Οι 441 ναυτιλιακές εταιρείες, που ελέγχουν το 90% των πλοίων με ελληνική σημαία, συμφώνησαν να καταβάλλουν 140 εκατ. ευρώ ετησίως επί 3 χρόνια, με την προϋπόθεση να μην αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου που πληρώνουν
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Επισφραγίστηκε χθες το βράδυ η πρωτότυπη συμφωνία που είχε «κλειστεί» εδώ και καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Ελληνες εφοπλιστές για την «εθελοντική συνεισφορά» των πλοιοκτητών στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους για τα επόμενα τρία χρόνια. Υπεγράφη μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμη, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, που ακολούθησε αμέσως μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού-εφοπλιστών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία της «οικειοθελούς προσφοράς» ανέρχεται στις 441 με συνολικό αριθμό πλοίων 2.769, ο οποίος προσεγγίζει το 90% του συνόλου των πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία και το 65% για πλοία με ξένη σημαία. Το ύψος της συμβολής της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, σύμφωνα πάντα με το ΥΝΑ, υπολογίζεται προς το παρόν σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σ’ αυτό το συμφωνητικό που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, περιλαμβάνονται πέντε προϋποθέσεις και στη μία από αυτές (δ) οι εφοπλιστές ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει (tonnage tax), σύμφωνα με την οποία ο φόρος επιβάλλεται σε κάθε πλοίο επί της χωρητικότητάς του και της ηλικίας του και όχι με βάση τα κέρδη της εταιρείας.
«Από καρδιάς» ευχαρίστησε τους Ελληνες εφοπλιστές ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «συγκινητική» την «οικειοθελή συμμετοχή» τους στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η ναυτιλία σε όλες τις κρίσιμες και δύσκολες περιόδους του έθνους ήταν πάντοτε μια δύναμη πατριωτισμού.
Ειδική μεταχείριση
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας κατέθεσαν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρουν ότι «σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι εξοντώνονται από τα χαράτσια που τους επιβάλλει σε υποχρεωτική βάση η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για τους εφοπλιστές προβλέπεται ειδική φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους πολίτες και τους παρέχονται πρόσθετα δικαιώματα» και ερωτούν:
Πώς μέσα από αυτή την πρωτοφανή διαδικασία εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στην κατάσταση των εταιρειών ή στην πολιτική τους που θα οδηγήσουν στη μη είσπραξη των δηλωθέντων ποσών;