Για επιχείρηση διχασμού των εργαζομένων της ΕΡΤ, σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσή τους, κάνει λόγο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Καταδικάζει τις διχαστικές ενέργειες της κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρεί να λειτουργήσει το «“μόρφωμα” που καλείται Δημόσια Τηλεόραση» και σημειώνει: «Μετά την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης, στις 11 Ιουνίου, να κλείσει την ΕΡΤ, το υπουργείο Οικονομικών και ο υπόλογος ειδικός διαχειριστής Γκίκας Μάναλης με τη χθεσινή ανακοίνωση των προσλήψεων για τον μεταβατικό φορέα, επιχειρούν σήμερα:
* Να διχάσουν τους εργαζόμενους και τον δημοσιογραφικό κλάδο.
* Να αντικαταστήσουν τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ για την εκκαθάριση του Ραδιομεγάρου με εν δυνάμει εργαζόμενους στο ενδιάμεσο “μόρφωμα”, οι οποίοι θα ζητούν να αδειάσει η Αγία Παρασκευή και η ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων των δύο μηνών! Υπογραμμίζεται ότι όσοι υπογράψουν δίμηνη σύμβαση δεν θα έχουν καμία δυνατότητα ανανέωσης ή επέκτασής της».
Σε αυτό ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, έχει απαντήσει και επιμένει ότι για πιθανή παράταση θα υπάρξει σχετική τροπολογία για να ξεπεραστεί το εμπόδιο ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του μεταβατικού σχήματος, αλλά και να μη δημιουργείται πρόβλημα με τη συμμετοχή εργαζομένων στην προκήρυξη για τη ΝΕΡΙΤ.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει «πρόχειρη, παράνομη και ασαφή» την πρόσκληση ενδιαφέροντος, από την οποία πουθενά δεν προκύπτει ότι «όσοι υποβάλουν αίτηση, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης στο νέο φορέα ΝΕΡΙΤ. Η υποβολή αίτησης και η υπογραφή σύμβασης, που ενδεχομένως θα ακολουθήσει, δεν σημαίνει αποδοχή όλων όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ (ΚΥΑ, λειτουργία μεταβατικού φορέα κ.λπ.)». Τονίζει επίσης ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν διευκρινίζει ποιος θα αξιολογήσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και εάν θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης για όποιον δεν προσληφθεί: «Μήπως, γιατί η κυβέρνηση αποβλέπει στην πρόσληψη ημετέρων σε βάρος των απολυμένων της ΕΡΤ;»