Pin It

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε μιλώντας την Κ.Ε. τα συμμαχικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ: από τα αριστερά της Αριστεράς ώς τα αριστερά του σοσιαλιστικού χώρου

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα «εσωτερικά λειτουργικό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό» και ικανό να δημιουργήσει «ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα», το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ενιαίου κόμματος της Αριστεράς εξέλεξε τον γραμματέα και την Πολιτική Γραμματεία του.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έθεσε τον παραπάνω στόχο, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε, λέγοντας ότι το μνημονιακό μπλοκ «θεωρεί εθνικά επικίνδυνη την ιδέα και της παραμικρής, έστω, αντίστασης στις έξωθεν υποδείξεις».

 

«Σαν καλός μαθητής»

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας αφορμή από το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν «καλός μαθητής», που είπε «ναι σε όλα». Εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση «όσο πιο αδύναμη και πιο εύθραυστη είναι, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, έκανε και αυτοκριτική όσον αφορά τις στιγμές αντιπαράθεσης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όπως σε κάθε ανοιχτή διαδικασία, που κανείς δεν την ελέγχει, δεν την ορίζει, γίνονται και σφάλματα, υπάρχουν και αστοχίες» και συμπλήρωσε: «Θα τις διορθώσουμε και θα τις αποκαταστήσουμε».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μάλιστα να αναφερθεί στους προερχόμενους από τον σοσιαλιστικό χώρο, που εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι για τον μικρό αριθμό εκλεγμένων στο συνέδριο, δηλώνοντας ότι «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή» η συμπόρευση με όσους «έκαναν το μεγάλο, το έντιμο βήμα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έθεσε τα συμμαχικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ: «Από τα αριστερά της Αριστεράς ώς τα αριστερά του σοσιαλιστικού χώρου».

 

Πρότεινε για γραμματέα τον Δημήτρη Βίτσα και η Πολιτική Γραμματεία να αποτελείται συνολικά από 23 μέλη. Εθεσε ως προτεραιότητα για τις διεργασίες στο κόμμα την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές την άνοιξη του 2014, αν και εκτίμησε ότι «το πιθανότερο θα έχουμε και πρόωρες εθνικές εκλογές».

 

Κατά τη διάρκεια των σύντομων τοποθετήσεων, ο Δημήτρης Στρατούλης έψεξε τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν στο συνέδριο, σημείωσε ότι «η υπέρμετρη συζήτηση για τις λίστες και τις συνιστώσες, ακόμα και με την εμπλοκή του προέδρου, έδρασε αποπροσανατολιστικά» και κάλεσε τον νέο γραμματέα «να είναι γραμματέας όλου του κόμματος». Ο Παν. Λαφαζάνης έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς την επαναπρόσληψη όσων «πραξικοπηματικά και παράνομα απολύονται από την κυβέρνηση».

 

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για τα ψηφισμένα κείμενα του συνεδρίου, που αποτελούν το «στέρεο έδαφος στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ προειδοποίησε τα στελέχη ότι ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι «θα υπάρξουν πολλά στημένα επεισόδια», που θα επιχειρήσουν να φτιάξουν «κλίμα έντασης». Ο Αλέξης Μητρόπουλος πάντως, μιλώντας κυρίως με το σχήμα «εμείς – εσείς», επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η συμπόρευση με τους «πασοκογενείς».

 

Ο Δημήτρης Βίτσας εν τέλει ψηφίστηκε από 129 μέλη της Κ.Ε., 63 ψήφισαν «λευκό», ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα. Το ποσοστό 67,2% που συγκέντρωσε «άγγιξε» το ποσοστό της πλειοψηφίας στο συνέδριο.

 

21 υποψηφιότητες

 

Οσον αφορά τη Γραμματεία, κατατέθηκαν 21 υποψηφιότητες για τις 21 εκλεγμένες θέσεις. Πρώτος αναδείχτηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ακολούθησαν οι Ανδρέας Καρίτζης, Τάσος Κορωνάκης, Ερμίνα Κυπριανίδου και Αλέξης Μητρόπουλος. Από την «πλειοψηφία» εξελέγησαν επίσης οι Πάνος Λάμπρου και Μάνια Μπαρσέφσκι (ΑΝΑΣΑ), ο Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης (Πλατφόρμα 2010), ο Ρούντι Ρινάλντι και η Ελένη Σωτηρίου (ΚΟΕ), ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Μηλιός και ο Γιάννης Μπασκόζος από την άλλοτε πλειοψηφία του ΣΥΝ.

 

Εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων. Μέλη της Π.Γ. θα αποτελούν οι Γιώργος Γαβρίλης, Κώστας Ησυχος, Αλέκος Καλύβης, Τάσος Κανταράς, Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος και Σόφη Παπαδόγιαννη.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………….

 

Οι δημοσκοπήσεις αγχώνουν την ΔΗΜΑΡ

 

Εντονα αντιπολιτευτική εξακολουθεί να είναι η στάση του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα, την αγωνία για το μέλλον του κόμματος φανερώνουν οι παρεμβάσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αλλά και οι ανακοινώσεις που εξέδωσε το Σαββατοκύριακο η Αγίου Κωνσταντίνου για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

 

Κατ’ αρχάς, οι δημοσκοπικές καταγραφές κρίνονται ιδιαιτέρως χαμηλές, εμφανίζοντας τη ΔΗΜΑΡ στο όριο εισόδου στη Βουλή. Το 3,5% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, σε δύο διαφορετικές μετρήσεις (Pulse RC για «Εφ.Συν.» και Kapa Research για «Βήμα της Κυριακής»), εύλογο είναι να προβληματίζει. «Δεν συμμερίζομαι τις διαπιστώσεις αυτές. Αλλα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την κοινωνία», αντικρούει ο κ. Κουβέλης («Εθνος της Κυριακής»).

 

Τον εκνευρισμό έρχεται να επιτείνει το κλίμα εκλογολογίας που καλλιέργησαν οι διαρροές Μπαλτάκου, οι οποίες πάντως διευκόλυναν τα πυρά προς το μέγαρο Μαξίμου. «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ το Γραφείο Τύπου του κόμματος χαρακτήρισε τις πρωθυπουργικές απειλές «ένδειξη ακύρωσης κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα».

 

Τρίτη εστία ανησυχίας αποτελεί η σφοδρή αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργεί για τα μικρότερα κόμματα. Ως απάντηση η Αγίου Κωνσταντίνου κατήγγειλε με σκληρή γλώσσα την «καρικατούρα του νέου διπολισμού» και υπενθύμισε με νόημα ότι από το «παιχνίδι» της τεχνητής πόλωσης, της έντασης και του «άσπρου – μαύρου», στόχος είναι να ευνοηθούν κομματικά η Συγγρού και η Κουμουνδούρου, εγκλωβίζοντας τους πολίτες.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

 

 

Scroll to top