Pin It

Η καμπάνα χτυπάει ήδη για διοικητικούς υπαλλήλους σε Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΜΠ, Αριστοτέλειο και ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Το φιτίλι άναψε πάλι στα ΑΕΙ. Διοικήσεις και εργαζόμενοι, ανάστατοι από το νέο επερχόμενο πλήγμα στα ήδη αποδεκατισμένα ιδρύματα, λένε «όχι» στη διαθεσιμότητα προσωπικού και προειδοποιούν ακόμα και για λουκέτο απελπισίας από Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή, το πάθημα του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της απρόβλεπτα μεγάλης λίστας εξαιρέσεων από τη διαθεσιμότητα, έγινε μάθημα στην κυβέρνηση, που σφίγγει κι άλλο το λουρί με το κόλπο του «σκληρού» ΑΣΕΠ.

 

Στα ενδότερα του υπουργείου Παιδείας, τις τελευταίες ημέρες, είχε σημάνει συναγερμός. Αιτία η διαπίστωση ότι από την επιχείρηση διαθεσιμότητας στην τεχνική εκπαίδευση εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρουμένων 570 εκπαιδευτικοί και άλλοι 200 από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων. Ο πανικός ήταν τόσο μεγάλος, ώστε επιχειρήθηκε η εξωθεσμική προσθήκη του κριτηρίου του ΑΣΕΠ (βλ. προσλήψεις μέσω διαγωνισμού και όχι από πίνακες).

 

Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε τελευταία στιγμή. Ηταν παράνομο, διότι δεν συμπεριλαμβανόταν στα κριτήρια και απαιτείτο σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, οδηγεί σε πιεστικότερα μέτρα για τη διασφάλιση των 4.000 απολύσεων και 25.000 κεφαλών σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε να βγάλει από τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ περίπου 1.000 υπαλλήλους σε μια τρίτη επιχείρηση εκκαθάρισης στον χώρο. Προηγήθηκε η διαθεσιμότητα του χειμώνα, που πέταξε εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους από ορισμένα ιδρύματα, ενώ είχε ήδη περάσει από πρόπερσι το κύμα της εφεδρείας.

 

Αποφασισμένοι δηλώνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. «Αυτήν τη στιγμή θέλουν να πάρουν 1.000 κεφάλια. Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει τις πολιτικές αυτές δύο φορές και δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση ένα νέο πλήγμα. Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική, ολομέτωπη και δυναμική», τονίζει ο Σάββας Παπαδόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να συμπληρώσει: «Δεν θέλουμε να μετατεθεί το πρόβλημα κάπου αλλού. Πρέπει να γίνει ανακατανομή του προσωπικού ώστε να καλυφθούν ανάγκες όπου πραγματικά υπάρχουν».

 

Πάντως, η καμπάνα χτυπάει ήδη για τα κεντρικά και μεγάλα ΑΕΙ, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο και τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Χθες, ολοκληρώθηκε και τυπικά η επιχείρηση-σκούπα στην τεχνική εκπαίδευση. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (και) με το άρθρο 82 με την κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ–ΕΠΑΣ. Τη γλίτωσαν οι δύο ξενόγλωσσες ειδικότητες (ιταλικής και ισπανικής), ενώ διασφαλίζονται άμεσα και οριστικά οι διδάσκοντες στη Σιβιτανίδειο. Μετατάσσονται στο ΙΕΚ του Ιδρύματος. Η σχολή, ως κληροδότημα προς την Εκκλησία, εδέχθη ευεργεσίαν θαύματος.

 

Σύμφωνα πάντα με το ΦΕΚ, που επιφύλασσε στις κοινωνικές κατηγορίες ένα επιπλέον, εισοδηματικό κριτήριο, όσοι εξαιρούνται μετατάσσονται σε διευθύνσεις εκπαίδευσης. Δηλαδή, ενεργοί –και εξειδικευμένοι– καθηγητές, όπως και άλλοι επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικό –συμπεριλαμβανομένων αποσπασμένων σε φορείς του υπουργείου εδώ και χρόνια– θα εργαστούν ως υπάλληλοι στις Διευθύνσεις Β’θμιας, οι οποίες θ' αρχίσουν να ασφυκτιούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Α΄ Αθήνας κατευθύνονται 140 εκπαιδευτικοί, στη Β’ Πειραιά κάπου 90 κ.ο.κ. Να η συνταγή της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα. Η ανασφάλεια, ωστόσο, δεν παύει. Πρόκειται για προσωποπαγείς θέσεις που, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εξαφανιστούν. Σε ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων, για παράδειγμα, δημόσιων υπηρεσιών. Επιπλέον, είναι καθαρά ιδιωτική υπόθεση του εκάστοτε υπουργού, «ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων σε α' θμια και β΄θμια καθώς και ο υπολογισμός του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού».

 

Με άλλα λόγια, καταργούνται στην πράξη τα υπηρεσιακά συμβούλια, που πλέον δεν θα εισηγούνται τίποτα. Οι διευθυντές εκπαίδευσης θα ενημερώνουν το survey και ο υπουργός θ’ αποφασίζει.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΑΕΙ: Δώστε μας υπαλλήλους

 

