Τυπική η συνάντηση Βενιζέλου-Πόποσκι
Του Τάσου Τσακίρογλου
Τη διαφορετική φιλοσοφία, με την οποία προσεγγίζουν τη λιμνάζουσα κατάσταση στο θέμα της ονομασίας, επιβεβαίωσε η συνάντηση στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκολα Πόποσκι, τέσσερις μέρες μετά την απάντηση Σαμαρά στον Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε μια ολιγόλογη ανακοίνωση, σημειώνει ότι οι δύο υπουργοί «ανασκόπησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων των δύο πλευρών». Στη δική του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι αντηλλάγησαν απόψεις για τις «προοπτικές προόδου στην πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας, κατά την τρέχουσα λιθουανική και στη συνέχεια κατά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τις προοπτικές εντατικοποίησης του διαλόγου για το ζήτημα του ονόματος». Δίνει, μάλιστα, έμφαση στη διεξαγωγή του διαλόγου «σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο». Στα Σκόπια, εν μέσω ενός φορτισμένου πολιτικού κλίματος, επικρατεί έκδηλος εκνευρισμός, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικής προόδου στη διαφορά περί την ονομασία. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα του δεν έχει συνομιλητή, ενώ, αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτα άλλο από έναν άνθρωπο που δημιούργησε το πρόβλημα πριν από είκοσι χρόνια και τώρα θέλει να «δραπετεύσει» από τη διευθέτησή του.
Ο κ. Ιβανόφ επανέφερε, μάλιστα, ως μοντέλο για την επίλυση της διαφοράς αυτό μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας. «Η Σλοβενία, όντας μέλος της Ε.Ε., αναγκάστηκε να δράσει με ευρωπαϊκό τρόπο απέναντι στην υποψήφια Κροατία. Τα δύο κράτη συμφώνησαν να λύσουν το (συνοριακό τους) πρόβλημα εκ παραλλήλου με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ κατέληξαν σε λύση αργότερα». Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας.
Ωστόσο, το πολιτικό κλίμα στη γειτονική χώρα παραμένει ηλεκτρισμένο, καθώς ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων, που έγιναν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου, απειλεί με παραίτηση, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι εμποδίζουν το όργανο στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την απόδοση ευθυνών. Η επιτροπή, η οποία συνεστήθη έπειτα από πιέσεις της Ε.Ε., έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Αυγούστου για να ολοκληρώσει το έργο της, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσει τις εργασίες της, εκτός και εάν τα δύο κόμματα, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και SDSM του Ζόραν Ζάεφ, κατορθώσουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους σχετικά με τη διατύπωση των συμπερασμάτων που θα περιέχονται στο πόρισμα.