26/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (28 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου)

Με εμπιστοσύνη στους δημιουργούς και όχι στους σταρ

      Pin It

Η Μόστρα γιορτάζει τα 70 χρόνια της, πιστή στην εξαγγελία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Αλμπέρτο Μπαρμπέρα. Επιδιώκει ταινίες που έχουν κάτι να πουν. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συναντάμε γνώριμους φεστιβαλικούς δημιουργούς, ανεξάρτητα αμερικανικά φιλμ, δειγματοληπτική επιλογή από άλλες χώρες. Η απουσία πρωτοεμφανιζόμενων «σκεπάζει» όμως το πρόγραμμα με μια ελαφριά κούραση

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Στη δεύτερη χρονιά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή (γι’ αυτήν τη δεκαετία, μια και υπήρξε ξανά στο παρελθόν), ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα συγκρότησε ένα Διαγωνιστικό Τμήμα όχι φρέσκο, με μόνο έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, αλλά με υποσχέσεις για καλό σινεμά.

 

Το σημαντικότερο highlight για μας είναι φυσικά η συμμετοχή μιας ελληνικής ταινίας, το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Ο πιο πολυαναμενόμενος τίτλος για… τον υπόλοιπο κόσμο είναι το «The Zero Theorem» του Τέρι Γκίλιαμ, αυτή η μυστηριώδης, αλλόκοτη ταινία που παρουσιάζεται με το σταγονόμετρο και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κριστόφ Βαλτς, Ματ Ντέιμον, Μελανί Τιερί, Ντέιβιντ Θιούλις, Λούκας Χέτζες, Μπεν Γουίσο και η Τίλντα Σουίντον.

 

Εννέα είναι συνολικά οι αγγλόφωνοι τίτλοι του προγράμματος, σχεδόν δηλαδή οι μισοί. Εκτός από τον Γκίλιαμ, συναντάμε τον Αυστραλό Τζον Κάραν τού «The Painted Veil», ο οποίος διαγωνίζεται με το «The Tracks» με τη Μία Γουασικόφσκα, το «Child of God» του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος και πρωταγωνιστεί σε διασκευή του μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθι, το «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς με την Τζούντι Ντεντς και τον Στιβ Κούγκαν σε ιρλανδικό δράμα, το «Under the Skin» του «Sexy Beast» Τζόναθαν Γκλέιζερ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον σε ρόλο μελαχρινής εξωγήινης, τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, το «Joe», με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, που έχει προκαλέσει ήδη συζητήσεις για το βραβείο α’ αντρικού ρόλου καθώς σπάνια πια ο ηθοποιός παίζει σε φιλμ της προκοπής, το «Parkland» του πρώην δημοσιογράφου των «New York Times» Πίτερ Λάντσμαν, που είναι και το μοναδικό ντεμπούτο του προγράμματος, και το «Night Moves» της Κέλι Ράιχαρντ, γνωστής από τη φεστιβαλική επιτυχία «Wendy and Lucy».

 

Η ένατη αγγλόφωνη ταινία, αμερικανική, δεν είναι άλλη από το πολύκροτο ντοκιμαντέρ για τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, του οσκαρικού Ερολ Μόρις, «The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld», που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Μαζί με το «Sacro Gra» του Ιταλού Τζιανφράνκο Ρόσι, το φεστιβάλ επιλέγει, για πρώτη φορά στα χρονικά, να βάλει δύο ντοκιμαντέρ στο Διαγωνιστικό Τμήμα, δείγμα ότι το είδος έχει αρχίσει πια ν’ απολαμβάνει τα κεκτημένα.

 

Η οικοδέσποινα Ιταλία δεν βλέπει παρά μόνο τρία φιλμ στο Διαγωνιστικό: εκτός από την ταινία τού Ρόσι, το «L’ Intrepido» του Τζιάνι Αμέλιο με τον Αντόνιο Αλμπανέζε στον κεντρικό ρόλο (ο Αμέλιο είναι ο τελευταίο Ιταλός που έχει βραβευτεί με το Χρυσό Λιοντάρι για το «Cosi Ridevamo» το 1998), και την πρώτη κινηματογραφική δουλειά της θεατρικής σκηνοθέτιδος και ηθοποιού Εμα Ντάντε, «Via Castellana Bandiera».

 

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν το «Es-Stouh» του Γαλλο-Αλγερινού Μερζάκ Αλουάς, η νέα «καυτή» ταινία του Φιλίπ Γκαρέλ, το «La Jalousie», με πρωταγωνιστή τον γιο του Λουί Γκαρέλ και την Αννα Μουγκλαλίς, το «Tom à la Ferme» του σκανδαλιστικά νεαρού Καναδού Ξαβιέ Ντολάν που με τη μόλις 4η ταινία του έχει συμμετάσχει σε όλα τα a-list φεστιβάλ του κόσμου, το «Ana Arabia» του εμβληματικού Ισραηλινού σκηνοθέτη Αμος Γκιτάι, η γερμανική ταινία μυθοπλασίας «Die Frau des Polizisten» του ντοκιμαντερίστα Φίλιπ Γκρένινγκ, το «Stray Dogs» του Μαλαισιανού Τσάι Μινγκ-Λιανγκ της «Τρύπας» και, σαν δώρο, η νέα ταινία του μεγαλύτερου δημιουργού animation της εποχής μας, το «The Wind Rises» του Ιάπωνα Χαγιάο Μιγιαζάκι, που εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του Τζίρο Χορικόσι, ενός μηχανικού που σχεδίαζε αεροπλάνα για την πολεμική αεροπορία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Οπως επιπλέον ανακοίνωσε ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, το φεστιβάλ θα προβάλει, εκτός συναγωνισμού, και τη νέα ταινία τού Κιμ Κι-Ντουκ, «Moebius», νικητή του περσινού Χρυσού Λέοντα με το βίαιο λυρικό ποίημα «Pieta».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Αναλυτικά το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα:

 

«Es-Stouh» του Μερζάκ Αλουάς (Αλγερία, Γαλλία)

 

«L’ Intrepido» του Τζιάνι Αμέλιο (Ιταλία)

 

«Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά (Ελλάδα)

 

«Tracks» του Τζον Κάραν (Μεγ. Βρετανία, Αυστραλία)

 

«Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε (Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία)

 

«Tom à la Ferme» του Ξαβιέ Ντολάν (Καναδάς, Γαλία)

 

«Child of God» του Τζέιμς Φράνκο (ΗΠΑ)

 

«Philomena» του Στίβεν Φρίαρς (Μεγ. Βρετανία)

 

«La Jalousie» του Φιλίπ Γκαρέλ (Γαλλία)

 

«The Zero Theorem» του Τέρι Γκίλιαμ (Μεγ. Βρετανία, ΗΠΑ)

 

«Ana Arabia» του Αμος Γκιτάι (Ισραήλ, Γαλλία)

 

«Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Μεγ. Βρετανία, ΗΠΑ)

 

«Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (ΗΠΑ)

 

«Die Frau des Polizisten» του Φίλιπ Γκρένινγκ (Γερμανία)

 

«Parkland» του Πίτερ Λάντσμαν (ΗΠΑ)

 

«Kaze Tachinu» του Χαγιάο Μιγιαζάκι (Ιαπωνία)

 

«The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld» του Ερολ Μόρις (ΗΠΑ)

 

«Night Moves» της Κέλι Ράιχαρντ (ΗΠΑ)

 

«Sacro Gra» του Τζιανφράνκο Ρόσι (Ιταλία)

 

«Jiaoyou» («Stray Dogs») του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ (Κίνα, Γαλλία)

 

 

 

 

Scroll to top