14/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΔΝΤ ανοίγει τον δρόμο για νέα μείωση του χρέους

Της Ελένης Κωσταρέλου Τον δρόμο για νέο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους άνοιξε η εκπρόσωπος.
      Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Τον δρόμο για νέο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους άνοιξε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% το 2013.

 

Την ώρα που το Eurogroup ενέκρινε τις «καθυστερημένες» -από το καλοκαίρι– δόσεις του 2ου Μνημονίου, οι οποίες μαζί με αυτές που έπονται μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι στα 52,5 δισ. ευρώ (σ.σ. προκαλώντας την έκπληξη όσων άκουγαν το νούμερο στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών), η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε στο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, μετέθετε για τον Γενάρη την απόφαση του Ταμείου για το δικό του μερίδιο συμμετοχής.

 

Και παράλληλα άνοιξε θέμα για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους αν κι εφόσον χρειαστεί, αλλά υπό την προϋπόθεση της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,4% ή 748 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, επαναφέροντας τη θέση της για μείωση του χρέους στο 124% μέχρι το 2020 και σταδιακά στο 110% μέχρι το 2022.

 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί επιθεώρηση για την εκταμίευση της δόσης και επικεντρώθηκε στη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι ξεκάθαρη με τη δέσμευση των Ευρωπαίων για περαιτέρω μείωση του χρέους.

 

Τη διατήρηση της αβεβαιότητας καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στο 2013 προβλέπει η Standard & Poor’s, εκτιμώντας ότι έχουν υποχωρήσει οι καθοδικοί κίνδυνοι και υπάρχει πιθανότητα περίπου 33% η ύφεση να επεκταθεί και μετά το 2014.

 

Η Ernst & Young βλέπει συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2013, παρουσιάζοντας μικρή ανάκαμψη 1,3%, ετησίως, κατά το χρονικό διάστημα 2014-2016. Παρόμοια ποσοστά ανάπτυξης αναμένει και για το υπόλοιπο της δεκαετίας, ενώ οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών Βορρά και Νότου διατηρούνται στο άμεσο μέλλον, καθώς για ορισμένες χώρες του Νότου δεν προβλέπεται ανάπτυξη πριν από το 2015.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ernst & Young περιορίζει στο 5% από 15% την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατέθηκε προχθές τη νύχτα, προβλέπεται ότι για να δοθούν τα χρήματα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να έχει λάβει πιστοποιητικό συμμόρφωσης, γνωμοδοτήσεις από την Clearly, Gottlieb Steen & Hamilton και τις συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους και προϋποθέσεις των δανείων και ομολόγων, καθώς και να έχει ενημερωθεί από το δικαιούχο κράτος-μέλος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς του χρέους.

 

Scroll to top