→Σκουπιδότοποι έχουν γίνει το δρυόδασος της Φολόης και ο ποταμός Αλφειός, καταγγέλλουν κάτοικοι και οικολόγοι
Του Δημήτρη Τερζή
Ενας απέραντος σκουπιδότοπος μοιάζει να είναι ο νομός Ηλείας, όπως καταγγέλλουν πολίτες και μέλη οικολογικών οργανώσεων, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει ούτε συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά ούτε κι έλεγχος εκείνων που υποτίθεται ότι φροντίζουν γι’ αυτά.
Λίγες μέρες μετά το απίστευτο συμβάν με τον εργολάβο, ο οποίος άδειαζε τα σκουπίδια της Καλαμάτας και της Σπάρτης στο δρυόδασος της Φολόης, νέες καταγγελίες έρχονται στο φως αναφορικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών στον νομό. Μέλη οικολογικών οργανώσεων αναφέρονται στην άθλια εικόνα που παρουσιάζει η κοίτη του Αλφειού ποταμού, ενώ χαρακτηρίζουν απογοητευτική την εικόνα του ΧΥΤΑ στην περιοχή Τριανταφυλλιάς Αμαλιάδας αλλά και του ΧΑΔΑ στα Λεχαινά, λίγα μόλις μέτρα από την εθνική οδό Πατρών–Πύργου.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει απλή ταφή των σκουπιδιών και όχι δεματοποίησή τους. Σε άλλες περιπτώσεις που γίνεται η δεματοποίηση, δεν γίνεται η ταφή των απορριμμάτων. Στην περίπτωση της Λίμνης Βώλακος –εκεί που υποτίθεται πως αποθηκεύονται «προσωρινά» τα απορρίμματα από τρεις δήμους, μεταξύ των οποίων και του Πύργου– η κατάσταση είναι δραματική, καθώς είτε τα σκουπίδια θάβονται –παράνομα– είτε μένουν για καιρό εκεί δημιουργώντας περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή. Στερεά σκουπίδια που μένουν και… λιάζονται στον ήλιο παρατηρούνται και στον ΧΑΔΑ Λεχαινών.
Ολο και χειρότερα
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μόνον ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Δήμου Ηλιδας για τη δημιουργία στον χώρο ενός άλλου ΧΑΔΑ στην περιοχή Κονιδέικα, νέων μόνιμων υποδομών για την εγκατάσταση και λειτουργία δεματοποιητή απορριμμάτων χωρίς να τεκμηριώνεται αυτή η απόφαση και από την ώρα μάλιστα που στο παρελθόν αποδείχθηκε πως ο συγκεκριμένος χώρος επιλογής ταφής ήταν επιβαρυντικός για τον υδροφόρο ορίζοντα και ειδικότερα για την παραλία του Παλουκίου.
Στη συγκεκριμένη παραλία κάνουν μπάνιο κάθε καλοκαίρι χιλιάδες λουόμενοι. Επιπλέον όμως ερωτήματα ανακύπτουν για το κόστος αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και εγκατάστασης των υποδομών –μεταξύ άλλων και του δεματοποιητή– που σε άλλες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ κι εδώ το ποσό ανέρχεται στα 3,8 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το θέμα αναφέρεται με σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, όπου μεταξύ άλλων ρωτάει τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση με τους παράνομους ΧΑΔΑ στον νομό.