Pin It

Σκληρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση στη Βουλή σχετικά με τις αποφάσεις της για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Πρόβα αντιπαράθεσης για τη μέθοδο εγκαθίδρυσης του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα –το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή– εξελίχθηκε χθες στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να σηκώνει τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε εξεταστική για το λουκέτο στην ΕΡΤ, αξιοποιώντας μέχρι και τους τραμπουκισμούς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

 

Και αυτό, διότι εκτός των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που υπερασπίστηκαν τις επιλογές του πρωθυπουργού αιτιολογώντας πλήρως το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, στη χθεσινή συζήτηση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τη ΔΗΜΑΡ), επέλεξαν να τοποθετηθούν ως εκφραστές της κεντρικής «σκληρής γραμμής» πρωτοκλασάτοι υπουργοί (Μιχελάκης, Δένδιας) που με τις τοποθετήσεις τους πυροδότησαν περαιτέρω τους κοινοβουλευτικούς τόνους των ημερών.

 

Η πρόταση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας (με τις υπογραφές 71 βουλευτών του κόμματος) συζητήθηκε από το πρωί χθες στο απομονωμένο κοινοβούλιο, καθώς η αστυνομία ερήμωσε το κέντρο της Αθήνας την ώρα των συνομιλιών Σαμαρά – Σόιμπλε στο Μαξίμου. Παρά την «κόπωση» της προηγούμενης ημέρας από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η ανταλλαγή πυρών κλιμακώθηκε, με τους Καψή – Κεδίκογλου να εμφανίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις ως μονόδρομο για την εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τον υπουργό Εσωτερικών να χαρακτηρίζει το «λουκέτο» ως «τολμηρή πολιτική απόφαση» για λόγους δημοσίου συμφέροντος και την αντιπολίτευση να μιλά για «πραξικόπημα», «παραβίαση του πολιτεύματος» και «κατάργηση του Συντάγματος».

 

«Εκ του μηδενός»

 

Με «την ειλικρίνεια του επαγγελματία», όπως διευκρίνισε, ο Π. Καψής, υποστήριξε πως «για να αναδιοργανωθεί η ΕΡΤ αυτό έπρεπε να γίνει εκ του μηδενός». Μιλώντας για κουλτούρα αναξιοκρατίας και συλλογή φέουδων, δήλωσε ότι «η ΕΡΤ ήταν ένα πλέγμα παγιωμένων δομών που εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια δημιουργικής δουλειάς», ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον των «καταληψιών» απολυμένων. Επανέλαβε ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα γίνει η προκήρυξη των πρώτων 500 θέσεων, σε υλοποίηση της συμφωνίας για 2.000 θέσεις εργασίας» και ενημέρωσε πως κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα (όπως είχε προαναγγείλει) για τον τίτλο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

 

Ο Σ. Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης για το λουκέτο στην ΕΡΤ, επιτέθηκε με τη σειρά του στα συνδικαλιστικά σωματεία του Τύπου, μιλώντας για «εργατοπατέρες», ενώ, αφού περιέγραψε τη δική του δημοσιογραφική διαδρομή στο Ραδιομέγαρο, συνέχισε σε προσωπικό τόνο: «Γνώριζα ότι προσωποποιούσα μια πολιτική απόφαση, αλλά γνώριζα ότι η απόφαση ήταν αναγκαία και σωστή». Επέρριψε, τέλος, ουσιαστικά ευθύνες για τη βίαιη διακοπή του προγράμματος της ΕΡΤ στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «το μαύρο επιβλήθηκε λόγω των παράνομων καταλήψεων στις εγκαταστάσεις της Αγ. Παρασκευής».

 

Μιλώντας για «κάστρο των βολεμένων», ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε την κυβερνητική απόφαση ως «τολμηρή απάντηση σε μια κραυγαλέα αδικία». «Ηταν απόφαση για το τέλος σε μια εστία ασυδοσίας» είπε ο Γ. Μιχελάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας την πρόταση για εξεταστική, απευθύνθηκε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «δεν μπορείτε να ποινικοποιήσετε μια καθαρά πολιτική απόφαση».

 

Αναλύοντας το σκεπτικό του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία». Αναφερόμενη στο «μαύρο» της ΕΡΤ, σήκωσε τους τόνους χρησιμοποιώντας τη λέξη «πραξικόπημα» και είπε χαρακτηριστικά: «Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας».

 

Λαθεμένη

 

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε πως η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ «ήταν λαθεμένη διότι έθεσε σε κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης τη χώρα», επανέλαβε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει την ΠΝΠ, ξεκαθάρισε ωστόσο και τη διαφωνία προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «λαϊκισμό» και «ποινικολογία».

 

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ., Β. Καπερνάρος, τόνισε πως από το κλείσιμο της ΕΡΤ προέκυψε ζημία 300-500 εκατ. ευρώ, από το ΚΚΕ ο Ι. Γκιόκας, μιλώντας για το νέο μοντέλο, είπε πως πρόκειται για μια «κρατική επιχείρηση στην οποία επιδιώκεται να υπονομευτεί το δικαίωμα στην ενημέρωση και να ελεγχθεί ακόμη περισσότερο ένας στρατευμένος φορέας». Από τη ΔΗΜΑΡ, τέλος, ο Ν. Τσούκαλης αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει παρόμοια με την ΕΡΤ πρακτική και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Scroll to top