Του Νίκου Σβέρκου
Την ημέρα επίσκεψης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα επέλεξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μανώλης Γλέζος να θέσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα από την εποχή της ναζιστικής κατοχής.
Εισερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι «η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος». Ο Κάρολος Παπούλιας απάντησε ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που ως υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία απάντησε αρνητικά, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει σβήσει».
Μετά το πέρας της συνάντησης των τριών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης» και επιτιθέμενος στους κυβερνώντες είπε ότι «δεν μπορούν να αναγνωρίζουν δημόσια το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό». Εκτίμησε δε ότι «πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα θέσει το ζήτημα δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση να σταματήσει την καταστροφή και να διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στην εικόνα της Αθήνας-νεκροταφείο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων».
Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι η Γερμανία «έχει ηθική υποχρέωση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό» και ιδιαίτερα αφού «έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα». «Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση, διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε» συμπλήρωσε ο Μανώλης Γλέζος και κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν το θέμα με την ευκαιρία της επίσκεψης Σόιμπλε.
…………………………………………………………………………………………………………
Ποιες είναι οι γερμανικές οφειλές
Η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ζήτημα για το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις ολίγα έπραξαν, ενώ η Γερμανία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε κουβέντα. Οσον αφορά το ύψος των γερμανικών οφειλών, ο Μανώλης Γλέζος στο τελευταίο του βιβλίο «Κι ένα μάρκο να ήταν» αναφέρει ότι στην Ελλάδα οφείλονται 108,43 δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους), ποσό που αφορά καταστροφές των υποδομών της Ελλάδας και είχε αποτιμηθεί από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το 1946 σε 7,1 δισ. δολάρια (αγοραστικής αξίας του 1938). Με τις ίδιες συνθήκες, οφείλονται 54 δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους και πάλι) από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο για τη συντήρηση του ναζιστικού στρατού, που είχε ύψος 3,5 δισ. δολάρια. Τέλος, ισχύει η διεκδίκηση για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, όπως και αποζημιώσεις σε θύματα των ναζί.
Το 1942 οι δυνάμεις κατοχής σύναψαν με την Τράπεζα της Ελλάδας δάνειο με μηδενικό επιτόκιο, με το οποίο θα καλύπτονταν τα έξοδα των στρατευμάτων τους στη χώρα μας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Ελλάδα έφτασε να πληρώνει για τη συντήρηση των γερμανικών στρατευμάτων ποσό πενταπλάσιο από ό,τι η Γαλλία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ, τα χρήματα του δανείου χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού εκτός της ελληνικής επικράτειας, και συγκεκριμένα στη Β. Αφρική, ενώ οι γερμανικές δυνάμεις ουσιαστικά έχουν αναγνωρίσει το δάνειο, καθώς πριν από την αποχώρησή τους από την Ελλάδα αποπλήρωσαν ένα μικρό μέρος του δανείου.
Ν.Σβ.