Pin It

Συνελήφθη για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» μέσω δανείου 5,8 εκατ. ευρώ που είχε πάρει από τη δική του FBBank. Στο μικροσκόπιο των αρχών, τα επισφαλή δάνεια και η «μαύρη τρύπα» των 524 εκατ. στα ταμεία της τράπεζας. Εντάλματα σύλληψης και για άλλα δύο πρόσωπα που φέρονται ως συνεργοί του. Την Παρασκευή η απολογία του στην ανακρίτρια

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Τον συνέλαβαν για το «δωράκι α λα Λαυρέντης Λαυρεντιάδης» που φέρεται να έκανε στον εαυτό του, εν είδει δανείου ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζα ιδιοκτησίας του, και παράλληλα εξακολουθούν να τον ψάχνουν και για τα «κόκκινα» δάνεια της ίδιας τράπεζας (FBB), ύψους 524 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο λόγος για τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ιδιοκτήτη του ναυτιλιακού ομίλου Restis Group, ο οποίος δραστηριοποιείται με ζέση και στα media (NICKELODEON, μέτοχος στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στο MEGA, MTV Ελλάς, δικαιώματα του E!Entertainment), ενώ το όνομά του ενεπλάκη και στην έρευνα για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό νο2».

 

Δύο κακουργήματα

 

Ο εφοπλιστής, που είναι πλέον αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), συνελήφθη στο σπίτι του έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η ειδική ανακρίτρια διαφθοράς, Κυριακή Κατσίβελη.

 

Η σύλληψη, που με βάση τα εις βάρος του στοιχεία ήταν μονόδρομος, επισπεύστηκε μπροστά στον κίνδυνο διαφυγής του στο εξωτερικό. Ο φόβος των αρμόδιων δικαστικών αρχών προκλήθηκε από την αποκάλυψη την περασμένη Κυριακή (στην εφημερίδα «Εθνος») ότι επίκειται η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του εφοπλιστή για την υπόθεση της χορήγησης ύποπτου δανείου από την τράπεζα FBB (ιδιοκτησίας) του σε εταιρείες συμφερόντων του!

 

Τα άλλα δύο πρόσωπα πάντως που εμπλέκονται στην υπόθεση και για τα οποία έχουν επίσης εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι χθες το βράδυ. Πρόκειται για τους:

 

• Δ. Καλλιμάνη.

 

• Αναστάσιο Πάλλη, στενό συνεργάτη του κ. Ρέστη, εκπρόσωπο της εταιρείας που εμφανίστηκε ως εγγυήτρια για λογαριασμό της δανειολήπτριας ΑΑΜ HOLDINGS S.A., ενώ το σύνολο σχεδόν του επίμαχου δανείου, που εμφανίζεται ότι της δόθηκε, μεθοδευμένα κατέληξε τελικά στον Βίκτωρα Ρέστη και στα μέλη της οικογένειάς του.

 

«Δήθεν μήνυση»

 

Σύμφωνα με το πόρισμα του πρόεδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, Παν. Νικολούδη, που έχει «ξετινάξει» τις διαδρομές του δανείου, ο Αν. Πάλλης είναι συνεργός του Β. Ρέστη στην υπόθεση. Ο εφοπλιστής κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Αν. Πάλλη, την οποία όμως ο κ. Νικολούδης τη χαρακτηρίζει εύλογα «δήθεν μήνυση».

 

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής στο πόρισμά του:

 

«Στην εγκληματική αυτή δραστηριότητα (σ.σ. του Βίκτωρα Ρέστη) συνήργησαν βεβαίως και άλλοι, και μεταξύ αυτών και οι δήθεν μηνυόμενοι Δ. Καλλιμάνης και Α. Πάλλης». Υπενθυμίζεται ότι και στην υπόθεση του «παραδικαστικού νο2» (εκκρεμεί στην ανάκριση), που η εμπλοκή του συσχετίστηκε με ύποπτη αγοραπωλησία ακινήτου, ο Β. Ρέστης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, πάλι εις βάρος πρώην συνεργατών του κατηγορώντας τους ότι τον εξαπάτησαν δρώντας… εν αγνοία του.

 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής ο εφοπλιστής φέρεται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας FBB εν όψει της προδιαγεγραμμένης πορείας της προς την ειδική εκκαθάριση.

 

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος πλέον εφοπλιστής, που συνελήφθη παρούσης της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, οδηγήθηκε χθες το απόγευμα ενώπιον της ανακρίτριας, από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Παρασκευή και μέχρι τότε θα κρατείται στη ΓΑΔΑ, παραδέχεται ότι:

 

• Τα 5,8 εκατομμυρία ήταν «ένα κακό δάνειο, για το οποίο η τράπεζα έκανε όλες τις νόμιμες κινήσεις». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού… χαιρετίζει την «προσπάθεια των δικαστικών αρχών να διερευνήσουν τα πάντα γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ και κυρίως πού κατέληξαν τα χρήματα», ενημερώνει ακόμα ότι:

 

Ιδια μέθοδος

 

• Η διοίκηση της FBB, της οποίας ήταν πρόεδρος, «είχε από τον Σεπτέμβριο του 2012 κινήσει νομικές διαδικασίες καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας». Αναφέρεται μάλιστα σε πρώην συνεργάτη του ομίλου, τον οποίο δεν κατονομάζει και ισχυρίζεται ότι είναι υπόδικος ακόμα και για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

 

• Δηλώνει, τέλος, ότι διατίθεται να διευκολύνει τις Αρχές προκειμένου να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, για να αποδειχθεί πού κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν.

