24/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνει στηρίγματα στις ΗΠΑ

      Pin It

Εμφαση στα θέματα της ενέργειας θα δώσει ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Μια (πολύτιμη) ψηφίδα για το success story 2 επιχειρεί να αποκομίσει ο Αντώνης Σαμαράς από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια περίοδο που το πρόγραμμα των εφαρμοζόμενων μέτρων «δεν βγαίνει» και η συζήτηση για ένα νέο κούρεμα του χρέους έχει αρχίσει να φουντώνει, παρά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τον κοφτό τρόπο που χρησιμοποίησε στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να πάψει τη σχετική συζήτηση. Το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα βρήκε τρόπο να στριμώξει το ραντεβού στις 8 Αυγούστου, μόλις δύο ημέρες προτού ο πρόεδρος ξεκινήσει τις διακοπές του και ενώ το Κογκρέσο θα είναι ήδη κλειστό για το καλοκαίρι, όπως και το ΔΝΤ.

 

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Ιουλίου, ακόμα μια ψηφίδα θα προστεθεί στην επιχείρηση διεθνούς στήριξης, από την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα στην Αθήνα, προπομπός της οποίας υπήρξε ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου ANSA, σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα «διακρίνει κανείς μια κάποια αισιοδοξία».

 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει στην κορυφή της ατζέντας τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με δεδομένη όμως την όλο και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση της Ουάσινγκτον ακόμα και από τα όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας των υπολογίσιμων αποθεμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί σε αμερικανικό έδαφος. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί παρά να ποντάρει στο ότι οι ΗΠΑ είναι οι μόνες με συνολική γεωπολιτική αντίληψη, σε αντίθεση με την Ε.Ε., η οποία «καίγεται» περισσότερο επί του πρακτικού ζητήματος, δηλαδή για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό βέβαια θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις ανάλογες πιέσεις στα θέματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό. Στο θέμα αυτό η αμερικανική πλευρά συνδέει την όποια εξέλιξη με τη (συν)εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, άποψη που επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εκβιάζοντας για λύση-πακέτο. Παράλληλα, το θέμα της μεταφοράς του κυπριακού (και μελλοντικά του ελληνικού) φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί ανοιχτό στοίχημα, δηλαδή εάν αυτή θα γίνει μέσω φορτηγών πλοίων (με την άμεση ελληνική συνδρομή) που θα μεταφέρουν υγροποιημένες ποσότητες ή μέσω αγωγού που θα περνά από την Τουρκία. Το ειδικό βάρος της αμερικανικής πλευράς (όπως και της ισραηλινής) στην απόφαση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερο.

 

Στο θέμα της ΑΟΖ, οι ΗΠΑ έχουν στείλει με διάφορους τρόπους και με διάφορες ευκαιρίες το μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι δεν εγκρίνουν «μονομερείς ενέργειες», ωθώντας έτσι στην επίτευξη (ετεροβαρούς) συμβιβασμού με την Αγκυρα.

 

Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας, η Ουάσινγκτον έδωσε μεν τα εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και υπογράμμισε, διά στόματος Τζακ Λιου, ότι προκρίνει την αναπτυξιακή λογική έναντι της διαρκούς λιτότητας, αλλά ξεκαθάρισε εύγλωττα ότι «οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη» και ότι «παραμένουν οι προκλήσεις και οι δύσκολες αποφάσεις». Η αμερικανική στάση μπορεί να αποτελεί ένα μήνυμα προς το Βερολίνο, όπως λένε όμως διπλωματικές πηγές, το μήνυμα αυτό αφορά το σύνολο της Ευρώπης και όχι μεμονωμένα την Ελλάδα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε και αμερικανική παρέμβαση στο ΔΝΤ, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση του συνόλου της επόμενης δανειακής δόσης, κάτι που θα συμβεί σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού αποφασίσει στις 29 Ιουλίου να «κόψει» το δικό του μερίδιο.

 

Η σύγκριση, πάντως, των αποτελεσμάτων του ταξιδιού θα γίνει αναγκαστικά με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ (16 Μαΐου), κατά την οποία, στην εξάωρη συνάντηση με τον Ομπάμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε και τη δική του ατζέντα και «κοντραρίστηκε» σε αρκετά θέματα τουρκικού ενδιαφέροντος.

 

 

 

Scroll to top