21/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βασικό μενού, τα ενεργειακά

      Pin It

Για «γέφυρα ενέργειας» συζήτησαν χθες στην Αγκυρα ο Ευάγγ. Βενιζέλος με τον Α. Νταβούτογλου

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Τα ενεργειακά ζητήματα, με έμφαση στην υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό TAP, που συνδέει και φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία, αποτέλεσαν το «φιλέτο» της συνάντησης που είχαν χθες στην Αγκυρα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Σε θερμό κλίμα, αμφότερες οι πλευρές χαιρέτισαν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενέργειας», ενώ όπως εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος απέδωσε γεωπολιτική και όχι μόνο οικονομική σημασία στη συμφωνία, «αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής».

 

Σε παρόμοιο ύφος τοποθετήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι ο αγωγός TAP, μαζί με τη συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, «συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα». Ακόμη, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς, φέρνοντας ως παράδειγμα το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

 

Την ατμόσφαιρα σύμπνοιας συμπλήρωσε αμέσως μετά ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη και παρατηρώντας ότι «υπάρχουν περαιτέρω τεράστιες δυνατότητες» εμβάθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

ΑΟΖ – Κυπριακό

 

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, γνωστοποιώντας ότι οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται.

 

Σε πνεύμα ουδετερότητας κινήθηκε η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ίδιο ζήτημα. «Ολες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα-μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών».

 

Φειδωλός εμφανίστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε για ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση του Κυπριακού. Τυπικό χαρακτήρα είχε και η αναφορά Βενιζέλου στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. «Στρατηγική επιλογή μας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», περιορίστηκε να πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης τα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με κοινή αντίληψη των δύο πλευρών να αποτελεί η ανάγκη έναρξης της διαδικασίας εξομάλυνσης το συντομότερο δυνατό.

 

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης η Λευκωσία, διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κασουλίδη, σκέφτεται να υποβάλει πρόταση για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Για την πρόταση αυτή ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, θα αναλάβει να μετρήσει τις αντιδράσεις της Αγκυρας που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα, με πιθανότερο την επαναλειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα.

 

Η ανταπόδοση της επίσκεψης Βενιζέλου στην Αγκυρα αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, οπότε και συμφωνήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα. Σήμερα και αύριο ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στη Μαγιόρκα για την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

 

[email protected]

Scroll to top