Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Χωρισμένοι σε δύο μέτωπα, με νέες συμμαχίες αλλά και συμπράξεις, επιχειρούν να κάνουν και πάλι «παιχνίδι», αναζητούν ελαφρύνσεις για τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ που διαθέτουν και πιέζουν την κυβέρνηση για αλλαγές και στη νομοθεσία

 

Θέσεις παίρνουν και πάλι όπως όλα δείχνουν οι μιντιάρχες για την επόμενη μέρα στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το τοπίο αλλάζει και οι πρώτες κινήσεις δείχνουν παλιές λυκοφιλίες να «διαλύονται», να χτίζονται καινούργιες ή να αλλάζει η οπτική τουλάχιστον ορισμένων. Και όπως είναι αναμενόμενο, οι ομάδες που δημιουργούνται επιχειρούν να επηρεάσουν προς την κατεύθυνση που επιθυμούν την κυβέρνηση.

 

Η απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να «στρίψει» το STAR από τη νέα τηλεοπτική σεζόν περισσότερο στον ενημερωτικό τομέα και η… σύμπραξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου (και επιχειρηματική, αφού όλα γίνονται μέσω της εταιρείας enikos.gr) έχουν ήδη δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα. Πόσο μάλλον που το κανάλι ενισχύεται και με δημοσιογράφους -και όχι μόνο σχολιαστές αλλά και ρεπόρτερ. Από την άλλη, η αποχώρηση Σταμάτη Μαλέλη από το STAR και η πορεία του προς τον ΣΚΑΪ αλλάζουν περαιτέρω τις ισορροπίες, ενώ τελευταία γίνεται συζήτηση για αλλαγές και στο MEGA. Το τοπίο βέβαια επηρεάζεται και από το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ και την επιχείρηση για έναν νέο οπτικοακουστικό φορέα, τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Μια ανάλυση των τηλεμετρήσεων μετά το μαύρο στην ΕΡΤ δείχνει ουσιαστικά ότι το 10% με 12% που συγκέντρωναν τα τρία δημόσια κανάλια φαίνεται να έχουν κινηθεί προς MEGA και ΣΚΑΪ με την περιβόητη Δημόσια Τηλεόραση να φτάνει μόλις και μετά βίας το 1%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο των μετόχων-εκδοτών-καναλαρχών, των μιντιαρχών δηλαδή, έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά δύο μέτωπα. Από τη μια βρίσκονται όσοι μετέχουν σε ΜΜΕ με κανονικές εταιρείες (βλέπε Μπόμπολας, Ψυχάρης, Κυριακού, Κοντομηνάς κ.ά.) και από την άλλη εκείνοι που το κάνουν μέσω οφσόρ εταιρειών ή άλλων επιχειρηματιών (βλέπε Βαρδινογιάννης, Ρέστης κ.ά.). Ολοι πάντως αυτό το διάστημα αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα πετύχουν την αναχρηματοδότηση (αν όχι το «κούρεμα») των δανείων που έχουν και τα οποία έχουν κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των μέσων που διαθέτουν.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, όσοι μετέχουν σε ΜΜΕ με κανονικές εταιρείες θέλουν να δείξουν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι αυτοί θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διευκολυνθούν είτε μέσω νέων δανειοδοτήσεων είτε με επιμηκύνσεις των δανείων με τα οποία επιβαρύνονται. Παρουσιάζουν μάλιστα ως επιπρόσθετα επιχειρήματα ότι αυτοί είναι που βάζουν ουσιαστικά ζεστό χρήμα στην αγορά και κάνουν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ενώ τα χρήματά τους βρίσκονται εντός συνόρων. Επιχειρούν ουσιαστικά να δείξουν ότι… όλοι οι άλλοι εκμεταλλεύονται κάθε συγκυρία μόνο προς ίδιον όφελος, χωρίς να αποδίδουν κάτι στον χώρο των ΜΜΕ και στο κράτος. Από όλα αυτά δεν πρέπει να παραλειφθεί και η επάνοδος του Γιώργου Κουρή, που μετά τις γνωστές περιπέτειες φαίνεται να επιχειρεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι και να ξαναβάλει σε λειτουργία το ALTER, κάνοντας νέα πρόταση στους εργαζόμενους στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα. Οπως επίσης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι πριν από λίγες μέρες (17/7) εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η απορρόφηση της εφημερίδας «Goal News» από τον ραδιοσταθμό «Sentra FM» όπως ανακοίνωσε η «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.».

 

Διόλου τυχαία δεν είναι και η (αντ)επίθεση που εξαπέλυσε χθες το «Εθνος της Κυριακής» με ένα τρισέλιδο εναντίον του Β. Ρέστη, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» μαζί με τους Θ. Αναστασιάδη και Τ. Καραμήτσο. Κεντρικός τίτλος «Βαριές κατηγορίες για μαύρο χρήμα και υπεξαίρεση». Απάντηση ουσιαστικά στις βολές του on-line «Π.Θ.» της περασμένης Παρασκευεής για συναλλαγή του Α. Τσοχατζόπουλου με τον ιό Μπόμπολα με τίτλο «Πώς τσέπωσε ο Μπόμπολας τα 400.000 »μαύρα» του Ακη» και υπέρτιτλο «Αμεση διαπλοκή του εργολάβου-»εκδότη» με τον υπόδικο».

 

Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις για πιέσεις που ασκούνται ακόμα και για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τα μέσα ενημέρωσης και το «παιχνίδι» ολοένα φαίνεται να φουντώνει καθώς κάθε πλευρά θέλει να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2007-08 οι ίδιοι άνθρωποι επιδίωκαν νομοθετικά να έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν και σε άλλα -πέραν του ενός- ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ, ακόμα και του ίδιου είδους (κανάλια, ραδιόφωνα), τώρα που η κρίση τούς έχει στριμώξει επιδιώκουν το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, επιδιώκουν να πετύχουν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε περισσότερα του ενός ΜΜΕ να μην μπορεί και κανένας άλλος να το πράξει.

 

Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι που δυσχεραίνει τη θέση τους στην επόμενη μέρα. Αυτήν την εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη (25/7), ο ΔΟΛ ετοιμάζεται να βγει εκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών. Κάτι που όπως λένε οι γνωρίζοντες θα σημάνει σημαντικές αλλαγές στον συγκεκριμένο μιντιακό όμιλο.

 

Σε σειρά περικοπών μισθών και προσωπικού λέγεται ότι θα προχωρήσουν σύντομα ο ΣΚΑΪ (όμιλος Γ. Αλαφούζου), ο Πήγασος (όμιλος Μπόμπολα), ο ALPHA (όμιλος Κοντομηνά) αλλά και το ΜΕGA, το οποίο όμως σχεδιάζει και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (περίπου 15 εκατ. ευρώ) από Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα συζητιούνται αγοραπωλησίες, συμμετοχές σε ΜΜΕ και συμπράξεις. Ολα αυτά δείχνουν ότι το φθινόπωρο πολύ πιθανόν το μιντιακό τοπίο να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα…

 

[email protected]

Scroll to top