limnothalassa-limni-potami-thema

18/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ΤΑΙΠΕΔ και… υγροβιότοποι

      Pin It

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έβαλε στο μάτι δύο ακίνητα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς

 

ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή

 

Αξιοποιήσιμους για επενδύσεις θεωρούν τους υγροβιότοπους της χώρας, κατά πως φαίνεται, οι της κυβέρνησης, δεν εξηγείται αλλιώς το ενδιαφέρον για ένταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δύο δημοσίων ακινήτων-τμημάτων του Εθνικού Πάρκου Υγρότοπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

 

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας (αρ. φύλλου 1020/25 Απριλίου 2013) με αριθμό 234 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση από ιδιώτες επενδυτές μεταξύ άλλων εκτάσεων και δύο γεωτεμάχια, το ΒΚ 30 έκτασης 593.418 τ.μ. της Κοινότητας Μετοχίου (Παραλιακή Ζώνη από αυλάκι Πρόκοπου μέχρι Κουνουπέλι) και το ΒΚ 32 έκτασης 55.327 τ.μ. της Κοινότητας Αράξου (Παραλιακή Ζώνη από αυλάκι Πρόκοπου μέχρι Αμμόλοφο-Μαύρα Βουνά).

 

Ουσιαστικά πρόκειται για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, το οποίο είναι κυριολεκτικά παρθένο, την ώρα μάλιστα που στις εκτάσεις αυτές επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο και δεν προκαλούν επιβάρυνση.

 

Το θέμα είναι πως, όπως καταγγέλλεται και από τους κατοίκους της περιοχής, τα συγκεκριμένα ακίνητα εμπίπτουν στο τμήμα του Εθνικού Πάρκου για το οποίο έχει ιδρυθεί καταφύγιο Αγριας Ζωής με το ΦΕΚ 39/2002 καθώς και στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου Φύση 2000 και συγκεκριμένα στην περιοχή GR23220001 καθώς και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για πουλιά, περιοχή GR2320011.

 

Επίσης εμπίπτουν στην περιοχή της διεθνούς συνθήκης RAMSAR (Ν.Δ. 191/74) περί προστασίας των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων ιδία ως υγροβιοτόπων και καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον οικότοπο 2110 «Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες της Μεσογείου» ο οποίος περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 94/43/ΕΟΚ του συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον Ν.3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» άρθρο 5, παρ. 2, «ως περιοχές προστασίας της φύσης» και κεφ. Δ΄ άρθρο 13 «ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου», αναφέρεται ότι: «Στην κρίσιμη παράκτια ζώνη όπως οριοθετείται στην οποία περιλαμβάνεται ο αιγιαλός, η παραλία, η ζώνη εναπόθεσης υλικών από τη δράση της θάλασσας, του ανέμου, των ρευμάτων, οι αμμώδεις λωρίδες, τα αμμώδη βέλη, οι αμμοθίνες, επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο και δεν προκαλούν οικολογική επιβάρυνση».

 

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας σε πρόσφατη συνέλευσή του αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την εξέλιξη και να αποτρέψει την ένταξη των οικοπέδων αυτών σε πάσης φύσεως επενδυτικά σχέδια.

 

Η περιοχή Κοτύχι-Στροφυλιά βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και στα όρια των δήμων Λαρισσού, Μόβρης, Βουπρασίας και Λεχαινών. Η προστατευόμενη περιοχή απλώνεται από τα Μαύρα Βουνά του Αράξου στο βορρά έως την αλυκή Λεχαινών στο νότο και από την Εθνική οδό Πατρών-Πύργου στα ανατολικά έως το θαλάσσιο μέτωπο του Ιονίου πελάγους στη δύση.

 

Φυσική ομορφιά

 

Η περιοχή είναι πεδινή, με μόνους λόφους τα Μαύρα βουνά (240 μ.) στο ακρωτήριο Αραξος και τον λόφο στο ακρωτήριο Κουνουπέλι (47 μ.). Ολη η υπόλοιπη περιοχή είναι πεδινή με μεγάλα τμήματα μηδενικού υψομέτρου που συμβάλλουν στη δημιουργία των υγροτοπικών εκτάσεων. Στην κορυφή του βόρειου άκρου των Μαύρων Βουνών βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του τείχους Δυμαίων που κτίστηκε στα 1250 π.Χ.

 

Βασικό χαρακτηριστικό του πεδινού εδάφους είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε άμμους και άργιλους, αποτέλεσμα της έντονης μεταφοράς και διασποράς της άμμου από την ακτή προς το εσωτερικό υπό την επίδραση δυτικών ανέμων. Ολόκληρο σχεδόν το δυτικό μέτωπο καταλαμβάνεται από παραλιακές κινούμενες θίνες (αμμουδιές και αμμόλοφους), που εκτείνονται σε βάθος δεκάδων μέτρων προς τη στεριά, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, διάσπαρτες με φυτά της άμμου και πεύκα-νάνους.

 

 

Εκτύπωση

 

Επιστροφή

 

Scroll to top