκεί το Μνημόνιο στη χώρα μας.

 

«Περιφρούρηση»

 

Την «περιφρούρηση» του μέτρου, που θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος την Κυριακή μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Θανάση Σκορδά θα έχουν συνάντηση με τις διοικήσεις των ομοσπονδιών του κλάδου (ΓΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ και εστιάτορες) με αντικείμενο την παρακολούθηση της μείωσης των τελικών τιμών στα σερβιριζόμενα είδη.

 

Η μείωση του ΦΠΑ σημαίνει θεωρητικά ότι οι μαγαζάτορες που προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους στη συμφωνία του πρωθυπουργού με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός του κάθε πελάτη θα είναι μειωμένος κατά 8,1% και αυτό μόνο για τα προϊόντα τα οποία θα επιστρέψουν στο 13%. Το ποσοστό αυτής της μείωσης προκύπτει ως εξής: εάν τα προϊόντα έχουν τιμή 100 ευρώ με ΦΠΑ 23% κοστίζουν 123 ευρώ. Για το ίδιο ποσό των 100 ευρώ, με ΦΠΑ 13% ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 113 ευρώ. Η μείωση δηλαδή από τα 123 ευρώ στα 113 ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 8,1%.

 

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ πάντως είναι κυρίως ψυχολογικό, αφού πρόκειται για την πρώτη «οριζόντια» μείωση φόρου εδώ και μια πενταετία. Θεωρητικά, με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%, μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε π.χ. 50 ευρώ για τη βραδινή της έξοδο σε μια ταβέρνα θα πρέπει τώρα να πληρώσει 46 ευρώ.

 

Τα 4 ευρώ της μείωσης από τον φόρο αποτελούν ένα όφελος -«πουρμπουάρ» για τους Ελληνες που έχουν πληγεί από το Μνημόνιο και την κρίση, γεγονός που καθιστά αμφίβολο αν θα φανεί ικανό να κινητοποιήσει την αγορά.

 

Οι υποσχέσεις του κλάδου

 

Για να πείσει την τρόικα πως θα υπάρξει όφελος στην τσέπη του καταναλωτή και τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στο διάγγελμά του ότι «βασίστηκε πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες τού έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος»!

 

Εκτός από τους Ελληνες καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ αφορά και την τουριστική βιομηχανία, που εκτιμάται ότι επωφελείται επαρκώς από το μέτρο, αφού αυτό πιάνει τη μισή τουριστική σεζόν. Καθώς ο Ιούλιος τελειώνει, τα τουριστικά «πακέτα» έχουν ήδη κλείσει σε τιμές με ΦΠΑ 23% και μόνο λίγοι αργοπορημένοι επισκέπτες της χώρας προλαβαίνουν να επωφεληθούν.

 

Το στοίχημα πάντως τώρα για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι να μη μειωθούν τα έσοδα από φόρους στην εστίαση, ώστε εκ των υστέρων να μπορεί η κυβέρνηση –ό,τι και αν έχει συμβεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητας- να υποστηρίξει απέναντι στην τρόικα πως «με τη μείωση φόρων το κράτος εισπράττει περισσότερα»!

 

Η κυβέρνηση έθεσε από τον περασμένο Απρίλιο το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, με τους δανειστές να ζητούν ισοδύναμα μέτρα για το «κενό» των 200 εκατ. ευρώ που δημιουργείται στα φορολογικά έσοδα.

 

Η μείωση του ΦΠΑ συνδυάστηκε με την εσπευσμένη επιβολή του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε., πισίνες και αεροσκάφη που κανονικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, αλλά λόγω της άγρας των εισπράξεων ενεργοποιήθηκε από φέτος.

Scroll to top