Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

H κυβερνητική παρέμβαση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για πρώτη φορά στον χώρο της ναυτιλίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον κόσμο της ναυτεργασίας.

 

Στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Ναυτιλίας που ανέβηκε χθες για δημόσια διαβούλευση στο opengov, συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν θέματα τα οποία άπτονται της ναυτιλίας, με πιο σημαντικά αυτά της ναυτεργασίας αλλά και των λιμανιών.

 

Εκείνο όμως που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δύνανται να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ του πλοιοκτήτη ή του πλοιάρχου ή του διαχειριστή ή του εκπροσώπου ή του πράκτορα του πλοίου και Ελληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατωτέρου πληρώματος σε φορτηγά πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης των 3.000 κόρων». Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτου σημαίας.

 

«Οι συμβάσεις αποφασίζονται και υπογράφονται μεταξύ των εταίρων. Το υπουργείο δεν έχει καμιά δουλειά να παρεμβαίνει σ' αυτόν τον τομέα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γ. Χαλάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΠΝΟ είναι υπέρ των ΣΣΕ και πρόσθεσε πως οι συμβάσεις δεν αποφασίζονται μέσω διαβουλεύσεων, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάμεσα στις Ενώσεις.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Α. Νταλακογιώργος δήλωσε πως «το ΥΕΝ αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση των ΣΣΕ στα κατώτερα πληρώματα, ενώ δίνεται πλέον η δυνατότητα νομιμοποίησης των ατομικών συμβάσεων και διευκόλυνσης στις εφοπλιστικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Ελληνες ναυτικούς ως κατώτερα πληρώματα, με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τις υπάρχουσες ΣΣΕ».

 

Για αναχρονιστικό, αντεργατικό νομοσχέδιο προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι αποκαλύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις αντεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της στους εφοπλιστές και στην τρόικα. Συμπληρώνει ότι μεθοδεύει την παραχώρηση βασικών δημόσιων λειτουργιών σε ιδιώτες και προχωράει σε αναχρονικές διοικητικές ρυθμίσεις.

 

Το ΥΕΝ βέβαια βλέπει όλο το θέμα με άλλη άποψη, καθώς όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο, «με την εν λόγω ρύθμιση πραγματοποιούνται οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις και προσαρμογές στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού, προκειμένου να καταστεί εφικτή όχι μόνο η διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και η αύξηση της απασχόλησης και εν προκειμένω η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας για Ελληνες ναυτικούς».

 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο το άρθρο 17 στο νομοσχέδιο-σκούπα που προκαλεί προβληματισμό. Είναι και πολλά άλλα, όπως το άρθρο 18, σύμφωνα με το οποίο καταρτίζεται «Μητρώο Ενεργών Ναυτικών», όπου «ενεργός» θεωρείται ο ναυτικός που έχει τουλάχιστον 8 μήνες υπηρεσίας επί πλοίου κατά τα τελευταία τρία έτη.

 

[email protected]

Scroll to top