18/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Κρίστη και Μαριώ

 

Η Ελλάδα έχει την τιμητική της σήμερα στο «Athens World Music Festival», που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, με τον ιδιαίτερο θεματικό τίτλο «P.I.I.G.S.». Εμφανίζονται η Κρίστη Στασινοπούλου (φωνή, μπεντίρ, ινδικό αρμόνιο) και ο Στάθης Καλυβιώτης (λαούτο, live looping, ηλεκτρονικά, φωνητικά) με κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο «Greekadelia», που περιλαμβάνει ηλεκτρονικο-ακουστικές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, καθώς και δικά τους τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους τους. Mαζί έχουν κυκλοφορήσει πέντε δίσκους που διακρίθηκαν στο εξωτερικό, ενώ με την μπάντα τους ταξιδεύουν και παίζουν σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία κ.α. Το ίδιο βράδυ τη σκυτάλη θα πάρει η Μαριώ, από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

 

Ποιητές και μεταφραστές

 

Το 8ο Συμπόσιο Ποίησης και Μετάφρασης Ελλήνων και Αμερικανών ποιητών (Paros symposium) που διοργανώνουν η Susan Gevirtz, ποιήτρια και καθηγήτρια στο ΜΑ in Visual and Critical Studies Program, και η Σιαρίτα Κουκά, συντηρήτρια αρχαιοτήτων–ποιήτρια, πραγματοποιείται έως 21 Ιουλίου στον χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134). Οι ποιητές–μεταφραστές τα πρωινά μεταφράζουν in situ το έργο τους από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα. Το βράδυ ακολουθεί ανάγνωση, ανοικτή στο κοινό, της ποίησης και των μεταφράσεων, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις. Στο φετινό συμπόσιο συμμετέχουν οι: Nάνος Βαλαωρίτης, Θανάσης Μασκαλέρης, Ιωάννης Πετρόπουλος, Steve Dickison, Ιωάννα Αβραμίδου, Larry Kearney, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Josef Venturas, Φοίβη Γιαννίση, Αθανάσιος Φωτιάδης, Αγγελική Ηλιοπούλου, Πέτρος Λυγίζος, Ιωάννης Τριπουλάς, Aγγελος Σακκίς, Aγγελος Παρθένης, Susan Gevirtz, Σιαρίτα Κουκά κ.ά. Μουσική: Αντώνης Χανιωτάκης–Melorman. Η τελευταία μέρα εργασιών θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο (πλατεία Φιλελλήνων και οδός Oθωνος).

 

Κωνσταντίνος Βήτα στον Κήπο του Μεγάρου

 

Ευαίσθητος και συναισθηματικά πάντα επίκαιρος δημιουργός της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, ο Κωνσταντίνος Βήτα μοιράζεται με το κοινό τα νέα του τραγούδια: ηλεκτρικές και χιπ χοπ συνθέσεις, με στίχους αποκαλυπτικούς που λειτουργούν ως αντανακλάσεις της κρίσης και του προσωπικού επαναπροσδιορισμού. Ο συνθέτης, στιχουργός κι ερμηνευτής, με τη μακρά ιστορία στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική και τη μεγάλη απήχηση, από την περίοδο των Στέρεο Νόβα, μεταφέρει απόψε (21.00) στον Κήπο του Μεγάρου την ηχώ της εποχής. Την «Αντήχηση», όπως ο ίδιος ονόμασε το όγδοο προσωπικό του άλμπουμ. Προπώληση εισιτηρίων: €10. Στην είσοδο: €12,00. Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210-7282333 και στην ιστοσελίδα www.megaron.gr

 

«Ελένη» στους Βράχους

 

«Ελένη» του Ευριπίδη, απόψε στις 21.00 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Βύρωνα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, μουσική Νίκου Ξανθούλη, χορογραφίες Αγγελικής Στελλάτου.

 

Η Ελένη και ο Μενέλαος, το ζευγάρι-αφορμή για να ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος, ξανασυναντιούνται διά χειρός Ευριπίδη. Μέσα σε έναν κωμικοτραγικό κόσμο, τον οποίο οριοθετεί επιδέξια ο τραγικός ποιητής, η Ελένη ξαναβλέπει τον Μενέλαο δεκαεπτά χρόνια μετά την έναρξη της τρωικής εκστρατείας. Και τότε προσπαθεί να ανατρέψει τον μύθο της άπιστης γυναίκας. Παίζουν: Πέμη Ζούνη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αντώνης Καρυστινός, Νίκη Παλληκαράκη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Τσαπόγας, Ευγενία Μαραγκού, Εύα Κάρτσακλα. Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.

