Ο Α. Σαμαράς συγκαλεί το ξεχασμένο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
→Η κυβέρνηση αγωνιά, εκτός από τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη λαίλαπα των συνεχιζόμενων μέτρων, και για τα έσοδα που πάνε από το κακό στο χειρότερο
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται τα αποκλίνει ούτε βήμα από το πρόγραμμα απολύσεων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για το Δημόσιο θέλει να στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και συγκαλεί γι' αυτό το ξεχασμένο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί που έχουν την ευθύνη του πρώτου κύματος μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μετά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η παρουσία του να έχει θεσμικό περίβλημα.
Οσοι εμπλέκονται
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις απολύσεις (Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Μιχελάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Χ. Αθανασίου, Κ. Αρβανιτόπουλος) και παράλληλα είχε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη που έχει πλήρη εποπτεία του σχεδίου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την πορεία του Μνημονίου συνολικά. Το συμπέρασμα που συνάγεται από τις πρωθυπουργικές οδηγίες είναι ότι «η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του Δημοσίου έπρεπε να είχε γίνει χθες». Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και το βασικό μήνυμα του κ. Σαμαρά προς την κοινωνία, με τη σύγκλιση του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο συνεστήθη τον Αύγουστο του 2012 και έκτοτε είχε μόνον συνεδριάσεις εξαγγελτικού χαρακτήρα. Η σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα μετά την έναρξη των διαδικασιών διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών, που πυροδότησε τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και οι συνακόλουθες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, έχει χαρακτήρα κατασταλτικό. Στο μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει περάσει στην κοινωνία και στους εκπροσώπους των δανειστών το μήνυμα της αποφασιστικότητας και τώρα θεωρούν ότι το κυβερνητικό στοίχημα είναι να απομονωθούν και να καμφθούν οι αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Προς επίρρωσιν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά και στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, ώστε μέσα στο 2014 να ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση τους.
Οι εισηγήσεις των συμβούλων θα γίνουν τάχιστα, αφού, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις έως το τέλος Αυγούστου. Το σχέδιο διαθεσιμότητας των εργαζομένων θα υλοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η δεύτερη αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται στον τομέα των εσόδων, που πάνε από το κακό στο χειρότερο και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνει άπιαστος αφού και το έλλειμμα έχει ξεφύγει στο πρώτο εξάμηνο πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 η κατάσταση θα γυρίσει και θα επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος. Ετσι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να ρίξει το βάρος στον μηχανισμό επιτήρησης του ΦΠΑ, ώστε να πετύχει η κυβέρνηση την αύξηση των εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, όπως έχει δεσμευτεί στην τρόικα.
Προσδοκίες
Ουσιαστικά, αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση είναι να έχει με το μέρος της αυτή την περίοδο, των συγκρούσεων με τους κλάδους που μπαίνουν σε αναδιάρθρωση, τον τουρισμό και την εστίαση.
Ο μηχανισμός επιτήρησης, πάντως, θα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους επαγγελματίες που δεν θα αποδίδουν τον φόρο, ενώ για τις τελικές τιμές καταναλωτή θα κινηθούν συντονισμένα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Αστυνομία.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλείσει αυτές τις δύο εκκρεμότητες αμέσως, ώστε η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 8 Αυγούστου να του δώσει, εκτός από πολιτικά, και επικοινωνιακά πλεονεκτήματα και να προχωρήσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στην τελική μάχη με τους υπαλλήλους που απολύονται ή μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.