26/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Στους ευρωπαίους: «Χαλαρώστε»

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και μετριασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής από τις κυβερνήσεις ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να τονωθεί η ασθμαίνουσα -λόγω λιτότητας- οικονομία της ευρωζώνης.

 

Σε απόλυτη αντίθεση με τις τελευταίες εκθέσεις και τους δείκτες ΡΜΙ της Markit -που έδειξαν βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενδεχόμενη επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη από το τρέχον τρίμηνο έπειτα από συρρίκνωση 8μηνών- το ΔΝΤ δεν βλέπει φως πριν από το 2014.

 

Στην τελευταία έκθεσή του αξιολόγησης της οικονομίας των 17 χωρών της Ευρωζώνης, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει ελλειμματική.

 

Υπογραμμίζει ότι οι κεφαλαιαγορές της Ευρωζώνης παραμένουν κατακερματισμένες και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα είναι υψηλό στην περιφέρεια, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Οι τράπεζες

 

Οι νοσούσες τράπεζες, σημειώνει ακόμη, συνεχίζουν να διακρατούν τη ροή των πιστώσεων, ενώ… τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναβάλλουν τις δαπάνες τους. Το ταμείο εκτιμά ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουν σήμερα όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, θα μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 1,25% φέτος. Αποτέλεσμα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, κατά 0,6% το 2013, προτού επιστρέψει σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και το 2015, 0,9% και 1,3% αντίστοιχα.

 

Προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ ζητεί τον μετριασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Καλωσορίζει έτσι τον επιπρόσθετο χρόνο που προσέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. σε διάφορες χώρες για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους και τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης. Υπογραμμίζει, όμως, από την άλλη πλευρά ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενδεχομένως να χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τους.

 

Ευελιξία

 

«Δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά φιλόδοξα σε κάποιες περιπτώσεις και η μεγαλύτερη ευελιξία ίσως να είναι χρήσιμη, ειδικά αν οι χώρες χρησιμοποιήσουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή για την ανακεφαλαιοποίηση βιώσιμων τραπεζών», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί ότι η προβλεπόμενη δημοσιονομική χαλάρωση στη Γερμανία είναι η αρμόζουσα και επισημαίνει ότι «αν οι καθοδικοί κίνδυνοι επιβεβαιωθούν, οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν πιο αργό ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής».

 

Ο πληθωρισμός

 

Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ακόμη ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει χαμηλός, υποδηλώνοντας πιθανούς κινδύνους αποπληθωριστικών πιέσεων. Καλεί έτσι την ΕΚΤ να αναλάβει δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση του κατακερματισμού των αγορών. «Πρόσθετη μη συμβατική νομισματική στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστροφή του κατακερματισμού», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τις αδύναμες αλλά φερέγγυες τράπεζες μέσω μιας νέα πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO)».

 

Τέλος, θεωρεί υψίστης σημασίας την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει να ξεκαθαριστεί ποιες από τις 200 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν κρυμμένες ζημιές. Θεωρεί, ακόμη, ότι η ενοποίηση θα βοηθήσει και στην ανακεφαλαιοποίησή τους, όπως και στην επιστροφή της χρηματοδότησης προς τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποστηρίξει πέρυσι ότι υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία…

 

Scroll to top