Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

Ανοίγει ο δρόμος σε διεθνή κερδοσκοπικά funds για την απόκτηση των ελληνικών τραπεζών με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου «Ριγμένοι» φαίνεται να είναι οι σημερινοί μέτοχοι, καθώς καλούνται να εισφέρουν πολύ περισσότερα για να διατηρήσουν τις θέσεις τους στον τραπεζικό τομέα.

 

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει απώλειες 14,4% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και τον γενικό δείκτη να κλείνει με «χασούρα» 3,63%.

 

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν αποδίδονται στον κίνδυνο απομείωσης της περιουσίας των σημερινών μετόχων των τραπεζών, καθώς τα κεφάλαια που πρέπει να αντληθούν μέσω εκδόσεων νέων μετοχών θα ανέρχονται κατ' ελάχιστο στα 2/3 των συνολικών αναγκών των τραπεζών.

 

Αυτό συμβαίνει διότι η επαναφορά των δεικτών Core Tier 1 που βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα θα γίνεται έως και το +6% με κοινές μετοχές και εν συνεχεία θα χρησιμοποιούνται ομολογιακοί τίτλοι. Αρα οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να εισφέρουν περισσότερα κεφάλαια.

 

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει «4» βασικά στοιχεία:

 

1. Απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια, καθώς απαιτείται κάλυψη με κοινές μετοχές της διαφοράς από την αρνητική καθαρή θέση μέχρι το 6% και το υπόλοιπο 3% με προνομιούχες μετοχές ή «CoCos» (Contingent Convertible bonds).

 

Αποψη αντίθετη της αρχικής, βάσει της οποίας η ανακεφαλαιοποίηση θα καλυπτόταν με μετατρέψιμα ομόλογα. Η τελική απόφαση σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια εν μέσω μεγάλης έλλειψης ρευστότητας, τα οποία είναι αδύνατον να βρεθούν εντός ελληνικής επικράτειας.

 

Ως εκ τούτου, η διάταξη αυτή ανοίγει τον δρόμο στα μεγάλα διεθνή επενδυτικά fund.

 

2. Η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών θα είναι ίδια για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τους ιδιώτες κατά τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Η τιμή μετοχής στην αύξηση θα υπολογιστεί με έκπτωση 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 ημερών της διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της και από την τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.

 

3. Πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών, το ανεξόφλητο κεφάλαιο μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές, σε τιμή ίση με το 50% της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος και καλύπτονται από το Ταμείο.

 

4. Ο μέτοχος που συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου λαμβάνει τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών, που του δίνουν τη δυνατότητα αγοράς 9 μετοχών για κάθε 1 warrant που έχει στην κατοχή του.

 

Συνεπώς, όσοι μπουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς στο σύνολο των κοινών μετοχών του ΤΧΣ.

Scroll to top