nero-sizitisi

24/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ας συζητήσουμε για το νερό!

H οικολογική οργάνωση Μεσόγειος SOS και,με χορηγό επικοινωνίας την «ΕφΣυν», ξεκινά μια καμπάνια πάνω σε 21 προτάσεις ζητώντας τη συμμετοχή των πολιτών.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που προωθεί η κυβέρνηση, είναι η σημαντικότερη αλλά όχι η μόνη παράμετρος σε ένα θέμα που αφορά όλους τους πολίτες. Σε μια χώρα φτωχή σε υδατικούς πόρους, όπως η Ελλάδα, η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων έπρεπε να βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Η σπατάλη των επιφανειακών νερών και η υπεράντληση των υπογείων νερών είναι για δεκαετίες το πρόβλημα που οι αρμόδιοι κρύβουν κάτω από το χαλί ή το αντιμετωπίζουν με ξεπερασμένες και οικολογικά επιζήμιες πρακτικές, όπως οι εκτροπές ποταμών.

Η εκπόνηση προγραμμάτων διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων σε κάθε υδατικό διαμέρισμα είναι υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από τις κοινοτικές Οδηγίες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέλαβε το καθήκον τηρώντας τις… παραδόσεις: με καθυστέρηση ως προς τα κοινοτικά χρονοδιαγράμματα και με διεκπεραιωτικές πρακτικές. Απουσιάζουν οι διαδικασίες που θα φέρουν τον πολίτη μέσα στο πρόβλημα και θα τον κάνουν συμμέτοχο στα μέτρα που πρέπει να θεσμοθετηθούν.

Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης έρχεται να καλύψει η οικολογική οργάνωση Μεσόγειος SOS και,με χορηγό επικοινωνίας την «ΕφΣυν» ξεκινά μια καμπάνια πάνω σε 21 προτάσεις ζητώντας τη συμμετοχή των πολιτών.mesogeios-sos-logo-megalo

«Η τρέχουσα πολιτική ατζέντα για τους υδατικούς πόρους, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνει καίρια ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν και αφορούν άμεσα την κοινωνία των πολιτών. Από την εξελισσόμενη διαδικασία διαβούλευσης για τα Σχέδια Διαχείρισης, που καίτοι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, υλοποιείται τις περισσότερες φορές διεκπεραιωτικά, προκειμένου να καλυφθούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60 (ΟΠΥ), μέχρι τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης/αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι εξελίξεις στο πεδίο της διαχείρισης του νερού επιβάλλουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με εγνωσμένη εμπειρία στην προετοιμασία και υλοποίηση διαδικασιών διαβούλευσης, αλλά και σταθερή ενασχόληση με την πολυεπίπεδη θεματική των υδατικών πόρων, έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες, επιδιώκοντας την καταγραφή, συνύφανση και αξιοποίηση όλων των απόψεων, με άξονα την ορθολογική διαχείριση και το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Η πρωτοβουλία με τίτλο «Ας συζητήσουμε για το νερό» έχει ως εφαλτήριο 21 προτάσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, οι οποίες αποτελούν για την οργάνωση τον ενδεδειγμένο «δρόμο» για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και βρίσκονται ήδη αναρτημένες προς ηλεκτρονικό σχολιασμό στην ιστοσελίδα της (http://www.medsos.gr/platform/).

Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν επιδιώκει να παρακάμψει ή να υποσκελίσει την εξελισσόμενη διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), αλλά να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά, θέτοντας γενικότερα ζητήματα προστασίας και διατήρησης των υδατικών πόρων και ενισχύοντας την κουλτούρα των διαδικασιών διαβούλευσης που, δυστυχώς, στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα σε «νηπιακό» στάδιο. Τα σχόλια θα συλλεχθούν και θα κωδικοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύψει μια συνθετική καταγραφή τους η οποπια να αποτυπώνει πλέον την άποψη ενός ευρύτερου συνόλου φορέων και πολιτών.

Η διαδικασία έχει αρχίσει και, από τα σχόλια όσων έχουν συμμετάσχει, αποτυπώνεται έντονο ενδιαφέρον για τη δημόσια διαχείριση του νερού, την τιμολογιακή πολιτική και γενικότερα την ορθολογική χρήση, τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία του πόρου αυτού, ως τις κατεξοχήν θεματικές που θα έχουν άμεση επίδραση στη διαβίωση των πολιτών. Σηματοδοτούν όμως και το κοινό αίσθημα για τη φύση και το χαρακτήρα του αναντικατάστατου φυσικού πόρου.

Για να συμμετάσχετε στον δημόσιο διάλογο κάντε κλικ ΕΔΩ.

 

Scroll to top