Ο Α. Σαμαράς ανέθεσε στους γραμματείς όλων των υπουργείων την άμεση εφαρμογή της «κινητικότητας», προκειμένου να παρακαμφθούν οι «επιφυλάξεις» των υπουργών. Επίδειξη πυγμής και από Βενιζέλο, με το βλέμμα στους δυσφορούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Των Μπάμπη Αγρολάμπου – Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Την πιστή εφαρμογή του προγράμματος απολύσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τους γραμματείς όλων των υπουργείων. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού, Δ. Βαρτζόπουλος, έγινε σαφές ότι την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου φέρουν οι γραμματείς.
Κατ’ αυτό τον τρόπο ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι θα παρακαμφθούν οι επιφυλάξεις ή και ενστάσεις που έχουν εγερθεί από υπουργούς και θα συμπληρωθεί αναλογικά από όλα τα υπουργεία ο αριθμός των 12.500 πρώτων υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά το λουκέτο της ΕΡΤ (στις 11 Ιουνίου) και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (θα ολοκληρωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου), η κυβέρνηση δείχνει να δολιχοδρομεί με δηλώσεις αποφασιστικότητας από τη μία και υποσχέσεις επανατοποθετήσεων των διαθεσίμων από την άλλη. Ξεκαθάρισε, επίσης, πως περιμένει τη συμμετοχή όλων των υπουργών στις σχετικές διαδικασίες, θέλοντας έτσι να απαντήσει σε όσους υπουργούς δηλώνουν πως από πλευράς τους έχουν τελειώσει με την κινητικότητα. «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως οι αλλαγές αυτές γίνονται για το καλό του τόπου. Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση περιμένει ότι με την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο, το Δ.Σ. του ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γίνει η εκταμίευση. Εντούτοις, έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει ούτε στιγμή από την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας, μέχρι να δώσει τις ονομαστικές καταστάσεις των εργαζομένων που θα τεθούν εκτός Δημοσίου.
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «τα στοιχεία του δεύτερου κύματος θα προέλθουν από την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων». Θα εντοπιστούν οι θέσεις που πλεονάζουν, οι οποίες «θα αξιολογηθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες για να ενταχθούν στην κινητικότητα».
Δόγμα πυγμής από Βενιζέλο
Δόγμα στρατιωτικής πειθαρχίας επιφυλάσσει για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει του δεύτερου και πιο επώδυνου κύματος μέτρων για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.
Το στραπάτσο του πολυνομοσχεδίου, με την καταψήφιση ενός άρθρου από τον Πάρι Κουκουλόπουλο και την απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη, δημιούργησε ένα κακό προηγούμενο, η επανάληψη του οποίου κρίνεται απαγορευτική για τις εύθραυστες συνθήκες της δικομματικής συγκυβέρνησης.
Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει ανάψει το πράσινο φως στον Αντώνη Σαμαρά και στηρίζει -χωρίς αξιοσημείωτους αστερίσκους- το πλάνο της επίσπευσης της σχετικής διαδικασίας των απολύσεων, προσπαθεί να περάσει και στους δικούς του βουλευτές το μήνυμα της πυγμής που προωθεί το Μαξίμου για τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το εν λόγω μήνυμα καταβάλλεται προσπάθεια να διαχυθεί μέσω των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και τους οποίους ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνάντησε χθες για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα στο γραφείο του, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, γνωρίζοντας το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις πρόσφατες προειδοποιήσεις τους ότι «δεν έχουν αντοχές να ψηφίσουν νέα μέτρα», έσπευσε να τονίσει καθησυχαστικά ότι δεν θα υπάρξουν «οριζόντιες» και «τυφλές» απολύσεις και ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση των δομών του κράτους.
Παράλληλα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί αιφνιδιασμών και κινήσεων της τελευταίας στιγμής, που φέρνουν τους βουλευτές προ τετελεσμένων, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία υπουργών και πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και συνολικά τον καλύτερο ενδοκυβερνητικό συντονισμό, φέροντας ως παράδειγμα την εξαντλητική επεξεργασία των νομοσχεδίων.
Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του σχεδίου για τη διαθεσιμότητα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούσαν ότι, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, «θα τα καταφέρουμε», αφήνοντας ελεγχόμενες αιχμές για συγκεκριμένους υπουργούς της Ν.Δ., όπως ο Κ. Αρβανιτόπουλος, «να είναι προσεκτικοί στα λόγια τους» σχετικά με την ακύρωση της αρχικής εξαίρεσης των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.