25/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αρνητική αξιολόγηση υπαλλήλου επειδή είναι συνδικαλιστής

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Αρνητικό κριτήριο στην αξιολόγηση υπαλλήλων… ο συνδικαλισμός; Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την περίπτωση υπαλλήλου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάνει λόγο για «προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, εμφανίζοντας ως αρνητικό κριτήριο «αξιολόγησης» τη θεσμική εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα». Οπως εξηγεί η Ομοσπονδία, στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 318/92, υπαλλήλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της, «από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, αναφέρεται ότι οι συνδικαλιστικές υποχρεώσεις της οδήγησαν στη μη επαρκή αξιοποίηση των προτερημάτων της υπαλλήλου από την υπηρεσία». Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έχει διπλή στόχευση:

 

- Αφ’ ενός να παρεμποδίσει την εκλεγμένη υπάλληλο στην άσκηση των συνδικαλιστικών της καθηκόντων.

 

- Αφ’ ετέρου να στείλει μήνυμα στους υπόλοιπους υπαλλήλους ότι «όποιος ασχολείται με την εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα είναι κακός υπάλληλος για την υπηρεσία».

 

Η συγκεκριμένη… «αξιολόγηση» καταγγέλλεται φυσικά ως παράνομη, αφού οι αρνητικές αξιολογήσεις που έχουν σαν έρεισμα τη συνδικαλιστική ιδιότητα είναι ευθέως αντίθετες με τον Νόμο 1264/82. Σύμφωνα με αυτόν, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνο κατοχυρώνονται, αλλά ορίζεται και η υποχρέωση των οργάνων του κράτους να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκησή τους.

 

«Απαιτούμε να διαγραφούν οι φράσεις που αναφέρονται στη συνδικαλιστική ιδιότητα της υπαλλήλου. Αυτές τις κρίσιμες ώρες που η επίθεση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι γενικευμένη, είναι απαραίτητη η μαζική και οργανωμένη πάλη, είναι απαραίτητη η συσπείρωση στα συνδικαλιστικά όργανα. Οποια προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης συνιστά απαράδεκτη πρακτική που στοχεύει στον εκφοβισμό και την υποταγή», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

 

Ο πρύτανης

 

«Καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με τις αξιολογήσεις των υπαλλήλων το πρυτανικό συμβούλιο», ξεκαθαρίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου. «Η αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πρυτανείας, σύμφωνα με τον νόμο, και η οποία δεν έχει καμία εμπλοκή σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι καθαρά ζήτημα αρμοδιότητας των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου. Γεγονός είναι ότι από τις 31.12.2012 τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τεράστια διοικητικά και διαδικαστικά προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρμόδιο είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο. Οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν καν λόγο για την εξέλιξη των υπαλλήλων», αναφέρει.

Scroll to top