28/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια γενιά στην… ψάθα

      Pin It

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε ένα στενάκι στου Ψυρρή, εδώ και 42 χρόνια λειτουργεί ένα από τα λίγα πλέον εναπομείναντα καρεκλάδικα στην πόλη, το κατάστημα-εργαστήριο του Βασίλη Αθανασόπουλου

 

«Είναι ελπιδοφόρο που στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν καταστήματα που όχι μόνο αντιστέκονται στα λουκέτα της κρίσης, αλλά και συνεχίζουν μια παραδοσιακή τέχνη σαν της καρεκλοποιίας

 

«Πιστεύω ότι η τέχνη μας δεν θα σταματήσει πότε. Πάντα θα υπάρχουν λάτρεις της ξύλινης και παραδοσιακής καρέκλας»

 

Του Χάρη Φραντζή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η οικογένεια Αθανασόπουλου εδώ και τρεις γενιές κατασκευάζει και επιδιορθώνει καρέκλες αλλά και παλαιά έπιπλα. Ο Βασίλης Αθανασόπουλος ξεκίνησε από τη Βέροια που είναι η γενέτειρά του, πήγε στη Θεσσαλονίκη και έμαθε από τον πατέρα του την τέχνη της καρεκλοποιίας, πριν καταλήξει στην Αθήνα.

 

«Η τέχνη ξεκίνησε από τον παππού μου, που την έμαθε στον πατέρα μου, κι εγώ από αυτόν. Από εμένα την έμαθαν και τα παιδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Β. Αθανασόπουλος.

 

«Ξεκίνησα τη δουλειά από εφτά χρονώ. Οι λόγοι ήταν οικονομικοί. Τότε ο πατέρας μου με έπαιρνε στη δουλειά μαζί του, με μεροκάματο 7 δραχμές. Πολλές οι ώρες της δουλειάς. Ο πατέρας μου με έστελνε να φέρω το λιτό μεσημεριανό από το σπίτι. Θυμάμαι, πηγαίναμε μόνο το Σαββατοκύριακο στη Βέροια όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε στη Θεσσαλονίκη.

 

Πριν από μερικά χρόνια, σε σχέση με εκείνη την περίοδο ζούσαμε μια άνετη ζωή. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε ζοριστεί κι εμείς πολύ οικονομικά, λόγω της κρίσης. Πιάσαμε πάτο».

 

Οι δυσκολίες της περιόδου που η οικογένεια δούλευε στη Θεσσαλονίκη ανάγκασαν τον Βασίλη να φύγει για την Αθήνα.

 

«Το κατάστημα παλιά ήταν στη Θεσσαλονίκη, δούλευα μαζί με τον πατέρα μου, και όταν τελείωσα από τον στρατό μεταφέρθηκα εδώ στην Αθήνα που ήταν και τα άλλα δύο αδέρφια μου, γιατί στη Θεσσαλονίκη τα λεφτά που έβγαζα δεν με έφταναν να ζήσω τα παιδιά μου», μας είπε.

 

Το επάγγελμα του καρεκλοποιού προϋποθέτει μεράκι και γνώση.

 

«Είναι ένα επάγγελμα που έχει ειδική τεχνική. Αυτές τις γνώσεις, τα “μυστικά” μας τα μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά».

 

Το κατάστημα και εργαστήρι του Β. Αθανασόπουλου εκτός από καρέκλες επιδιορθώνει και οποιοδήποτε ξύλινο έπιπλο.

 

«Φτιάχνουμε και επισκευάζουμε καρέκλες για ουζερί, ταβέρνες και εστιατόρια, αλλά και έπιπλα που προορίζονται για χρήση στο σπίτι. Αρκετός κόσμος για συναισθηματικούς λόγους θέλει να επισκευάζει έπιπλα οικογενειακά που είναι των προγόνων του. Θέλει να τα αναπαλαιώσει για να τα έχει οικογενειακά ενθύμια. Ερχεται σε μας για να τα επιδιορθώσουμε και να τους χαρίσουμε άλλα τόσα χρόνια ζωής».

 

Ο Βασίλης υποστηρίζει ότι το επάγγελμα δεν πρόκειται να εκλείψει.

 

«Πιστεύω ότι η τέχνη μας δεν θα σταματήσει πότε. Πάντα θα υπάρχουν λάτρεις της ξύλινης και παραδοσιακής καρέκλας που συναντάμε σε καφενεία, τσιπουράδικα και ταβέρνες. Ισως λίγοι να αντέξουν στην κρίση, αλλά πιστεύω ότι όσοι αντέξουν θα κρατήσουν ζωντανό το επάγγελμά μας».

 

Πάντως αγωνιά για την τέχνη της καρεκλοποιίας.

 

«Μακάρι να υπάρχουν και τεχνίτες όπως εγώ, που θα συνεχίσουν να κάνουν την παλιά παραδοσιακή ψάθα και το βιεννέζικο που κάνω εγώ, γιατί πλέον έχουν βρει τελάρα έτοιμα.

 

Εμείς ακόμα κάνουμε την παλιά παραδοσιακή ψάθα, τη γύφτικη όπως λέγεται. Είναι δύσκολο στις μέρες μας κάποιος να βρει καλούς μαστόρους που να κάνουν αυτή τη δουλειά». Σε μια μέρα ο Β. Αθανασόπουλος μπορεί να κατασκευάσει 15 παραδοσιακές καρέκλες για μαγαζιά εστίασης.

 

Το κατάστημα του κ. Βασίλη βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωκορίου 21 και Τουρναβίτου. Αν σκοπεύετε να ζητήσετε τις υπηρεσίες του, να ξέρετε ότι η τιμή για την επιδιόρθωση της παραδοσιακής καρέκλας και οποιουδήποτε τύπου επίπλου ξεκινά από 12 ευρώ.

 

Στο κατάστημα μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει πολλά παλαιά αντικείμενα και έπιπλα, όπως μια εξαιρετική ψάθινη μηχανή που κοσμεί την είσοδο του καταστήματος.

 

Διεύθυνση: Λεωκορίου 21 και Τουρναβίτου.

Επικοινωνία: 210 3249998.

Scroll to top