Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ για τις απολύσεις στους δήμους, καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που αφαιρούν αρμοδιότητες και καταργούν την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς και με άρνηση αποστολής οικονομικών στοιχείων, αντιδρά η Αυτοδιοίκηση στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), θα πραγματοποιηθούν προσφυγές κατά της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων που αφορούν αφενός την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δήμων, όπως είναι οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία, και αφετέρου την κατάργηση της αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της επιτροπείας τους από το Παρατηρητήριο.
Οι δήμαρχοι αποφάσισαν να μην στείλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών των δήμων στο Παρατηρητήριο. Ωστόσο, τονίστηκε πως το Παρατηρητήριο μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι προϋπολογισμοί
Ακόμη, αποφασίστηκε τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τους αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Στο ψήφισμά της, η ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης, όμως δηλώνει υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, χωρίς εξαιρέσεις, όπως επισημαίνεται. Ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση και κατηγορώντας τη για λήψη αντιμεταρρυθμιστικών μέτρων, την καλεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και να καταθέσει άμεσα στη Βουλή ένα θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση. Ειδάλλως, οι δήμοι τονίζουν πως θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία, βάσει των κριτηρίων που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Αλλο η κινητικότητα και άλλο οι απολύσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, τονίζοντας πως προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης είναι να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
Ως προς το θέμα των προσφυγών, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εκτίμησε πως, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, θα επιτευχθεί το «πάγωμα» της κινητικότητας έως να εκδικαστεί η υπόθεση. Εκτιμήσεις μερίδας δημάρχων σημειώνουν πως η κίνηση αυτή θα πέσει στο κενό, σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει την προσφυγή, λόγω «ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος».
Σχεδόν οι μισοί συμμετασχόντες στη συνεδρίαση τάσσονταν υπέρ της πολιτικής κίνησης των παραιτήσεων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σπύρος Τζόκας, πρότεινε στην Ενωση να ζητήσει, μέσω επιστολής, τη συγκρότηση των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να αποφασιστούν συνολικές παραιτήσεις, οι οποίες μετέπειτα θα τεθούν στην ΚΕΔΕ ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το προεδρείο απέφυγε εντέχνως το ζήτημα των παραιτήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, η νομοθεσία προβλέπει πως οι παραιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στους γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και στην περίπτωση που γίνουν δεκτές το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για τον αντικαταστάτη. Μόνο εάν υποβάλει την παραίτησή του σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και οι επιλαχόντες αντικαταστάτες, προκηρύσσονται εκλογές στον Δήμο.
Επανεξέταση
Υπενθυμίζεται πως ΠΕΔ της χώρας, μεταξύ αυτών και της Αττικής, έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν τις πρωτοβουλίες περί κινητοποιήσεων και δράσεις ενημέρωσης των δημοτών. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αν δημιουργηθεί ο απαραίτητος πολιτικός συσχετισμός, με την απαραίτητη δυναμική, θα επανεξεταστεί η στάση αντίδρασης.
Στο θέμα του οικονομικού παρατηρητηρίου η ΚΕΔΕ τόνισε πως επιζητά τον έλεγχο, χωρίς όμως σκοπιμότητες. «Καμία απόφαση δεν περνά πλέον χωρίς να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας, ενώ θα έπρεπε να περιορίζονται στον έλεγχο νομιμότητας», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέροντας πως μέσω του παρατηρητηρίου «οι εξουσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζονται κατάφωρα». Απών από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μέσω ραδιοφωνικής του παρέμβασης, χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και τον «απογαλακτισμό» της από το κράτος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έφτασε από το υπουργείο Εσωτερικών αίτημα προς την ΚΕΔΕ να διατυπώσει προτάσεις επί του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων για το 2014. Το προεδρείο της ΚΕΔΕ συμφώνησε.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
25 Μακεδόνες απειλούν με παραίτηση
→Επιστολή-καταπέλτης προς Σαμαρά, Βενιζέλο, αρχηγούς κομμάτων και υπουργούς από δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Βαθιά ρωγμή στα θεμέλια της οργανωτικής δομής του κράτους και ισχυρό πλήγμα στην πολιτική του Μνημονίου βάζουν οι παραιτήσεις 25 δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει άμεσα τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων και την «κινητικότητα» των δημοτικών αστυνομικών.
Χθες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους αρχηγούς των κομμάτων, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή τους να παραιτηθούν εφόσον παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Εχοντας τεθεί, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία και έχοντας υποστεί δεινότατη οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρ’ όλ’ αυτά) εφαρμόζει καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσει η ιστορία και η παράδοσή της.
Μέχρι τώρα, η καταρράκωση αυτής της παράδοσης, οι αλλεπάλληλες προσβολές της πολιτικής αυθυπαρξίας της και οι επαναλαμβανόμενες τραγικές περικοπές των λιγοστών εσόδων της εκλήφθηκαν, καλόπιστα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το αναγκαίο τίμημα της συνεισφοράς της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ομως, ο “μολώχ” της Κεντρικής Εξουσίας δεν αρκείται σ’ αυτές τις θυσίες των δήμων και των δημοτών. Απαιτεί, και μεθοδικά εφαρμόζει, την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, τη θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας [με τις ισοπεδωτικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους δαιδαλώδεις πολυ-νόμους (που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες)], διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες», αναφέρουν στην επιστολή τους οι 25.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης, κατέθεσε το κείμενο της επιστολής στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ζητώντας να υπογραφεί από το σύνολο ει δυνατόν των δημάρχων της χώρας. Εκτίμησε ωστόσο ότι οι υπογράφοντες δήμαρχοι από την Κεντρική Μακεδονία θα φτάσουν τους 30 από τους συνολικά 38. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και συντάσσεται με τις διαπιστώσεις των 25, διαφώνησε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τις αποφάσεις τους περί παραιτήσεων. «Οι δήμαρχοι θα δώσουμε εύλογο χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση και αν δεν μεταβάλει τη στάση της θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για τις παραιτήσεις όλων των παρατάξεων που τα συγκροτούν, όπως και των αναπληρωτών τους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Σίμος Δανιηλίδης.
Οι υπογραφές
Οι 24 από τους 25 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας που υπογράφουν την επιστολή είναι οι: Νεάπολης – Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Κασσάνδρας Χαλκιδικής Β. Παπαγιάννης, Βόλβης Δ. Γαλαμάτης, Νάουσας Αν. Καραμπατζός, Ηράκλειας Σερρών Κλ. Κοτσακαχίδης, Χαλκηδόνας Ι. Μπίκος, Ελευθερίου – Κορδελιού Στ. Λαφαζανίδης, Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης, Κιλκίς Ε. Μπαλάσκας, Πέλλας Γρ. Στάμκος, Σερρών Π. Αγγελίδης, Θερμαϊκού Ι. Αλεξανδρής, Δέλτα Γ. Γλώσσης, Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης, Ν. Προποντίδας Δ. Ιορδανίδης, Βισαλτίας Σερρών Δ. Καλαϊτζής, Σιντικής Σερρών Απ. Καρύδας, Παιονίας Κιλκίς Αθ. Λαπόρδας, Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, Δίου Γ. Παπαθανασίου, Πύδνας – Κολινδρού Ε. Πολύζος, Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντος.