Pin It

Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος και παραβιάζονται βασικές αρχές αυτοτέλειας, συνταγματικά κατοχυρωμένες

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Τρόπο αντίδρασης απέναντι στο πολυνομοσχέδιο, που πέρασε χθες από το Κοινοβούλιο, αναζητούν οι δήμαρχοι, καθώς το νομοσχέδιο οδηγεί στη «συρρίκνωση και κατ’ επέκταση στη διάλυση της Αυτοδιοίκησης», όπως σημειώνει η πλειονότητα των αιρετών, οι φωνές που ζητούν δυναμική μορφή αντίδρασης πληθαίνουν. Μετά την αξιολόγηση των γεγονότων, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα λάβει αποφάσεις για την περαιτέρω στάση της σε νέα έκτακτη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ενημέρωσε το μέλος του Δ.Σ. και δήμαρχος Λάρισας, Κωνσταντίνος Τζανακούλης, στο τέλος των επαφών των δημάρχων στη Βουλή.

 

«Τους περισσότερους υποστηρικτές συγκεντρώνει η πρόταση της παραίτησης. Να παραιτηθούμε και να βγούμε στον δρόμο και να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους», πρότεινε μέσω της «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης. Δεν μπορούμε να γίνουμε υπάλληλοι των κυβερνώντων και της τρόικας». Κατηγορώντας το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για κωλυσιεργία, αναφορικά με την καθυστέρηση σύγκλησης γενικής συνέλευσης, τόνισε πως «από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, αποδείχτηκε ότι το να πηγαινοερχόμαστε στα υπουργεία και να διατυπώνουμε προτάσεις δεν αποδίδει».

 

Κατόπιν εορτής

 

Οποιαδήποτε αντίδραση θεωρείται πλέον καθυστερημένη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πατρέων, Γιάννη Δημαρά. «Επρεπε να παραιτηθούμε από πριν. Η πολιτική αυτή έχει συμφωνηθεί από την τρόικα και έχει περάσει από το Eurogroup. Τι έννοια έχει μια απόφαση κατόπιν εορτής;», διερωτήθηκε, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και τόνισε: «Τρέχουμε να δώσουμε το φάρμακο στον ασθενή μετά θάνατον». Αναφερόμενος στις ενέργειες των συναδέλφων του, επισήμανε πως «ενώ κάνουν μια σωστή ανάλυση για τα χτυπήματα που δέχεται η Αυτοδιοίκηση, στο διά ταύτα, στην αντίδρασή τους, υπάρχει μια αναντιστοιχία».

 

«Οι παραιτήσεις έχουν σημασία αν πραγματοποιηθούν συνολικά σε όλη την Ελλάδα», υποστήριξε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, προτείνοντας περαιτέρω «αντίδραση με κάθε νόμιμο τρόπο, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα ευρωπαϊκά όργανα», καθώς και «ακύρωση των επίμαχων διατάξεων στην εφαρμογή, διότι καταστρατηγούνται βασικές αρχές της Αυτοδιοίκησης».

 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, μερίδα δημάρχων υποστηρίζει πως η επιλογή των μαζικών παραιτήσεων σημαίνει ότι «καταθέτουμε τα όπλα», όπως σημείωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. «Θα δημιουργηθεί χάος αν παραιτηθούμε, θα δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα. Πρέπει να παλέψουμε από τη θέση του δημάρχου και μπορούμε να διεκδικήσουμε την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και του θεσμού των σχολικών φυλάκων», εξήγησε.

 

Οι έως τώρα επαφές του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης δεν απέφεραν παρά μόνο μικρές αλλαγές. Το «χαρτί» της παραίτησης δεν άσκησε πίεση κατά τις διαπραγματεύσεις και οι αιρετοί αντιμετώπισαν σκληρή στάση στις επαφές τους με τον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.«Εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος από αυτή τη μετακίνηση ανθρώπων και το αποδέχτηκαν όλοι οι συνομιλητές μας. Παράλληλα, παραβιάζονται βασικές αρχές της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες», δήλωσε μετά τις συναντήσεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.

 

Βελτιώσεις

 

Νωρίτερα, οι δήμαρχοι μαζί με εργαζόμενους των δήμων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, με αφετηρία την πλ. Κλαυθμώνος, πριν καταλήξουν στο Κοινοβούλιο, όπου ζήτησαν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Οι «βελτιώσεις» που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζονται από τους δημάρχους ανούσιες. Βασικότερες είναι οι εξής:

 

● Εξαιρούνται από την κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε δήμους με πληθυσμούς κάτω των 5.000 κατοίκων, κατά βάση μικρά νησιά.

 

● Συγκεκριμένες διαδικασίες ΑΣΕΠ μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητας.

 

● Αύξηση στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 που ήταν το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης τέκνου ή της συζύγου του. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση γονικής μέριμνας τέκνου. Και, τέλος,

 

● Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

Scroll to top