Κενό χρηματοδότησης που αγγίζει τα 15 δισ. προβλέπεται για την επόμενη διετία. Το ελληνικό χρέος, παρά το PSI, αυξάνεται
Του Μάριου Χριστοδούλου
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από το επόμενο έτος, το οποίο μαζί με τις αποφάσεις για το νέο «κούρεμα» του χρέους συνιστούν τους δύο μεγαλύτερους «κάβους» της χώρας για το 2014.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που παρά το PSI+ και το πρόγραμμα επαναγοράς συνεχίζει να κινείται ανοδικά φτάνοντας στα 317,8 δισ. ευρώ τον Μάιο, θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2014.
Μήνα κατά τον οποίο η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat θα ανακοινώσει τα ακριβή στοιχεία για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, τα οποία θα δείξουν εάν τελικώς επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει για το 2013 το μνημόνιο.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για μια νέα ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους.
Επισήμως, αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του κουρέματος, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και μείωσης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα.
Επιπλέον, μεγάλη ελάφρυνση θα προκύψει από την πιθανή μεταφορά των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM. Ενα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με το «κενό» των 3,8 δισ. ευρώ που θα εμφανιστεί στη χρηματοδότηση, στην περίπτωση που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οταν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπέγραψαν το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας πέρυσι, μια τέτοια μετακύληση ήταν μέρος των υπολογισμών τους.
Αρνηση κεντρικών τραπεζών
Αλλά έκτοτε, διάφορες κεντρικές τράπεζες έχουν αρνηθεί να πράξουν αναλόγως, εν τω μέσω συνεχιζόμενων αμφιβολιών για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.
Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες δήλωσαν χθες ότι το ποσόν των 3,8 δισ. ευρώ το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο θα πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης. Μάλιστα όπως τόνισαν χαρακτηριστικά «θα βρεθούν μέτρα», δίνοντας ένα στίγμα της νέας θύελλας που έρχεται για τα νοικοκυριά.
Νέα μέτρα λιτότητας
Οι αποφάσεις με τα νέα μέτρα λιτότητας θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο στον μεγάλο έλεγχο που θα κάνουν οι δανειστές και των ασφυκτικών πιέσεων που θα ασκήσουν για την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού από τις φετινές δόσεις.
Εκείνη την περίοδο θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την κάλυψη του συνολικού κενού χρηματοδότησης που θα παρουσιάσει η χώρα το 2014 –εκτός από το κομμάτι των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες– και το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Για την ώρα η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup ( EWG) άναψε το πράσινο φως για τη δόση των 4 δισ. ευρώ μετά την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων της Αθήνας.
Τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον EFSF και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Μεθαύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ, ώστε να εγκρίνει το τμήμα της δόσης (1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί σε αυτό.