O Tομ Γιορκ των Radiohead θα αποσύρει τα τραγούδια του από το Spotify ενώ και ο -όχι ιδιαίτερα γνωστός- Σαμ Ντάκγουορθ πιστεύει πως οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να επιζήσουν με τα streams του Spotify. Μπερδεμένα σάς μοιάζουν όλα αυτά; Περιμένετε λίγο να σας τα ξεκαθαρίσω. Το Spotify είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής ιντερνετική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορείς να ακούσεις νόμιμα όλα -σχεδόν όλα, ναι!- τα άλμπουμ της μουσικής. Καινούργια και παλιά. Προσοχή όμως, να τα ακούσεις μόνο, όχι να τα κατεβάσεις στον υπολογιστή σου. Γράφεσαι στο Spotify (δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμα, τι κρίμα), πληρώνεις ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και μετά είσαι ελεύθερος να ακούσεις μέσω Internet οποιοδήποτε cd θέλεις. Για να σας το κάνω πιο λιανά, είναι σαν να έχεις στο σπίτι σου μια τεράστια δισκοθήκη, σαν αυτήν του Γιάννη Πετρίδη ας πούμε, και να επιλέγεις να ακούσεις ανά πάσα στιγμή όποιο άλμπουμ γουστάρεις. Μία ηλεκτρονική δισκοθήκη, τεράστια, προσβάσιμη από όλους.
Το Spotify είναι πολύ δημοφιλές στο εξωτερικό. Αλλωστε σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ο περισσότερος κόσμος ακούει μουσική μέσω Διαδικτύου και, κυρίως, μέσω YouTube. Οπότε το Spotify ήρθε κι έδεσε. Και είναι καθ’ όλα νόμιμο, αφού όλα έχουν γίνει σε απόλυτη συνεννόηση, και οικονομική φυσικά, με τις δισκογραφικές εταιρείες. Δεν ξέρω πόσο συμφέρει τους καλλιτέχνες, πιθανότατα όχι και τόσο, εξ ου και οι αντιδράσεις. Ο Τομ Γιορκ πάντως δεν πιάνεται, γιατί ανέκαθεν ήταν επαναστάτης (και πρωτοπόρος) – θυμηθείτε πως οι Radiohead έβγαλαν πρώτοι στο Internet ένα άλμπουμ τους με τιμή free, αν ήθελες πλήρωνες και όσα νόμιζες εσύ.
Στην Ελλάδα υπάρχει το γαλλικό Deezer που είναι αντίστοιχης λογικής με το Spotify. Είμαι γραμμένος κι εγώ, πληρώνω 5,90 ευρώ τον μήνα και μπορώ να ακούω ελεύθερα όποιο δίσκο θέλω. Ειδικά τα καινούργια άλμπουμ. Βλέπω κάθε Δευτέρα πρωί στα ξένα sites ποια καινούργια δισκάκια κυκλοφορούν σε Αγγλία και Αμερική, μπαίνω στη συνέχεια στο Deezer και τα ακούω. Εξέλιξη.
Δημήτρης Κανελλόπουλος