28/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη φυλακή ο Βίκτωρ Ρέστης

      Pin It

EΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, αλλά δεν γλίτωσε την προφυλάκιση. Επειτα από απολογία, διάρκειας 3,5 ωρών, και μακρά διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και παίρνει τον δρόμο για τη φυλακή.

 

Ο κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος παρότι έσπευσε χθες το πρωί να επιστρέψει το «επίμαχο» δάνειο, υποστηρίζοντας ότι «επέστρεψε το ποσό με τους νόμιμους τόκους για λόγους ηθικής τάξης, με επιφύλαξη και μέχρι να τα διεκδικήσει από τον νόμιμο αποδέκτη Αναστ. Πάλλη», δεν έπεισε τελικά τη δικαιοσύνη για την μη εμπλοκή του στην υπόθεση.Το συνολικό ποσό που τελικά κατέβαλε στον εκκαθαριστή της FBB με επιταγή συν τους νόμιμους τόκους ανέρχεται στα 6,2 εκατομμύρια. Με αφορμή άλλωστε το χρηματικό ποσό των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο επισφαλές και ζημιογόνο –κατά τις Αρχές– δάνειο που εκταμιεύτηκε από την τράπεζα συμφερόντων του και αποτελεί τη βάση τού εις βάρος του κατηγορητηρίου, ο Βίκτωρ Ρέστης συνελήφθη και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

 

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, η κίνησή του να επιστρέψει τα χρήματα δεν σημαίνει ότι αποδέχεται τις αξιόποινες πράξεις με τις οποίες βαρύνεται, αλλά καταδεικνύει την πρόθεσή του να άρει τις συνέπειες του αδικήματος και στη συνέχεια θα διεκδικήσει το επίμαχο ποσόν μέσω της Δικαιοσύνης από εκείνους που θεωρεί υπαίτιους για το επίμαχο δάνειο.

 

Από την άλλη βέβαια, δικαστικές αρχές τόνιζαν ότι ο γνωστός εφοπλιστής εις βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση επέστρεψε τα χρήματα επιχειρώντας να μειώσει τις πιθανότητες προφυλάκισής του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βίκτωρ Ρέστης υποστήριξε στη χθεσινή απολογία του ότι η εξωχώρια εταιρεία που έλαβε το δάνειο είχε στην κατοχή της ακίνητα τα οποία η τράπεζα επιχείρησε με ασφαλιστικά μέτρα να δεσμεύσει. Τότε όμως η Δικαιοσύνη απέρριψε αυτό το αίτημα. Επίσης η μητέρα του Βίκτωρα Ρέστη φέρεται να μετέχει σε υπεράκτια εταιρεία όπου εκταμιεύεται κι ένα ποσό (1,8 εκατ. ευρώ) από το δάνειο. Ο εφοπλιστής αυτό το επιβεβαίωσε δηλώνοντας ότι και πάλι είχε προηγηθεί δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ του Α. Πάλλη (υπήρξε στενός του συνεργάτης) και επρόκειτο για την επιστροφή αυτού του δανείου.

 

Ο γνωστός εφοπλιστής, που δραστηριοποιείται μέσω τρίτων προσώπων και στα ΜΜΕ, αρνείται τη διάπραξη των κακουργημάτων που του καταλογίζονται (υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και τα «χρεώνει» όλα στον Αν. Πάλλη που είναι καταζητούμενος.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ευρύτερη έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές σχετικά με τη μαύρη τρύπα στην ίδια τράπεζα, τα αποκαλούμενα «κόκκινα δάνεια», για την οποία συνεχίζεται ο έλεγχος και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

 

Πριν από λίγες ημέρες δε, ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης εισηγήθηκε στο αρμόδιο να αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του εφοπλιστή σε δίκη για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης 5 ετών, σε βαθμό κακουργήματος.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος, κατά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 2008, 2009, 2010, 2011, εμφανίστηκε να μετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε 6 εταιρείες ανά τον κόσμο και το 2012 σε οκτώ, «ξεχνώντας» να δηλώσει τη συμμετοχή του σε 251 (!!!), εταιρείες μεταξύ των οποίων και εξωχώριες στη Λιβερία και τις νήσους Μάρσαλ. Απ’ την πλευρά του ο εφοπλιστής αρνείται τη σχέση του με εξωχώριες εταιρείες και επικαλείται ότι «δεν ασχολείται ο ίδιος με τη σύνταξη των δηλώσεων “πόθεν έσχες”».

 

Μαρ. Δ. – Κ. Κατ.

 

 

 

Scroll to top