ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου
Το αίτημα της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) για υπαγωγή της στο άρθρο 106 επ. Ν. 3588/2007 (πρωτόδικα είχε απορριφθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης) εκδικάστηκε την Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου, παρά το αίτημα αναβολής των αντιδίκων, της ναυτιλιακής Seahawk (διεκδικεί οφειλές 1 εκατ. ευρώ) και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου (διεκδικεί οφειλές 600.000 ευρώ) για 18 Σεπτέμβρη 2013 (οπότε θα εκδικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό η πρωτόδικη απόφαση) και η απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Παράλληλα, με προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση της απόφασης παρατείνεται η προστασία έναντι των πιστωτών της ΝΕΛ, πλην των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που έκανε παρέμβαση υπέρ του αιτήματος της ΝΕΛ, ζήτησε να εξαιρεθούν από τα προσωρινά μέτρα προστασίας της εταιρείας τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, όμως το δικαστήριο ενέκρινε μόνο την καταβολή των τρεχόντων μισθών.
Ειδικότερα οι δύο δικηγόροι που εκπροσωπούσαν την ΠΝΟ, Π. Καραντώνης και Απ. Τσιαντής, υποστήριξαν το σχέδιο της εταιρείας για εξυγίανση, στον βαθμό που -η τελευταία έχει προσυμφωνήσει ότι- θα καταβάλει όλες τις οφειλές προς τους ναυτεργάτες ένα μήνα μετά την υπαγωγή της και θα εξαιρεθεί από τους πιστωτές της.
Ας σημειωθεί ότι πρωτοδίκως, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της απόρριψης του αιτήματός της, η εταιρεία προστατευόταν με προσωρινή διαταγή από τους πιστωτές της, πλην των εργαζομένων της, ενώ οι τελευταίοι είχαν και τότε στηρίξει, αλλά χωρίς τη βούλα της ΠΝΟ, το αίτημα εξυγίανσης. Χοντρικά, το σχέδιο της ΝΕΛ, αν γίνει αποδεκτό, προβλέπει ότι θα «κουρευτεί» το 20% του χρέους της προς τους πιστωτές της και ότι θα αποπληρωθεί σε 48 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση των εργαζομένων αποτέλεσε τον άσο στο μανίκι της ΝΕΛ, καθώς θα μετρήσει για την απόφαση του δικαστηρίου, ώστε να μην οδηγηθεί στην πτώχευση η εταιρεία, αλλά και να ανασταλούν οι ποινικές διώξεις προς τα στελέχη της, Γιάννη Αβραντίνη και Μιλτιάδη Βάγγερ.
Εντύπωση προκάλεσε ότι δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΝΑΤ ή του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου που διεκδικούν οφειλές, ενώ είχαν παρευρεθεί στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, εναντιούμενοι στη ΝΕΛ. Παρέμβαση έγινε και από δικηγόρο του Δημοσίου, του οποίου οι απαιτήσεις για φόρους και τέλη ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα εξυγίανσης.