 

Η γενιά του ’80 στη Σπάρτη

 

Εγκαινιάζεται σήμερα (20.30), στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη – Παράρτημα Σπάρτης της Εθνικής Πινακοθήκης, η έκθεση «Η γενιά του ’80. Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου».

 

Οι καλλιτέχνες που συστεγάζονται στη συλλογή Φέλιου επέλεξαν να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα και τα πάθη της εποχής τους με την παραδοσιακή μέθοδο: ζωγραφίζοντας με πινέλα και χρώματα θέματα παραστατικά, και κυρίως ανθρώπινες μορφές. Η έκθεση παρουσιάζει 17 ζωγράφους που εντάσσονται σε πέντε ενότητες: «Το επιούσιον φως»: Χρήστος Μποκόρος. «Ο οίκος του σώματος»: Στέφανος Δασκαλάκης, Θανάσης Μακρής, Γιώργος Ρόρρης. «Η ανθρώπινη κωμωδία»: Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Ξενοφών Μπήτσικας, Αχιλλέας Παπακώστας, Εδουάρδος Σακαγιάν. «Το μεσογειακό φως – Αρωμα Γενιάς του ’30»: Κώστας Αργύρης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. «Επιστροφή στη Φύση – Natura naturans»: Μαριλίτσα Βλαχάκη, Αννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου.

 

Σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», μέχρι τις 14 Οκτωβρίου (Κων/νου Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών, Σπάρτη). Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γεωργία Κακούρου Χρόνη, επιμελήτρια (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης).

 

Πορτρέτα από την Τζια

 

Η εικαστική εγκατάσταση «Απογραφές της Μνήμης – Μαρτυρίες από την Τζια» της Γεωργίας Μπλιάτσου παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» του Δήμου Κέας στην Κορρησία, μέχρι τις 21 Ιουλίου.

 

Αφοσιωμένη στο νησί της Κέας εδώ και πολλά χρόνια, η Γεωργία Μπλιάτσου υλοποίησε την τελευταία διετία μια σειρά από πορτρέτα των κατοίκων και παραθεριστών του νησιού. Πρόκειται για μια εντόπια «πινακοθήκη» μεταβλητών διαστάσεων, κατοικημένη από αναγνωρίσιμους στους περισσότερους αλλά και αφανείς ανθρώπους, οι οποίοι συνδέθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες με τα καλοκαίρια αλλά και τους χειμώνες του νησιού, με την καλοκαιρινή ραστώνη αλλά και τις εποχικές εργασίες της υπαίθρου. Στη Χώρα και στο Βουρκάρι, στο Λιβάδι και στον Οτζιά, στους Κοκκίνους και στον Μαύρο, συλλέκτες, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, τοπικοί ιστοριοδίφες και συγγραφείς συνομιλούν μέσα από τα σχεδόν στιγμιαία πορτρέτα τους με βοσκούς και παπάδες, με ψαράδες και ιδιοκτήτες καφενείων και παραδοσιακών παντοπωλείων, με γηραιές φουρνάρισσες και παλαίμαχους τεχνίτες του εργοστασίου «Εμαγιέ».

 

«Caveman» στο Βεάκειο

 

«Caveman» του Ρομπ Μπέκερ, απόψε στις 21.30 στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, μετάφραση Εραττώ Τάττη, διασκευή Αναστασίας Παπαστάθη, σκηνικά-κοστούμια Ειρήνης Παγώνη, μουσική Πάνου Φορτούνα. Παίζει ο Ζήσης Ρούμπος.

 

Ηρωας του έργου, που παίζεται ασταμάτητα τα τελευταία έξι χρόνια, είναι ο Σωτήρης. Συμπαθής και ευγενικός, αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος και τσαμπουκάς. Με άλλα λόγια, ο μέσος Ελληνας. Ο Σωτήρης, μέσα από έναν καβγά με τη γυναίκα του, βρίσκεται αναπάντεχα στον δρόμο, μαζί με όλα του τα πράγματα. Ξεκινώντας από το αρχικό ερώτημα που τον παιδεύει, «γιατί δεν τα βρίσκουν οι άντρες με τις γυναίκες», ξεδιπλώνεται μια σειρά κωμικών καταστάσεων, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

 

 

 

Scroll to top