«Αν η Πολιτεία επιδιώκει το κλείσιμο των πανεπιστημίων, είναι προτιμότερο να το πει ευθέως», δηλώνει ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του ΑΠΘ, ενός από τα ιδρύματα που ήδη έχει απολέσει μέρος του προσωπικού του και… ζητεί υπαλλήλους. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Ολα τα πανεπιστήμια –και το ΑΠΘ πολύ περισσότερο– λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό. Tο ΑΠΘ έχασε 87 διοικητικούς υπαλλήλους, τελευταία, λόγω διαθεσιμότητας και έχει χάσει εκατοντάδες άλλους λόγω συνταξιοδότησης, οι θέσεις των οποίων δεν αναπληρώθηκαν. Οχι μόνο δεν έχουμε προσωπικό να διαθέσουμε, αλλά ζητάμε επειγόντως την κάλυψη 380 κενών θέσεων, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Ας μας τους δώσουν μέσω της κινητικότητας. Είναι η πρώτη φορά που τα πανεπιστήμια βρίσκονται μπροστά σε τόσο μεγάλα εμπόδια προκειμένου να λειτουργήσουν».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Καταργούνται 147 σχολικές μονάδες

 

Ετοιμος, μετά τις προσθαφαιρέσεις, ο κατάλογος της επόμενης φάσης συρρίκνωσης σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια, που προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση 147 σχολικών μονάδων και τον υποβιβασμό 39. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελική μορφή του σχεδίου –υπεγράφη χθες η οριστική απόφαση– που είχε αρχίσει να καταρτίζεται από τις αρχές του περασμένου μήνα, καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 17 δημοτικά και 12 νηπιαγωγεία, ενώ υποβιβάζονται, δηλαδή συρρικνώνονται, 34 δημοτικά σχολεία και πέντε νηπιαγωγεία. Είναι και δύο που προάγονται, ωστόσο, χωρίς πρόβλεψη επιπλέον οργανικών θέσεων. Οπως είχε εξαρχής ενημερώσει τις διευθύνσεις το υπουργείο Παιδείας, «η οργανικότητα των σχολικών μονάδων θα επαναπροσδιοριστεί με βάση τους μαθητές που θα φοιτήσουν εκεί». Οι προθέσεις είναι γνωστές πάντως.

 

Στην αρχική μορφή του το σχέδιο –όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.»– προέβλεπε κατάργηση και συγχώνευση 161 σχολείων, τον ίδιο αριθμό προς υποβιβασμό και τρία υπό ίδρυση. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, δεδομένου και ότι πολλά εξ αυτών ανήκαν σε περιοχές, είτε της περιφέρειας είτε της Αττικής, που έχουν δεχτεί πολλά πλήγματα (βλ. Δυτική Αττική ή ακριτικές). Εγιναν οι αλλαγές και τώρα κλείνουν ή συγχωνεύονται πιο πολλά σχολεία της Ανατολικής έναντι της Δυτικής Αττικής και λιγότερα –συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο– στην περιφέρεια.

 

Α.ΑΝΔΡ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Τυφλά χτυπήματα στην περίθαλψη

 

→«Αποφάσισαν χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό ότι πρέπει να δώσουν 2.500 θέσεις στον Μινώταυρο των διαθεσιμοτήτων και τώρα ψάχνουν να βρουν ποιους θα θυσιάσουν και ποιο επικοινωνιακό περίβλημα θα δώσουν στην πράξη τους» λένε οι γιατροί

 

«Καταλήψεις δεν επιτρέπονται. Το 'χω εξηγήσει. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται». Τα λόγια του Αδωνη Γεωργιάδη προς τη μαζική συγκέντρωση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, χθες έξω από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ.

 

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό ότι δεν έχουν τίποτα να πουν με έναν εκπρόσωπο της μνημονιακής κυβέρνησης. «Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να εκπλήσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τα λουκέτα νοσοκομείων που σχεδιάζει και τα αποκαλεί “αλλαγή χαρακτήρα” και τις απολύσεις που αποκαλεί αντίστοιχα ως “κινητικότητα”», επισημαίνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

 

«Επιμένουμε πως πρόκειται για τυφλά χτυπήματα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Αποφάσισαν χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό ότι πρέπει να δώσουν 2.500 θέσεις στον Μινώταυρο των διαθεσιμοτήτων και τώρα ψάχνουν να βρουν ποιους θα θυσιάσουν και ποιο επικοινωνιακό περίβλημα θα δώσουν στην πράξη τους», πρόσθεσε.

 

«Με μεγαλόστομες δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας εμφανίζει το μαύρο-άσπρο και με επικοινωνιακούς ακροβατισμούς ωραιοποιεί τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, σε περίοδο που οι πολίτες τις έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ επειδή ζουν στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την εγκατάλειψη από τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Στ. Κουτσιουμπέλης.

 

«Την ώρα που πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες δεν διαθέτουν σήμερα ασφάλιση και δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, το μνημονιακό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής περιλαμβάνει την συνεχή συρρίκνωση των δαπανών. Οχι βέβαια των δαπανών της παραοικονομίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής αλλά των κοινωνικών δαπανών που πυρήνας τους είναι οι δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια», προσθέτει.

 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην Υγεία, το Μνημόνιο προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση της χρηματοδότησης του συστήματος στο 6% (από 10,5%), γεγονός που καθιστά το σύστημα τριτοκοσμικό. Επίσης, προβλέπει την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, τα οποία αναστέλλουν αναγκαστικά βασικές λειτουργίες τους, χάνουν τη δυνατότητα να αγοράσουν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, το καθεστώς διασύνδεσης, το καθεστώς συγχωνεύσεων-καταργήσεων στο οποίο βρίσκονται χωρίς νομική υπόσταση 50 νοσοκομεία, στα οποία ενέταξε 6 νέα μόνο στο Λεκανοπέδιο ο υπουργός Υγείας, ενώ ετοιμάζονται 2.500 διαθεσιμότητες που τελικά είναι απολύσεις και όχι υποχρεωτικές μετατάξεις στον βωμό της τρόικας. Κι όλα αυτά την ώρα που το ΕΣΥ χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επειδή αποδεκατίστηκε με την εργασιακή εφεδρεία και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις.

 

Ντάνι Βέργου

Scroll to top