25/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αλήθειες μιας εξάρας

      Pin It

Tου Κώστα Πετρωτού

 

Δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί θέμα συζήτησης το εντυπωσιακό 6-0 του ΠΑΟΚ επί της Νις. Μπορεί το ματς να ήταν φιλικό και το σκορ να μην έχει καμία αξία, όμως ο ΠΑΟΚ τόσα πολλά γκολ δεν είχε το τελευταίο διάστημα στα οικογενειακά διπλά του.

 

Λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, να γίνονται αναλύσεις για το πώς ο Χουμπ Στέφενς κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (θυμίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου ο ΠΑΟΚ είχε υποχρεώσεις για τα πλέι οφ της περσινής περιόδου) να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας του. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τα δικά της συμπεράσματα, τις αλήθειες που διαβάζει κανείς πίσω από την ταπεινωτική, όπως τη χαρακτήρισε η «Εκίπ», εξάρα για τη Νις:

 

1) Ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του έμψυχου δυναμικού:

 

Σαβιόλα μπορεί να μην έχει αποκτήσει -τουλάχιστον ακόμη- ο ΠΑΟΚ, ωστόσο οι παίκτες που ήρθαν είναι πάνω από τον περσινό μέσο όρο και έχουν αρχίσει να βοηθάνε. Ο Βίτορ, χωρίς να εντυπωσιάζει, μοιάζει πιο αποτελεσματικός ως στόπερ από Σίλντενφελντ και Κουμάλο, ο Τζιόλης πήρε από την αρχή θέση βασικού με κύριο προσόν την εξαιρετική προώθηση παιχνιδιού, ο Λούκας δίνει ποιότητα στη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ οι υπόλοιποι, ακόμη κι αν δεν έχουν πάρει ακόμη μπρος, δίνουν βάθος στον πάγκο.

 

2) Ενίσχυση του ανταγωνισμού για μία θέση στην ενδεκάδα:

 

Πολλοί καλοί παίκτες σε μία ομάδα σημαίνει και μεγαλύτερη μάχη για τις φανέλες των βασικών. Ο Στέφενς έχει καταφέρει να βάλει τους παίκτες του στην πρίζα, αφού πλέον δεν αισθάνονται βέβαιοι ότι έχουν καπαρωμένη θέση στην ενδεκάδα.

 

Αν εξαιρέσει κανείς τις θέσεις στα στόπερ, για την ακρίβεια τη μία θέση του Κατσουράνη, στις υπόλοιπες υπάρχει ανταγωνισμός σε καθημερινή βάση.

 

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η αφύπνιση του Αθανασιάδη συνδυάζεται με την έλευση του Νέτσιντ, ούτε οι σούπερ εμφανίσεις του Κίτσιου ως δεξιού μπακ είναι άσχετες με την παρουσία του Σκόνδρα και του Κωνσταντινίδη στο ρόστερ.

 

3) Καλύτερη φυσική και σωματική κατάσταση των παικτών:

 

Ο προπονητής της Νις, Κλοντ Πιελ, χαρακτήρισε τον ΠΑΟΚ ομάδα με εξαιρετική φυσική κατάσταση και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε μία προετοιμασία χωρίς τραυματισμούς, ενώ πέρυσι, στην αντίστοιχη περίοδο, τα προβλήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο.

 

4) Ασφυκτικό πρέσινγκ στα 3/4 του γηπέδου:

 

Απόρροια της καλής δουλειάς στον τομέα της φυσικής κατάστασης είναι τα συνεχή τρεξίματα των παικτών του ΠΑΟΚ στη διάρκεια των αγώνων και η πολύ έντονη πίεση που ακούν στους αντιπάλους τους, πολύ ψηλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

 

Η ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΟΚ είναι πιο επιθετική από ποτέ κι αυτό του επιτρέπει να κερδίζει συχνότερα την μπάλα και να αναγκάζει τις ομάδες που αντιμετωπίζει να κάνουν πιο συχνά λάθη.

 

5) Κυκλοφορία μπάλας με συγκεκριμένο πλάνο και βελτίωση στα στημένα:

 

Πέρυσι ο Γιώργος Δώνης καυχιόταν πως η ομάδα του σε πολλά παιχνίδια είχε συντριπτική κατοχή μπάλας έναντι των αντιπάλων της.

 

Μόνο που αυτή δεν μεταφραζόταν σε ευκαιρίες και κατ’ επέκταση σε γκολ. Φέτος, ο ΠΑΟΚ μπαίνει πιο εύκολα στην αντίπαλη περιοχή.

 

Σ’ αυτό βοηθά και η δουλειά που έχει γίνει στα στημένα, καθώς ο ΠΑΟΚ, μετά την εποχή Σάντος, εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο απειλητικός σε εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ.

 

6) Πειθαρχία μέσα στα αποδυτήρια:

 

Το ειδικό βάρος του Στέφενς και η διαχείριση έμψυχου δυναμικού που κάνει έχουν επιφέρει ηρεμία και αυτό αποτυπώνεται και στην εικόνα των παικτών στα παιχνίδια.

 

Οι παίκτες του «δικεφάλου» δεν φλερτάρουν πλέον με τις κίτρινες κάρτες και τις αποβολές και αυτό τους βοηθά να κρατούν τη συγκέντρωσή τους.

 

Scroll to top