23/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης κάνει περιοδεία με το «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου

Μαυρογιαλούρος: όταν οι μούντζες έπιαναν τόπο

      Pin It

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και ο Γιώργος Παρτσαλάκης ερμηνεύει τον έντιμο υπουργό, που παραιτείται από ευθιξία για σκάνδαλα. Ενα ρόλο που έχει για πάντα ταυτιστεί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

 

Της Εφης Μαρίνου

 

«Δεν είμεθα οι άνθρωποι των λόγων, είμεθα οι άνθρωποι των έργων. Θα σας εξαφανίσομε! Θα σας εξασφαλίσομε!»… Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει, κυρίως όταν πρόκειται για γλώσσα πολιτική.

 

Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής Ελληνας πολιτικός; Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, φυσικά. Κανείς και τίποτα δεν ρίχνει τη δημοτικότητά του στους αιώνες των αιώνων. Είναι πρωτιά που αντέχει σθεναρά σε δημοσκοπήσεις, εκλογικές αναμετρήσεις, εμφάνιση νέων κομμάτων και ιδεολογιών. Είναι ο ήρωας της θρυλικής ταινίας της Φίνος Φιλμ «Υπάρχει και φιλότιμο», σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου.

 

getFile (52)Και τώρα ο Μαυρογιαλούρος επιστρέφει στο θέατρο. Η εσαεί επίκαιρη κωμωδία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτό τον μήνα κάνει δύο σταθμούς στην Αθήνα: την Κυριακή, στις 28 Ιουλίου, στη Νέα Μάκρη και τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, στο «Κατράκειο» της Νίκαιας. Στον ρόλο που σφράγισε με την ερμηνεία του ο αλησμόνητος Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι πια ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

 

Το φιλμ, που βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση» των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου, ανήκει σε εκείνες τις ταινίες του παλιού, ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου που παίζονται και ξαναπαίζονται στην τηλεόραση -κυρίως σε προεκλογικές περιόδους-, καταργώντας το ζάπινγκ… Ο αρχικός τίτλος χαρακτήριζε την απότομη μεταστροφή των αισθημάτων του βασικού ήρωα του έργου -γράφτηκε το 1950, αμέσως μετά τον Εμφύλιο-, από το συγγραφικό δίδυμο. Το θεατρικό έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με πρωταγωνιστές του, τότε, τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο. Ομως, στο δύσκολο πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής, δεν είχε επιτυχία.

 

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1965, ο Αλέκος Σακελλάριος ξαναθυμήθηκε το έργο του, το διόρθωσε και το έδωσε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος το ανέβασε δύο συνεχείς χρονιές -στο Θέατρο Βεργή και στο Θέατρο Αλφα- και καθιερώθηκε ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής και σταρ της κωμωδίας στα 52 του χρόνια. Την ίδια χρονιά, το έργο μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο. Ετσι, περνάει στην Ιστορία. Η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» πρωτοπαίχτηκε στις αίθουσες Αθηνών-Πειραιώς-προαστίων το 1965, κόβοντας 325.683 εισιτήρια.

 

Οι ατάκες του έργου, μισό αιώνα από τη συγγραφή του, ακούγονται σαν να γράφτηκαν σήμερα: «Φάγανε… φάγανε… φάγανε… από παντού!», λέει ο χωρικός Σωτήρης. Και ο υπουργός: «Πολύ θα ήθελα να δω έναν Ελληνα να πει συγγνώμη… Συγγνώμη, ρε παιδιά, έφταιξα…»

 

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος είναι υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, την Πλατανιά, έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει έως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύουν η κόρη του Αλίκη (Νίκη Λινάρδου), καθώς και ο οδηγός του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η κόρη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο. Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, ο πατέρας της το επιτρέπει. Και, όπως είναι αναμενόμενο, η Αλίκη στουκάρει το όχημα σ' ένα δέντρο, κοντά στο χωριό Αγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαινόντων και ακινητοποίηση του αυτοκινήτου. Αμέσως οι κάτοικοι σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά τους. Δύο νεαροί χωρικοί, ο Πανάγος και ο Σωτήρης, συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες.

 

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο Μαυρογιαλούρος αρχίζει να συνειδητοποιεί την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Τη χαριστική βολή τού δίνει η είδηση ότι ο στενός του συνεργάτης, Θεόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα με διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών, ο Μαυρογιαλούρος προσγειώνεται ανώμαλα στη φριχτή πολιτική πραγματικότητα. Αφυπνίζεται και αποφασίζει να αλλάξει συμπεριφορά.

 

Θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, διαπιστώνοντας πόσο μακριά βρίσκεται από τα προβλήματα του λαού, στον οποίο μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις. Ολα αυτά μέσα από κωμικές καταστάσεις, που κι αυτές θυμίζουν πολύ τα σημερινά… Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Μπέζος, σημειώνει: «Το καλό έργο είναι παρόν και η επικαιρότητα αμείλικτη. Ευχαριστώ όλους όσοι μόχθησαν για την πραγμάτωση της παράστασης και, πάνω απ' όλα, τους συναδέλφους μου για την εμπιστοσύνη τους και τη διαθεσιμότητά τους».

 

[email protected]

 

INFO: «Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης (Ανδρέας Μαυρογιαλούρος), Τάκης Παπαματθαίου (Θόδωρος Γκρούεζας), Γιώργος Βισκαδουράκης (Γιώργος, ο ιδιαίτερος), Τάσος Γιαννόπουλος (Πανάγος), Ευγενία Δημητρο- πούλου (Αλίκη Μαυρογιαλούρου), Μανώλης Σορμαΐνης (Κώστας Σιλυβριώτης), Νεκταρία Γιαννουδάκη (Νάντα Μαυρογιαλούρου), Νίκος Σκουλάς (Σωτήρης), Αντιγόνη Νάκα (Λάμπαινα), Ελένη Τσιμπρικίδου (Λώρα Σιλυβριώτη – Κατίνα), Ηλίας Μιχαλογιάννης (σοφέρ). 28 Ιουλίου στη Νέα Μάκρη και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο «Κατράκειο» της Νίκαιας.

 

Scroll to top