Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Διάταξη η οποία συμπεριλαμβάνεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

 

Αυτό καταγγέλλουν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία και ζητούν από την ΠΝΟ να λάβει άμεσα αγωνιστικές αποφάσεις για να μην εφαρμοστεί η «εκτρωματική» υπουργική απόφαση.

 

Σύμφωνα με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί), Στέφενσων (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι), η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την υπουργική απόφαση (αριθμ. 3522.2/8/2013) «κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας», που εκδόθηκε στις 5 Ιουλίου 2013, παραβιάζοντας τον νόμο 4078 /2012 που επικύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006). Στο άρθρο 6 της υπουργικής απόφασης επαναφέρεται το άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», το οποίο είχε καταψηφιστεί.

 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που δεν υφίσταται σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει εφαρμογή, οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησης του ναυτικού συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη και καταχωρούνται στη γραπτή σύμβαση».

 

«Πραξικοπηματική ενέργεια»

 

Σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία, μέσω της υπουργικής απόφασης, ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση επιτυγχάνει την ανατροπή των οργανικών συνθέσεων των πλοίων με την εφαρμογή του «Ελάχιστου Ασφαλούς Στελέχωσης» (Safety manning) για όλα τα πλοία που δρομολογούνται μεταξύ λιμένα εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ μετατίθενται ευθύνες στις πλάτες των ναυτεργατών σε περιπτώσεις ασθένειας και ατυχήματος, απαλλάσσοντας τους εφοπλιστές από την υποχρέωση της κάλυψης.

 

«Αθλια, αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική είναι η ενέργεια του ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτη, να περάσει μέσω της υπουργικής απόφασης τη συγκεκριμένη διάταξη» τονίζει η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) και αναφέρει ότι πρόκειται για πανομοιότυπη διάταξη που περιλαμβανόταν στο άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ, η οποία απορρίφθηκε στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή από την πλειοψηφία της.

 

Η επαναφορά της διάταξης με υπουργική απόφαση συνιστά βάναυση προσβολή στον θεσμό του κοινοβουλίου και δείχνει μια επικίνδυνη αντιδημοκρατική νοοτροπία, η οποία στη «λογική» να υπηρετήσει πάση θυσία τα εφοπλιστικά συμφέροντα για την κατάργηση του θεσμού των ΣΣΕ προσφεύγει σε πρωτοφανείς και άθλιες μεθοδεύσεις.

 

Η ΠΕΝΕΝ ζητά την παρέμβαση όλων εκείνων των κομμάτων που καταψήφισαν την «επαίσχυντη διάταξη» στη Βουλή και ταυτόχρονα απαιτεί την ανάκληση της υπουργικής απόφασης. Να σημειωθεί ότι για να τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

 

[email protected]

Scroll to top