Reding-Viviane-thema

19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τώρα… προαπαιτούμενα

      Pin It

Ικανοποιημένες οι Βρυξέλλες από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τη συμμόρφωση της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με τις απαιτήσεις της τρόικας. Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση

 

Από την πλευρά των Βρυξελλών δεν έχει απολύτως ξεκαθαριστεί εάν θα συνεχίσει το έργο της η τρόικα και υπό ποια μορφή (με ή χωρίς το ΔΝΤ)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους οι Βρυξέλλες για την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με τις απαιτήσεις της τρόικας και προτίθενται να συστήσουν την επόμενη εβδομάδα την απελευθέρωση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης.

 

«Καλωσορίζουμε την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του επίτροπου Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’Κόνορ. Η Κομισιόν λοιπόν ανέλαβε να εξετάσει λεπτομερώς εντός των ημερών τις διοικητικές και νομικές πτυχές του πολυνομοσχεδίου και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης. Το τίμημα της συμμόρφωσης…

 

Ο Σάιμον Ο’Κόνορ τοποθέτησε την απόφαση για την πρώτη εκταμίευση της δόσης εντός της ερχόμενη εβδομάδας. Στη σύνοδο της ευρωζώνης της 8ης Ιουλίου συμφωνήθηκε να χορηγηθούν στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ από το ΕΤΧΣ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. στο πλαίσιο της πρώτης υποδόσης και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

 

Επίσης η χώρα μας θα λάβει 2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των κρατών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά (1,5 δισ. ευρώ περί τα τέλη Ιουλίου και 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο) . Το ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα συνέλθει στα τέλη Ιουλίου, θα συνδράμει με το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

 

Γνωρίζει μόνο ο Στουρνάρας

 

Ετσι, με την υποδόση του Οκτωβρίου, η Ελλάδα θα έχει πάρει τα 134 από τα 145 δισ. ευρώ που προβλέπει το δεύτερο πακέτο διάσωσης του Δεκεμβρίου 2012. Μετά μόνο ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει τι θα γίνει…

 

Αλλά και από την πλευρά των Βρυξελλών δεν έχει απολύτως ξεκαθαριστεί εάν θα συνεχίσει το έργο της η τρόικα και υπό ποια μορφή (με ή χωρίς το ΔΝΤ). Οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 και το γεγονός ότι αυξάνονται οι κραυγές διαμαρτυρίας των πολιτών, ιδίως του Νότου, για την καθοδηγούμενη από τη Γερμανία πολιτική της λιτότητας, αρχίζουν και προβληματίζουν ουκ ολίγους.

 

Η Λουξεμβούργια αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βιβιάν Ρέντινγκ, η οποία επιθυμεί να διαδεχτεί τον Ζοζέ Μπαρόζο, έσπευσε χθες να σηκώσει τη φωνή της ζητώντας τη διάλυση της τρόικας. Για τη Β. Ρέντινγκ η τρόικα έχει κλείσει τον κύκλο της και άλλωστε η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.

 

Πρώτος αντέδρασε ο έτερος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Φινλανδός Ολι Ρεν, για τον οποίο η τρόικα δεν πρέπει να διαλυθεί διότι παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

 

Ο Φινλανδός εξήρε τη συνεργασία των μελών της τρόικας (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του για τη διάλυσή της, τουλάχιστον προς το παρόν… Φυσικά ο Ρεν στηρίζεται στις πλάτες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

 

 

 

Scroll to top