Merkel-metanastes

21/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η Γερμανία ανοίγει την αγκαλιά της στους μετανάστες

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Το Βερολίνο μειώνει τη γραφειοκρατία και αντιμετωπίζει την ξενοφοβία. Εκλογικό φλερτ των κομμάτων με τους μετανάστες.
      Pin It

Με… ανοιχτές αγκάλες υποδέχεται πλέον η Γερμανία τους μετανάστες, κάνοντας στροφή 180ο στην πολιτική που ακολουθούσε τόσα χρόνια στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς συρρικνώνεται ο πληθυσμός της και υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ειδικότητες όπως οι γιατροί, είναι από αυτές που έχουν μεγάλη ζήτηση: με συνέπεια να χορηγούνται βίζες σε αλλοδαπούς για να έρθουν να μάθουν γερμανικά και να εργαστούν μετά στη χώρα.

Όπως εκτιμάται, το ένα πέμπτο των κατοίκων και το ένα τρίτο των παιδιών σχολικής ηλικίας, έχουν καταγωγή από μετανάστες, συνιστώντας ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος – γεγονός που κεντρίζει το ενδιαφέρον των κομμάτων, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πριν από μια δεκαετία, όταν η ανεργία ήταν υψηλή και η νομοθεσία για τη μετανάστευση ήταν αυστηρή, το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε εκστρατεία με συνθήματα όπως «Kinder statt Inder» (παιδιά αντί Ινδών). Τώρα μιλά για έναν «ευπρόσδεκτο πολιτισμό», αναφερόμενο στους μετανάστες.

«Η Γερμανία έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση της μετανάστευσης, λόγω της πολύ σοβαρής της δημογραφικής κατάστασης, η οποία θα την επηρεάσει σχεδόν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Τόμας Λίμπιχ, ειδικός του Οργανισμού σε θέματα μετανάστευσης.

Με την ανεργία κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας το 1990, η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειψη 5,4 εκατομμυρίων ειδικευμένων εργαζομένων ως το 2025, παρά τις προσπάθειες να κινητοποιήσει τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετανάστευσαν (με μακροπρόθεσμη προοπτική) στη Γερμανία το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Πρόκεται για πάνω από 30% άνοδο, σε σύγκριση με το 2010. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τα ανατολικά κράτη που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, όπως η Πολωνία.

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

Scroll to top