Νέο κύκλο διαδηλώσεων και άλλων μορφών αντιδράσεων ξεκινάει από σήμερα η ΟΛΜΕ, που θα συντονιστούν και με αυτές των άλλων κλάδων οι οποίοι πλήττονται από τα τελευταία μέτρα
Της Αννας Ανδριτσάκη
«Συνεχίζουμε τους αγώνες μας». Με αυτό το σύνθημα η ΟΛΜΕ ανανεώνει το κάλεσμα στον κλάδο, που προχωρά σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από σήμερα, ημέρα έναρξης της διαθεσιμότητας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες μορφές παρεμβάσεων ανά τη χώρα. Την Παρασκευή κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Παιδείας, του γενικού γραμματέα, της αναπληρώτριας προϊσταμένης και κατά παντός άλλου που συμμετείχε στην υλοποίηση του νόμου για τις διαθεσιμότητες πριν ακόμη αυτός ψηφιστεί στη Βουλή.
Από τη μια η συνέχιση των κινητοποιήσεων και από την άλλη η μη αποδοχή των ανατροπών από το υπουργείο Παιδείας αποτελούν το πλαίσιο των μορφών αντίδρασης των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει διαρκείς συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, είτε κεντρικά είτε αποκεντρωμένες σε δομές της εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, αλλά και πρωτοβουλίες σε επίπεδο διοικητικό και λειτουργικό, όπως η συνέχιση εγγραφών των μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (και) στις υπό κατάργηση ειδικότητες.
Ολες οι δράσεις, πάντως, των εκπαιδευτικών συντονίζονται με αυτές των άλλων κλάδων που πλήττονται από τα τελευταία (και επικείμενα) μέτρα.
Εξ ου και το ραντεβού της ερχόμενης Τετάρτης στα γραφεία της ΟΛΜΕ με όλες τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται σε κινητοποίηση αυτό τον καιρό.
Την ίδια στιγμή, στον χορό των αντιδράσεων μπαίνουν και οι ειδικότητες που αναμένεται να δεχτούν τα επόμενα και εξίσου σκληρά πλήγματα. Ενδεικτική η αντίδραση των σχολικών συμβούλων Φυσικής Αγωγής. Προς το παρόν, η ειδικότητα (αφού γλίτωσε τη διαθεσιμότητα) εντάσσεται στις υποχρεωτικές μετατάξεις. Ο κίνδυνος, όμως, υπαγωγής της σε μαύρες λίστες είναι ορατός.
Μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι Φ.Α. επικαλούνται ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη καλούνται «να καταστήσουν τη φυσική αγωγή υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή σύμφωνα με την οποία στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον τρία μαθήματα Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα, ενώ τα σχολεία πρέπει να ενθαρρύνονται να επεκτείνουν το ελάχιστο αυτό όριο όσο το δυνατόν περισσότερο».