Pin It

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, ο συνεργάτης του Η. Αρκουμανέας, δύο πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ και 15 στρατιωτικοί για την προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου που δεν παρέλαβε ποτέ το Δημόσιο

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Τον δρόμο του ανακριτή διαφθοράς, μετά την άσκηση βαρύτατων κακουργηματικών ποινικών διώξεων σε βάρος 19 εμπλεκομένων, πήρε η «βαριά» δικογραφία που αφορά ακόμη μία σκανδαλώδη -σύμφωνα με τις κατηγορίες- σύμβαση για την προμήθεια μείζονος σημασίας για την εθνική ασφάλεια εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο δεν… παρελήφθη ποτέ (όπως και πολλά άλλα, άλλωστε) και προκάλεσε ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ!

 

Η υπόθεση αφορά την επαχθή για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στις διαδικασίες που ακολούθησαν και οδήγησαν στη… μη υλοποίησή της, σύμβαση με την εταιρεία SONAK (συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, που είναι σήμερα ένας εκ των κατηγορουμένων), η οποία προέβλεπε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο είχε ως στόχο να προκαλεί σαμποτάζ στις επικοινωνίες του εχθρού ή να παρεμβάλλεται σε αυτές. Μετά την υπογραφή, μάλιστα, της σύμβασης, η προκαταβολή που δόθηκε στη SONAK ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ορίζει ο νόμος!

 

Χθες, δώδεκα χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, και αφού διενεργήθηκε ενδελεχής προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγελθεί το 2012 από την Ελένη Ράικου, προϊσταμένη τότε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και σήμερα εισαγγελέα διαφθοράς, η Πόπη Παπανδρέου, επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς, άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική «απιστία σε βάρος του Δημοσίου με βάσει τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου», «ηθική αυτουργία στην απιστία», καθώς και για «άμεση συνέργεια» σ’ αυτήν.

 

Κατηγορούμενοι είναι:

 

* Δύο πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι Γεώργιος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ο ιδιοκτήτης της προμηθεύτριας εταιρείας, Θωμάς Λιακουνάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ηλίας Αρκουμανέας, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιώργος Αντωνακόπουλος και ακόμη 14 στρατιωτικοί-μέλη των επιτροπών, οι οποίοι εισηγήθηκαν επισφαλείς αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του ΥΠΕΘΑ.

 

Βαρύτατες ευθύνες για το σκάνδαλο, που εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου, από την υπογραφή της σύμβασης το 2001 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου μέχρι και το 2009, φέρουν, κατά την εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών, και ορισμένοι εκ των διατελεσάντων υπουργοί Εθνικής Αμυνας (πράσινοι και γαλάζιοι) της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Ευθύνες, που βεβαίως δεν μπορούν να ελεγχθούν και να αποδοθούν, καθώς έχουν παραγραφεί χάρη στον νόμο της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων, τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

 

Σε ό,τι αφορά πάντως τον «καταμερισμό» των υπουργικών ευθυνών, που τυχόν θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος νόμος, ενδεικτική είναι η εκτίμηση που έκανε στην «Εφ.Συν.» εισαγγελικός παράγοντας, ο οποίος γνωρίζει καλά την υπόθεση.

 

«Μπορεί», έλεγε, «η σύμβαση να υπογράφτηκε επί Τσοχατζόπουλου, ο οποίος βεβαίως και φέρει ευθύνη, πλην όμως, αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και υπήρχε η δυνατότητα περαιτέρω ελέγχου, θα ήταν ο τελευταίος στην πυραμίδα».

 

Εχασαν και τη διαιτησία

 

Η συνολική αξία της σύμβασης-σκάνδαλο, που συνομολογήθηκε μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας SONAK του κ. Λιακουνάκου, ήταν 72 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το πρώτο οξύμωρο μετά την υπογραφή της αποτέλεσε το γεγονός ότι καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Σκέλος της όλης υπόθεσης το οποίο ελέγχεται επίσης, καθώς δεν επιτρέπεται η προκαταβολή να ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας.

 

Η σύμβαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε, και μάλιστα παραμένει σε ισχύ, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να έχει προμηθευτεί απολύτως τίποτα. Κι αυτό καθώς, έπειτα από δοκιμές, καταγράφηκαν συγκεκριμένα προβλήματα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αφού σε όλες τις δοκιμές τα συστήματα απέτυχαν. Η εταιρεία βέβαια από την πλευρά της υποστήριζε πως οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και αξιολογήθηκαν σαν αποτυχημένες εκ παραδρομής…

 

Το 2007, η υπόθεση οδηγήθηκε σε διαιτησία (έπειτα από αίτηση προσφυγής της SONAK κατά του Ελληνικού Δημοσίου) και το Διαιτητικό Δικαστήριο -λόγω και χειρισμών του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι κατά τους εισαγγελείς έδεναν «χειροπόδαρα» το Ελληνικό Δημόσιο- κατέληξε σε δικαίωση της SONAΚ, αναγνωρίζοντας αποκλειστική υπαιτιότητα στη μη εκτέλεση της σύμβασης στο ελληνικό κράτος. Καταλόγισε μάλιστα πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και διέταξε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας, καθώς και να κρατήσει την προκαταβολή.

 

Οι 19 κατηγορούμενοι, που πλέον θα κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή διαφθοράς, στον οποίο έχει ήδη διαβαστεί η δικογραφία είχαν κληθεί και ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Ολοι τους αρνούνται τις κατηγορίες, υπήρξαν μάλιστα και στρατιωτικοί-μέλη των αρμόδιων επιτροπών που δεν… θυμούνταν καν τι είχαν υπογράψει, ενώ η εταιρεία δηλώνει και θιγμένη, καθώς θεωρεί ότι ζημιώθηκε με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

 

 

Scroll to top