19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύσεις και λουκέτα εξπρές

      Pin It

Ο Αδ. Γεωργιάδης ονομάζει «αναπροσανατολισμό» το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και διαβεβαιώνει ότι η «κινητικότητα» 1.250 εργαζομένων θα ολοκληρωθεί ώς τον Σεπτέμβριο

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Με διαδικασίες-εξπρές, που θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν ο «αναπροσανατολισμός» των δημόσιων νοσοκομείων και η κινητικότητα 1.250 εργαζομένων στον χώρο της υγείας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης.

 

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο υπουργός θα προσδιορίσει ποια νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ θα «αλλάξουν χαρακτήρα», αφού μελετήσει το σχέδιο που του παραδόθηκε την Τετάρτη καθώς και το σχέδιο του προκατόχου του, Ανδρέα Λυκουρέντζου, όπως εξήγησε.

 

Δεν βλέπει αντιδράσεις

 

Για την Αττική ο «αναπροσανατολισμός» και όχι το κλείσιμο, όπως υπερθεμάτισε, αφορά «5-6 νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας, τα οποία θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή εξωτερικά ιατρεία ή θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων».

 

Πρόσθεσε δε ότι έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους δημάρχους των περιοχών όπου τα νοσοκομεία «θα αλλάξουν χαρακτήρα» και στους οποίους θα ανακοινώσει πρώτα τις αποφάσεις του. Οπως είπε μάλιστα, δεν βλέπει λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις με τους σχεδιασμούς του.

 

Σύμφωνοι, πρόσθεσε, με τα σχέδιά του είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Γνώμονας «δεν είναι το κόστος αλλά η χρηστότερη διαχείριση».

 

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων που «θα στηρίξουν τον αναπροσανατολισμό των νοσοκομείων» συναντιέται σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, και σε 10 μέρες θα έχει λάβει την τελική απόφαση. «Δεν χάνει κανείς τη δουλειά του, εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο, σε γειτονικό νοσοκομείο», είπε.

 

Για τα φάρμακα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα τιμολογηθούν όλα τα γενόσημα με μία επιπλέον έκπτωση 5%. Επιπλέον, θα προχωρήσει στη σταδιακή, με χρονοδιάγραμμα, ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία θα εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο οι παράγοντες της αγοράς τηρούν τις δεσμεύσεις τους (πληρωμές rebate, claw back κ.ο.κ.).

 

Περί βιταμινών

 

«Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο» σχολίασε. Επίσης ανέφερε ότι περιμένει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σχετική πρόταση για το ποια και πόσα καινοτόμα φάρμακα θα ενταχθούν πρώτα στη θετική λίστα.

 

Οσον αφορά τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), επανέλαβε αυτό που είχε αποκαλύψει ο προκάτοχός του, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τον Μάρτιο, ότι το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, με απελευθερωμένες τις τιμές τους και μάλιστα το έχει θέσει ως «προαπαιτούμενο για τη συνεννόηση του Σεπτεμβρίου» και πρόσθεσε: «Θα το διαπραγματευτούμε. Η πρότασή μας είναι να δώσουμε κάτι πολύ λίγο: τις βιταμίνες».

 

…………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κλείνουν κλινικές ελλείψει χρημάτων

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων… έρχονται «λουκέτα» στις κλινικές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθούν σε αναγκαστική παύση λειτουργίας πολλές υπηρεσίες, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια κάποιες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία). Οπως είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Κετικίδης, σε σύσκεψη των Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει της απεργίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία την Τετάρτη, τα «λουκέτα» σε πολλές κλινικές είναι αναπόφευκτα.

 

Οι συνεχείς περικοπές στα οικονομικά των νοσοκομείων και οι ακρωτηριασμένοι προϋπολογισμοί δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση» στη δημόσια υγεία, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε οριακή λειτουργία των νοσοκομείων και οσονούπω αναμένονται λουκέτα ακόμη και σε ολόκληρες κλινικές ή τμήματα. «Είναι χαρακτηριστικό», λέει ο κ. Κετικίδης, «ότι στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει να διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις σε τακτικά περιστατικά ορθοπεδικής, επειδή οι κωδικοί για την προμήθεια των αναλώσιμων υλικών έχουν χτυπήσει κόκκινο…».

 

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει πανελλαδικά τις 20.000, εκ των οποίων οι 1.000 αφορούν τις μονάδες της Θεσσαλονίκης. Υπό αυτές τις συνθήκες εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά σε συγκεκριμένες κλινικές, αφού αφενός τα υλικά δεν επαρκούν, αφετέρου το προσωπικό δεν προλαβαίνει να καλύψει τις ανάγκες. Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, αναστολή λειτουργιών αναμένεται τις επόμενες μέρες και στο Νοσοκομείο της Δράμας.

 

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), προειδοποιώντας ότι οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Πολύ σύντομα θα δούμε να κλείνουν κι άλλες χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας), να διαλύονται τμήματα και να αποσυντίθεται το δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής», τόνισε δηκτικά ο πρόεδρος Δημήτρης Βαρνάβας.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

Τα μισά στο Αττικόν και τα ρέστα στα υπόλοιπα

 

Για ανισομερή κατανομή κονδυλίων καταγγέλλουν γιατροί τον διοικητή υγειονομικής περιφέρειας του Πειραιά

Την αυθαίρετη κατανομή κονδυλίων του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Γιάννη Ευδοκιμίδη, στα νοσοκομεία αρμοδιότητάς του αποκάλυψε χθες η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά.

 

Για το ίδιο θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον διοικητή για προκλητική ανισομερή κατανομή των 10 εκατομμυρίων της κρατικής επιχορήγησης – ενίσχυσης του υπουργείου Υγείας για τα 12 νοσοκομεία της περιοχής. Κι όταν λέμε ανισομερή μοιρασιά, εννοούμε τα μισά στο Αττικόν και τα ρέστα στα υπόλοιπα 11 νοσοκομεία της περιοχής!

 

Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών κάνει λόγο για κίνηση που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων της περιοχής καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της, είναι γνωστό πως ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει σχεδόν τίποτα από τα υπέρογκα ποσά που οφείλει στα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του. Ετσι, τα νοσοκομεία στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην κρατική επιχορήγηση και οι διοικήσεις τους «εκλιπαρούν εδώ και καιρό για επιχορήγηση, δηλώνοντας επίσημα και υπηρεσιακά πως από αρχές Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχει “σάλιο” ούτε για φάρμακα, ούτε για τρόφιμα, ούτε για υλικά, ούτε για αμοιβές επικουρικού προσωπικού», επισημαίνει. Η κατανομή από τον κ. Ευδοκιμίδη έγινε ως εξής: Αττικόν: 5.100.100 ευρώ, Τζάνειο 650.000, Νίκαια μαζί με Δυτικής Αττικής 450.000, ψυχιατρικά τίποτα και στα νησιά (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Κυκλάδες, Ρόδος κ.λπ.) κάτι ψίχουλα.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία αρμοδιότητας της Β΄ ΔΥΠΕ.

 

Ντάνι Βέργου

Scroll to top