18/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τα πολλά πρόσωπα

Το ΕΣΠΑ στο πλευρό των σινεφίλ

      Pin It

Ενα πλούσιο και φιλόδοξο πρόγραμμα με φεστιβάλ, αφιερώματα και διάσημους καλεσμένους, που δεν σταματάει στην πρωτοπορία αλλά τιμά και τις κλασικές κινηματογραφικές αξίες, ανακοίνωσε η Μαρία Κομνηνού. Με την αμέριστη συμπαράσταση της Λίνας Μενδώνη τού ΥΠ.ΠΟ.

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Tαινίες των Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ελία Καζάν και Νίκου Παπατάκη, κλασικών και πολυαγαπημένων δημιουργών της 7ης τέχνης, θ’ απολαύσει το σινεφίλ κοινό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Κι από κοντά, αφιερώματα σε νεότερους, όπως ο Γερμανός Χαρούν Φαρόκι και ο Πορτογάλος Πέδρο Κόστα, οι οποίοι και θα επισκεφτούν την Αθήνα για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους, να συνομιλήσουν με το κοινό και να δώσουν masterclass. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, ευτυχώς που υπάρχει και το ΕΣΠΑ, τα μοναδικά κονδύλια που εκταμιεύονται και κρατούν ζωντανό μεγάλο μέρος του πολιτισμού. Κι ευτυχώς αφορούν και το σινεμά.

 

Κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις, δύο φεστιβάλ και οκτώ αφιερώματα χωρισμένα σε τρεις κύκλους, έχει εντάξει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πρόγραμμα «Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή». Αυτό είναι που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, ΕΣΠΑ). Περιλαμβάνει καθιερωμένες εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης, όπως το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, αλλά και θεσμοθετεί και νέους θεματικούς κύκλους για τα επόμενα χρόνια.

 

Ανάμεσα στα προγράμματα είναι: Ελληνες της διασποράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο, Επικαιρότητα & Πρωτοπορία, Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ. Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2014. Τα παρουσίασαν στο κοινό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, υπεύθυνη για τα έργα του ΕΣΠΑ Λίνα Μενδώνη, η γενική γραμματέας της Ταινιοθήκη της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, η σκηνοθέτις-παραγωγός Βάλερυ Κοντάκου κ.ά. Το «παρών» έδωσαν κι εκπρόσωποι πρεσβειών και ινστιτούτων καθώς πολλά από τα προγράμματα διοργανώνονται με τη συμβολή τους.

 

Οι κινηματογραφικές δράσεις αφορούν:

 

* Το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (17-27 Οκτωβρίου 2013). Διοργανώνονται τρία μεγάλα αφιερώματα, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις, σε δύο διεθνή κι ένα ελληνικό τμήμα.

 

Το κεντρικό αφιέρωμα εστιάζει στον Χαρούν Φαρόκι, διεθνώς καταξιωμένο και ριζοσπαστικό Γερμανό κινηματογραφιστή και εικαστικό, με πολλές ατομικές εκθέσεις. «Είναι τιμή μου να είμαι προσκεκλημένος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για να δείξω έργα μου στη Σχολή Καλών Τεχνών και στον κινηματογράφο. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή όταν με καλείται σε τόσο δύσκολους καιρούς», δήλωσε ο ίδιος.

 

Στην Ελλάδα συστήνεται μ’ ένα τρίπτυχο αφιέρωμα το οποίο επιμελείται η συνεργάτις, σύντροφος και επιμελήτρια των εικαστικών εκθέσεών του, Αντγε Εμαν, το οποίο περιλαμβάνει: έκθεση στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ (29/10) με 7 βίντεο-εγκαταστάσεις από το 1995 έως σήμερα. Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη με ταινίες σε βίντεο και φιλμ που καλύπτουν χρονικά πέντε δεκαετίες από το 1969 έως το 2009. Και masterclass στο Ινστιτούτο Γκέτε Αθηνών.

 

Η πρόσκληση του Φαρόκι πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκέτε.

 

Υπάρχει ακόμα αναδρομικό αφιέρωμα στον Πορτογάλο Πέδρο Κόστα (1959), από τους πολυσυζητημένους Ευρωπαίους auteurs των τελευταίων ετών, ο οποίος και θα έρθει στην Αθήνα. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας θα προβληθεί η πλήρης φιλμογραφία του – πέντε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και πέντε μικρού μήκους ταινίες.

 

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα προβληθούν έξι αποκατεστημένες ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι, καθώς όλο το έργο του πρωτοπόρου νεο-ρεαλιστή κινηματογραφιστή αποκαθίσταται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Πρόκειται για τις ταινίες: «Η μηχανή που σκοτώνει τους κακούς» (1952), «Ταξίδι στην Ιταλία» (1953), «Ινδία» (1959), «Στρόμπολι» (1949), «Αγάπη» (1948), «Ρώμη ανοχύρωτη πόλη» (1945).

 

Τα τρία ειδικά τμήματα του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου είναι τα: «Κινηματογραφικά μέτωπα», σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα με πολύ πρόσφατες ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά της πρωτοπορίας. «Αφηγηματικά + Οχι»: σε επιμέλεια Νίνας Βελιγράδη, με 8 ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο που εστιάζουν στην υποκειμενική αλήθεια της οικονομικής κρίσης με όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξες νότες. «Ελληνικό Σινεμά Τώρα!»: σε επιμέλεια Βένιας Βέργου με καινούργιες ελληνικές παραγωγές που συνομιλούν επάξια με τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

 

* Θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο δύο αφιερώματα στο πλαίσιο του κύκλου «Ελληνες της διασποράς». Στον Ελία Καζάν με τη φιλμογραφία του πλαισιωμένη από παρουσιάσεις, συζητήσεις και ειδικές εκδηλώσεις (σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ). Και στον Νίκο Παπατάκη, ακριβώς τρία χρόνια μετά τον θάνατό του. Το αφιέρωμα παρουσιάζει την πλήρη φιλμογραφία του, αποκαλύπτοντας τόσο την ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή του όσο και την ερμηνευτική του ικανότητα ως ηθοποιού, και πλαισιώνεται από ταινίες τεκμηρίωσης για τον ίδιο και το έργο του, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και μία έκθεση (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο).

 

Τον Μάρτιο του 2014 θα γίνει αφιέρωμα στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Πέρα από τις γνωστές ταινίες του, θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σπάνιες μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της κινηματογραφικής του έκφρασης. Και σχεδόν σε ένα χρόνο θα διοργανωθεί στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» το αφιέρωμα «Ντοκιμαντέρ & Κινούμενα Σχέδια».

 

[email protected]

Scroll to top