Pin It

Με ποιες προτάσεις προσέρχεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην αυριανή σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Αμεση τριήμερη σφράγιση των καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και διαγραφή των οριστικά καταδικασθέντων για φοροδιαφυγή επιχειρήσεων από τα μητρώα των συνδέσμων που είναι εγγεγραμμένοι. Αυτές θα είναι οι προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην αυριανή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, με θέμα την εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

 

Ο ΣΕΤΕ θα προτείνει και την υποχρεωτική αναγραφή της μείωσης ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους και άλλα πρακτικά μέτρα, ώστε να περάσει η μείωση του ΦΠΑ άμεσα στην τελική τιμή. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει νομικά προβλήματα, καθώς σε μια ελεύθερη αγορά δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί μείωση τιμών.

 

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία όχι μόνο των αφίξεων, αλλά και των εσόδων, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.

 

Οι επιχειρηματίες της «βαριάς βιομηχανίας» υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τουριστικών εσόδων είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αύξηση των αφίξεων, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων.

 

«Οι ιδιαίτερα θετικές αυτές εξελίξεις αναμένεται να βελτιώσουν την εκτίμηση της μείωσης του ΑΕΠ το 2013, όσο και τα επίπεδα ανεργίας», σημειώνει ο ΣΕΤΕ.

 

Εποχικότητα

 

Ωστόσο, αυτό που παραλείπει να πει ο Σύνδεσμος είναι ότι η εποχικότητα συνεχίζει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού τουρισμού –η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου παραμένει ευσεβής πόθος–, συνεπώς η όποια αύξηση της απασχόλησης αφορά κυρίως το εποχικό προσωπικό.

 

Επιπρόσθετα, τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας στον τομέα του τουρισμού και των συναφών κλάδων (π.χ. εστίαση) παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

 

Ο ΣΕΤΕ, εξάλλου, εκτιμά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου αναμένεται να λειτουργήσει θετικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσει στους καταναλωτές και θα εκδίδονται οι αποδείξεις (σε πολλές τουριστικές περιοχές αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση).

 

«Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η μόνιμη εφαρμογή του μέτρου, με προφανείς θετικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση του 2014 και μετά», αναφέρει ο ΣΕΤΕ, που προσδοκά ότι θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος του ελληνικού τουριστικού πακέτου, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστικό. Ηδη ο ΣΕΤΕ έχει… υποδείξει τη μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα.

Scroll to top