Pin It

Οι Ελ. Ζαρούλια και Ηλ. Παναγιώταρος ξεπέρασαν κάθε όριο αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική τους ιδιότητα

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Σε συνθήκες «αφασίας» φαίνεται πως καταλήγει να λειτουργεί το Κοινοβούλιο, αφού, εκτός της ανοχής που επιδεικνύεται κατά την επανειλημμένη παραβίαση των συνταγματικών κανόνων από τα νομοθετήματα του Μνημονίου, το προεδρείο της Βουλής, όταν καλείται να περιορίσει τους, εκτός κάθε ορίου πλέον, εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, αρκείται σε τυπικές συστάσεις.

 

Οπως στην περίπτωση της συζύγου τού Ν. Μιχαλολιάκου, η οποία, αξιοποιώντας τη βουλευτική ιδιότητα που της… εκχώρησαν οι τελευταίες εκλογές, επέστρεψε χθες δριμύτερη στην επίθεσή της κατά του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Δραγασάκη. Και αυτό διότι προχθές ο δεύτερος, από την έδρα του αντιπροέδρου της Βουλής, υπενθύμισε στην Ελ. Ζαρούλια (όταν εκείνη από βήματος Ολομέλειας διαφήμιζε το κοινωνικό έργο της Χρυσής Αυγής, με σαφή διάκριση μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών) το άρθρο 2 του Συντάγματος περί «πρωταρχικής υποχρέωσης της πολιτείας στην προστασία της αξίας του ανθρώπου και «όχι του Ελληνα ανθρώπου», όπως σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

Στη χθεσινή της τοποθέτηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η βουλευτής αποθρασύνθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι τα χειρότερα έρχονται.

 

Προς τον Δραγασάκη

 

Απευθυνόμενη «στον κομμουνιστή Δραγασάκη που μας διάβασε το άρθρο 2 του Συντάγματος» η Ελ.Ζαρούλια, χρησιμοποιώντας ατυχώς, εν είδει δηκτικότητας, το οικείο στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής λεξιλόγιο πεζοδρομίου, παραβίασε ταυτόχρονα όλους τους κανόνες του κοινωνικού και κοινοβουλευτικού γίγνεσθαι και ξεσπάθωσε:

 

«Να μας πει ο κ. Δραγασάκης πού βρίσκεται η κόρη του. Βγήκε η κόρη του από την μπουζού; Η πρεζού που είναι μπλεγμένη σε κύκλωμα ναρκωτικών και εμπόριο όπλων; Μας είπε παράνομους χθες, μας είπε για πράξεις και γραπτά που παραβιάζουν το Σύνταγμα. Δεν έχουμε προσωπικά με τον Δραγασάκη, αλλά μη μας πουλάει και πνεύμα από πάνω!»

 

Θορυβημένος ο προεδρεύων τη συγκεκριμένη στιγμή βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Καλατζής, αντέδρασε αμήχανα, απευθυνόμενος στις μητρικές ευαισθησίες της βουλευτού:

 

«Τι είπατε τώρα; Είναι δυνατόν να αναφέρεστε σ΄ένα παιδί; Μπορείτε να πείτε για τον κ. Δραγασάκη ό,τι θέλετε, όμως αναφέρεστε σ΄ένα παιδί τώρα. Και ξέρω ότι σαν μάνα έχετε ευαισθησία. Είναι δυνατόν;» είπε ο αντιπρόεδρος και ζήτησε να διαγραφούν οι φράσεις της από τα πρακτικά και αφού η βουλευτής τού υπογράμμισε την ευαισθησία της «και για τα παιδιά της Χρυσής Αυγής», το θέμα έληξε.

 

Την αντιπαράθεση της Χρυσής Αυγής με το προεδρείο της Βουλής και με τον Γ. Δραγασάκη διεκπεραίωσε και έτερος βουλευτής της, ο Ηλ. Παναγιώταρος, ο οποίος στράφηκε και κατά του συναδέλφου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλου, ως εξής: «Οσο για τον κ. Τριαντάφυλλο που είπε ότι είμαστε λαθραίο κόμμα, θα ήθελα να του πω να μη βρεθεί ποτέ σε καμιά γειτονιά του Κολωνού και τον βάλουν στο μάτι τίποτα Ρομά ή Αλγερινοί, γιατί, έτσι όπως έχει και τρυφερή όψη, δεν θα τον γλιτώσουν ούτε τα επιχειρήματά του ούτε τίποτα»!

 

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κοινοβουλευτικός διάλογος ξέφυγε με υπαιτιότητα όλων των πλευρών, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε αυστηρά τις πτέρυγες: «Η Διάσκεψη των Προέδρων και το προεδρείο θα εξαντλήσουν τα δικαιώματα που τους επιτρέπει και τους δίνει ο Κανονισμός. Θα αποβληθεί πάραυτα ο οποιοσδήποτε συνάδελφος τολμήσει με αυτές τις κινήσεις του να προσβάλει συνολικά το Κοινοβούλιο».

 

Η «Εφ. Συν.», με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση Ζαρούλια – Παναγιώταρου, ζήτησε τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης δεν ανταποκρίθηκε.

 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

 

Οι αρμοδιότητες του προεδρείου του Κοινοβουλίου ορίζονται από τα άρθρα 11 και 12 του Κανονισμού της Βουλής.

 

Ο τρόπος τήρησης του Κανονισμού καθώς και τα πειθαρχικά μέτρα για τους βουλευτές που προβλέπονται περιλαμβάνονται στο άρθρο 77 και περιγράφονται από τις παραγράφους 3, 4, 5, 6, (με παραπομπή στην παρ. 3 του άρθρου 81). Αναφέρεται συνοπτικά πως:

 

«Ο πρόεδρος μπορεί να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον κάθε βουλευτή που παραβιάζει τον Κανονισμό ή επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά στις συνεδριάσεις και στις συζητήσεις της Βουλής».

 

Μεταξύ των οριζόμενων παραμέτρων της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» σημειώνονται: 1) η απρεπής συμπεριφορά με λόγια και έργα, 2) η έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς το προεδρείο, τη σοβαρότητα του έργου και την αποστολή της Βουλής, 3) η χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου της και των μελών της κυβέρνησης.

Scroll to top