Κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος και για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, αφού επί 5 χρόνια (2008-2012) «ξεχνούσε» τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες εταιρείες που έχουν εντοπίσει οι Αρχές
Της Κατερίνας Κατή
O Bίκτωρας Ρέστης είχε ξεχάσει να συμπεριλάβει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασής του («πόθεν έσχες») τη συμμετοχή του σε… 251 εταιρείες!
Ανάμεσα στις «ασήμαντες» για τον γνωστό εφοπλιστή, μιντιάρχη και πρώην τραπεζίτη εταιρείες είναι διάφορες εξωχώριες στη Λιβερία και στις νήσους Μάρσαλ. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι οι γνωστές επιχειρήσεις του στον χώρο των ΜΜΕ είναι μια μαγική εικόνα χωρίς… εικόνα καθώς το όνομά του δεν εμφανίζεται πουθενά. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην «Εφ.Συν.» εισαγγελική πηγή, για «υποκρυπτόμενες δραστηριότητες, για συμμετοχές μέσω τρίτων προσώπων, δηλαδή αχυρανθρώπων». Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα και κρατείται στη ΓΑΔΑ εν όψει της αυριανής απολογίας του στην ανακρίτρια για δύο κακουργήματα που αφορούν το δάνειο εκατομμυρίων που χορήγησε η τράπεζα ιδιοκτησίας του FBB σε εταιρείες… δικών του συμφερόντων, δραστηριοποιείται και στα media καθώς -μεταξύ άλλων – φέρεται (χωρίς να φαίνεται) μεγαλομέτοχος στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», μικρομέτοχος στο ΜΕGA και αλλού.
Οπως δε έγινε χθες γνωστό, εκτός από την υπόθεση «α λα Λαυρέντης Λαυρεντιάδης» για την οποία καλείται αύριο να δώσει εξηγήσεις στην ανακρίτρια διαφθοράς, εκτός από τα «κόκκινα δάνεια» της FBB για τα οποία συνεχίζεται η έρευνα, εκτός από την εμπλοκή του ονόματός του στη μεγάλη δικογραφία του αποκαλούμενου «παραδικαστικού νο 2» που επίσης εκκρεμεί στην ανάκριση, είναι και κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» πέντε ετών (από 2008 έως και 2012).
Γι’ αυτή μάλιστα την υπόθεση υπάρχει εισαγγελική εισήγηση για παραπομπή του σε δίκη, ενώ ο αρμόδιος ανακριτής τού είχε επιβάλει μετά την απολογία του (περίπου προ διμήνου) τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Αυτό το γεγονός ενισχύει και τις πληροφορίες ότι η σύλληψή του στηρίχθηκε σε σοβαρές ενδείξεις που είχαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές για προπαρασκευαστικές ενέργειες του εφοπλιστή να φύγει κρυφά από τη χώρα. Κάτι που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, κατάφεραν τελικά να πετύχουν οι δύο συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση της FBB, Αναστ. Πάλλης και Δ. Καλλιμάνης, για τους οποίους επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης αλλά παραμένουν άφαντοι.
Η ξεχασμένη περιουσία
Αναφορικά με την υπόθεση των «πόθεν έσχες», ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που μελέτησε τη δικογραφία, έχει προτείνει εδώ και περίπου είκοσι ημέρες στο αρμόδιο να αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του εφοπλιστή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») 5 ετών σε βαθμό κακουργήματος.
Εισηγείται μάλιστα να διατηρηθεί σε ισχύ ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση μετά την απολογία του στον 7ο τακτικό ανακριτή Αθήνας.
Με μια πολυσέλιδη πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο ο κ. Δραγάτσης δείχνει τον δρόμο προς το εδώλιο για τον κατηγορούμενο εφοπλιστή, του οποίου η εμπλοκή συνδέεται με την ιδιότητά του ως μεγαλομετόχου στην FBB, αφού λόγω αυτής της σχέσης έπρεπε από το 2007 να υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες».
Σύμφωνα όμως με την έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος (αρμόδια για τους ελέγχους «πόθεν έσχες») αλλά και όσα αναφέρονται στην πρόταση του κ. Δραγάτση, ο κατηγορούμενος κατά τις δηλώσεις των ετών 2008, 2009, 2010, 2011 δήλωσε πως μετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε 6 εταιρείες ανά τον κόσμο και το 2012 σε οκτώ. Ο εισαγγελέας όμως επικαλούμενος την έρευνα της αρχής και τα έγγραφα της δικογραφίας επισημαίνει πως ουσιαστικά «ξέχασε» να δηλώσει τη συμμετοχή του σε 251 (!!!) εταιρείες μεταξύ των οποίων και εξωχώριες στη Λιβερία και τις νήσους Μάρσαλ.
Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο εφοπλιστής αρνείται κατηγορηματικά τη σχέση του με εξωχώριες εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν δικά του περιουσιακά στοιχεία. Επισημαίνει μάλιστα ότι… «δεν ασχολείται ο ίδιος με τη σύνταξη των δηλώσεων “πόθεν έσχες”».