Εγκατέλειψε την προσπάθεια να προωθήσει στην Ευρωπαική αγορά σπόρο γενετικά τροποποιημένου φυτου η αμερικανική εταρεία της χημικής και αγορτικής βιομηχανίας Monsanto. Eλαβε αυτή την απόφαση κατόπιν αντιδράσεων που προέκυψαν.
Αιτία είναι οι ανησυχίες, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, που επικρατούν στην Ευρώπη για παρόμοιες επιλογές από Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην γενετική τροποίηση.
«Θα αποσύρουμε τις αιτήσεις χορήγησης αδειών για την καλλιέργεια γενετικά βελτιωμένων γεωργικών προϊόντων. . . σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και αφού διασαφηνιστούν πιθανές υποχρεώσεις» της εταιρείας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για απόφαση που αφορά νέες ποικιλίες καλαμποκιού, τεύτλων και φασολιών σόγιας καθώς εκκρεμούσε για αυτά η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων.
Πάντως η Μονσάντο ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει τον μεταλλαγμένο σπόρο καλαμποκιού MON 810 στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι έχει βρει το «απαιτούμενο περιβάλλον για την επιτυχή διάθεση των ποικιλιών αυτών». Παράλληλα η εταιρεία πωλεί και συμβατικούς σπόρους.
Συνολικά η Μονσάντο είχε υποβάλει τέσσερις αιτήσεις αδειοδότησης, το αποτέλεσαμ των οποίων εκκρεμούσε στην ΕΕ. Η μία εξ αυτών αφορά την ανανέωση της άδειας για την καλλιέργεια του MON 810, που κυρίως καλλιεργείται στην Ισπανία.
«Στην πράξη στην ΕΕ, σε έναν ορισμένο αριθμό κρατών, υπάρχει επιφυλακτικότητα όσον αφορά την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Αυτό είναι γεγονός», ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Φρεντρίκ Βενσάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών καλύπτουν μόλις 100.000 εκτάρια στην επικράτεια της ΕΕ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο καλλιεργούνται σε 170 εκατ. εκτάρια.
Ενδεικτικό της σθεναρής αντίστασης που προβάλει η Ευρώπη σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι η περισινή απόφαση της γερμανικής εταιρίας BASF, ανταγωνίστριας της Mονσάντο, να μετακινήσει τη διεύθυνση της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά τους οι οικολόγοι σχολίασαν με θετικό τρόπο την απόφαση της Μονσάντο να διακόψει την διαδικασία διάθεσης των συγκεκριμένων μεταλλαγμένων ποριόντων της στην Ευρώπη, επισημαίνοντας οτι πρέπει να ενταθεί η κινητοποίηση ως την εξάλειψη τους από ολη την Ευρώπη.
«Δεν υφίσταται αγορά για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ευρώπη: το κοινό δεν τα θέλει, οι αγρότες δεν τα θέλουν», ανέφερε στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Φίλοι της Γης. Ωστόσο σχολίασε ότι η «τοξική παρουσία» της Μονσάντο παραμένει ακόμη.
Αναφερόμενος σε αυτο επεσήμανε οτι «σχεδιάζουν ακόμα να καλλιεργηθεί το βασικό τους ΓΤ προϊόν στην Ευρώπη, επιδιώκουν να διευρύνουν τον έλεγχό τους επί των συμβατικών σπόρων και να αυξήσουν τις πωλήσεις των χημικών τους που μολύνουν τη γη μας και τα σώματά μας».
Στέλεχος της Greenpeace είπε ότι «η συνέχιση της απόρριψής [του] από τους αγρότες, από τους καταναλωτές και από τις κυβερνήσεις θα οδηγήσει εντέλει την Μονσάντο να αποσύρει το ΓΤ καλαμπόκι MON 810, το μόνο γενετικά τροποποιημένο προϊόν στην Ευρώπη».
Πάντως η οπισθοχώρηση της Μονσάντο φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο γεγονός καθώς δεν μεταβάλει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από άλλες χώρες στην ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαική Επιτροπή επέτρεψε την εισαγωγή καλαμποκιού που παράγει η SmartStax το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Μονσάντο και η Dow Agro Sciences. Το ότι η τελική έγκριση θα δοθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες.
Ef.Syn. με πληροφορίες από το ΑΠΕ