Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ενα Σύνταγμα στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ και των νέων συρρικνωμένων μεγεθών του, που θα του επιτρέπει να παραμένει στον «αφρό» του συστήματος, διατηρώντας για τον ίδιο και το κόμμα του ένα μικρό μερίδιο στην πίτα της εξουσίας, οραματίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, εμφανίζεται θετικός στη συνταγματοποίηση της λιτότητας, δηλώνοντας υπέρμαχος της προοπτικής να προστεθεί άρθρο στο Σύνταγμα που θα νομιμοποιεί τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε ανοιχτά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την απειλή διάλυσης της Βουλής, υπερασπίστηκε το μοντέλο του «συνεργατικού κοινοβουλευτισμού», που ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση υπονόησε -εμμέσως πλην σαφώς- την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί με μπόνους 50 εδρών το πρώτο κόμμα.
Τα… απέφυγε
Ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ελάχιστο όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, απέφυγε επίσης να πάρει σαφή θέση για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας–Κράτους, έδειξε διστακτικός στην ιδέα του δημοψηφίσματος και προέταξε ως το βασικότερο ζητούμενο της συνταγματικής αναθεωρητικής διαδικασίας τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ειδικότερα, θίγοντας το ζήτημα του εκλογικού συστήματος, σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, με γνώμονα την κυβερνητική σταθερότητα και την αποφυγή σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις.
«Πρέπει η χώρα να ξεφύγει από τη σφιχτή και επικίνδυνη αγκαλιά μιας τεχνητής πόλωσης. Χρειαζόμαστε μια συζήτηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε επιλογές, οι οποίες θα δίνουν λύση στο ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ότι «στη φαντασία πολλών» το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είναι εμφυλιοπολεμικό, χαρακτήρισε τεχνητή τη διαίρεση «μνημονιακών-αντιμνημονιακών» και ολοκλήρωσε εκτιμώντας ότι «αλλοιώνει τα πάντα» και συγκαλύπτει «τερατογενέσεις». Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της δράσης της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι να μπει η Ελλάδα σε συζήτηση αν πρέπει το Σύνταγμα να προβλέπει ρητά απαγόρευση για να αντιμετωπίσουμε «το πιο προκλητικό ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη». Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στο επίπεδο της ποινικής νομοθεσίας, αλλά και της σαφούς καταδίκης από τη Βουλή και το Σύνταγμα των αντιδημοκρατικών και αντικοινοβουλευτικών κομμάτων.
Επιχειρώντας να τεκμηριώσει τη συμφωνία του με τη συνταγματοποίηση του λεγόμενου «φρένου χρέους» μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, προκειμένου να μην επαναληφθούν «οι τραγικές εμπειρίες που έχουμε ζήσει», τόνισε ότι «το Σύνταγμα πρέπει να μην επιτρέπει την επανάληψη της άγνοιας» και το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες να είναι «προειδοποιημένοι» για το τι συμβαίνει πραγματικά στη δημοσιονομική διαχείριση.
Σχετικά με την κατοχύρωση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι «στην πραγματικότητα το άρθρο 16 δεν αντικρίζεται τώρα στη νομοθεσία μας», καλώντας το ζήτημα «να λυθεί».
Επιπροσθέτως, εισηγήθηκε τη συνταγματική κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη θέσπιση εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης και την προστασία των ανέργων με τη σφραγίδα του Συντάγματος, προτάσεις οι οποίες ωστόσο κατατάσσονται στην κατηγορία του επικοινωνιακού πυροτεχνήματος, αν δεν συνοδεύονται από απτά μέτρα μέριμνας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων πληθυσμού.
Τέλος, προειδοποίησε για δύο κινδύνους που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απειλούν την αναθεώρηση: πρώτον, «ο ακραίος συνταγματικός λαϊκισμός» και, δεύτερον, ο κίνδυνος να συνδεθεί η διαδικασία με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς η Ελλάδα είναι «κράτος σε κρίση που ζητά διεθνή θεσμική βοήθεια».