 

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία από το σχετικό πόρισμα της Αρχής, η μεθοδολογία παραπέμπει στον ήδη προσωρινά κρατούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στο σκάνδαλο της Proton Bank, καθώς το εν λόγω «δάνειο» των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να κατέληξε, ύστερα από δαιδαλώδεις διαδρομές μέσω αλυσίδας offshore εταιρειών, σε προσωπικούς λογαριασμούς του Βίκτωρα Ρέστη.

 

«Πρόκειται για υπεξαίρεση -αναφέρεται, κατά πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής- που τελέστηκε με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος της τράπεζας πρωτίστως και κυρίως από τον Βίκτωρα Ρέστη, πρόεδρο του Δ.Σ. και πρόεδρο της επιτροπής δανείων τής FBB».

 

Στο ίδιο πόρισμα, ένα μόνο μέρος του οποίου αφορά το επισφαλές δάνειο, γίνεται εκτενής αναφορά από τον κ. Νικολούδη στη «μαύρη τρύπα» των 524 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται ότι δόθηκαν ως δάνεια ή και άλλες περίεργες χορηγήσεις από την τράπεζα συμφερόντων Ρέστη.

 

Γι’ αυτό το σκέλος -που είναι και το βαρύτερο- η έρευνα συνεχίζεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους εισαγγελείς για την πάταξη της διαφθοράς, που εργάζονται πυρετωδώς υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης τους Ελένης Ράικου.

 

Ανακοίνωση της Εθνικής

 

Στο μεταξύ, με αφορμή τη σύλληψη Ρέστη, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση για να δηλώσει ότι έπειτα από νόμιμες διαδικασίες «η ΕΤΕ απορρόφησε μόνο το υγιές τμήμα τής FBB και ταυτόχρονα ορίσθηκε εκκαθαριστής στην πρώην FBB και η τράπεζα αυτή, κατά τα μη μεταβιβασθέντα περιουσιακά της στοιχεία, ετέθη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης».

 

«Είναι προφανές -συνεχίζει η ανακοίνωση- ότι η ΕΤΕ ουδεμία ευθύνη έχει για πράξεις ή παραλείψεις της προηγούμενης διοίκησης της FBB, πολύ δε περισσότερο ουδεμία ευθύνη έχει για δάνεια ή για άλλα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού της πρώην FBB που δεν μεταβιβάστηκαν, σύμφωνα με τον νόμο, στην Εθνική Τράπεζα. Από τη μεταβίβαση στην Εθνική εξαιρέθηκαν ρητώς οι συναλλακτικές σχέσεις της πρώην FBB που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, οι οποίες αποτέλεσαν ή αποτελούν αντικείμενο ποινικής διερεύνησης».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ο Μάναλης, η FBBank και η ΕΡΤ

 

Οι σχέσεις του Βίκτωρα Ρέστη με τα media και η προφητεία του Απ. Κακλαμάνη στη Βουλή

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Σημαίνον στέλεχος της τράπεζας FBBank του συλληφθέντος εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ήταν και ο πρώην πρόεδρος και νυν ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης.

 

Οπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής που εγκρίνει τους διορισμούς των διοικητών σε δημόσιους οργανισμούς, βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ενώ δεν είχε καμιά εμπειρία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, καθώς η εργασιακή του πορεία ήταν αποκλειστικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Διατηρούσε τη θέση του διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών στην τράπεζα του Β. Ρέστη, η οποία υπενθυμίζεται ότι προ δύο μηνών περίπου έσπασε σε «καλή» και «κακή» και το υγιές της κομμάτι, κατόπιν ενεργειών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απορροφήθηκε τελικά από την Εθνική Τράπεζα.

 

Πριν από τον διορισμό του στην ΕΡΤ, στις αρχές Απριλίου 2013, ο ίδιος ήταν και εμπειρογνώμονας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

 

Στη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής στις 2.4.2013, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης είχε επιμείνει ιδιαίτερα (σ.σ. ή προφητικά;) στις σχέσεις τόσο του κ. Ρέστη με τα ΜΜΕ όσο και για τον ρόλο της τράπεζάς του.

 

Στην ερώτηση του πρώην προέδρου του Βουλής για τον λόγο που η First Business Bank δεν ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, κάτι που θα συνεπαγόταν αυξημένο έλεγχο και διαφάνεια, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ απάντησε γενικόλογα πως αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους: είτε να μην πληροί τις προϋποθέσεις είτε να μην το θέλουν οι μέτοχοί της.

 

«Ολα τα μεγάλα σκάνδαλα στην Ελλάδα, όπως του Κοσκωτά και του Λαυρεντιάδη, ξεκίνησαν από μικρές τράπεζες», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης, υπονοώντας τις σχέσεις των συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζών τους (Τράπεζα Κρήτης, Proton Bank) και πληθώρας ΜΜΕ που έλεγχαν.

 

Σε ερώτηση αν γνωρίζεται προσωπικά με τον Β. Ρέστη, ο κ. Μάναλης απάντησε πως τον έχει δει μόνο δύο φορές σε Δ.Σ. της τράπεζας και πρόσθεσε πως έχει απλώς ακουστά την εμπλοκή του εφοπλιστή με εταιρείες ΜΜΕ. Σε άλλη ερώτηση, για το αν γνωρίζει πιθανό ενδιαφέρον του εφοπλιστή να αγοράσει κάποιο κρατικό κανάλι που πιθανώς να πωλείτο, εκείνος απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον διορισμό Μάναλη δεν τον είχε εγκρίνει ο κ. Κακλαμάνης, ψηφίζοντας «παρών».

 

Ο πρώην πρόεδρος και νυν ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής δίπλα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου

 

 

 

Scroll to top