Pin It

Σταματούν προσωρινά οι εργασίες απομάκρυνσης και απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλος» του Μετρό Θεσσαλονίκης

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Δεν θα απομακρυνθούν προς το παρόν τα αρχαία από τον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής της προεδρεύουσας του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπροέδρου Μαίρης Σαρπ. Οι εργασίες απομάκρυνσης και απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης σταματούν προσωρινά μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει για το θέμα αυτό ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Γιάννης Μπουτάρης.

 

Η προσφυγή Μπουτάρη

 

Ο τελευταίος έχει προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να διακοπούν οι εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη γι’ αυτές.

 

Ειδικότερα, ζητά να ανασταλεί και να ακυρωθεί η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού, η οποία βάσει γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), προβλέπει την απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και την αποδόμηση άλλων που έχουν αποκαλυφθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Μάλιστα, υποδεικνύει στο ΚΑΣ ως τόπο μεταφοράς των αρχαιοτήτων το στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκτός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, χωρίς όμως αυτό να προσδιορίζεται.

 

Πρόκειται για αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων (6ος και 7ος αιώνας) που αποκαλύφθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου σε βάθος 6 μέτρων και σε έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφθηκε μια πόλη με μεγάλους κεντρικούς δρόμους, δημόσιους χώρους και υφιστάμενα κτίρια.

 

Σε μήκος 77 μέτρων ήρθε στο φως ο κύριος οδικός άξονας της Θεσσαλονίκης (decumanus maximus), στρωμένος με μάρμαρα στην αρχική του κατασκευή και με ορθογώνιες λίθινες πλάκες.

 

Λάθος η υπουργική απόφαση

 

Στην αίτησή του ο κ. Μπουτάρης, κατ’ αρχάς, επισημαίνει ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού επιλέχθηκε η πλέον δυσμενής για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος λύση, η οποία καταλήγει στην οριστική εξαφάνιση του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου ως ενιαίου συνόλου.

 

Παράλληλα, η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην αρχαιολογική νομοθεσία και ειδικά στον νόμο 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Ομως η ίδια απόφαση είναι επιπρόσθετα και μη νόμιμη, αφού «πάσχει από έλλειψη επαρκούς, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας» και βασίζεται σε ανεπαρκή και αόριστα στοιχεία.

 

 

Scroll to top