Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Ευθείες βολές για πολιτικές αλλά κυρίως προσωπικές ευθύνες του Νίκου Σίμου (διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ) αλλά και ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξαπέλυσε χθες ο Κώστας Σπυρόπουλος που αποπέμφθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ έκανε λόγο για «ψεύδη, πλάνες και προσχήματα», αναφέρθηκε -χωρίς να κατονομάσει- σε «πολιτικές παρεμβάσεις» για προγράμματα της ΕΡΤ και διαρκείς συγκρούσεις με «κέντρα» εντός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι έχουν άλλους σκοπούς.

 

Αποκάλυψε ότι τρεις φόρες «δέχθηκα οδηγίες ή εντολές να σταματήσω» την προβολή προγραμμάτων στην ΕΤ1. Πρώτα για το αφιέρωμα στη δεκαετία του ’40 από τον κ. Σίμο, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε δεχτεί τηλεφώνημα ανώτατου κυβερνητικού στελέχους που ρωτούσε τι είναι η ΕΡΤ «χωνί του ΕΑΜ, ντουντούκα του ΚΚΕ» κ.ά.

 

Πάει το μυαλό του καθενός για ποιον πρόκειται, πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στο όνομα του κυβερνητικού στελέχους.

 

Αρκέστηκε να πει ότι δεν δίνει σημασία σε τέτοιου τύπου αναφορές: «Κάνω τη δουλειά μου ως δημόσιος λειτουργός έτσι όπως πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται…» Αλλά και για το «Why Poverty» υπήρξαν παρεμβάσεις επίσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο καθώς όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος ξαφνικά «έγινε αντιπαθητικό πρόγραμμα». Κι έσπευσε να προσθέσει: «Δεν θα ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή του “Μισό μισό”».

 

Πελατειακές νοοτροπίες

 

«Νιώθω στεναχώρια γιατί διαπιστώνω ότι δομές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την οικτρή κατάσταση δεν την αφήνουν και να ορθοποδήσει. Νιώθω όμως και λύτρωση για είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση οι διαρκείς εσωτερικές συγκρούσεις».

 

Οταν ρωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη απάντησε ότι «ποτέ δεν επιδίωξα να θυματοποιηθώ. Υπήρχαν διαφορές νοοτροπίας και φιλοσοφίας για το πρόγραμμα κι έχω κάθετη αντίθεση σε πελατειακού τύπου νοοτροπίες».

 

Σε ερώτηση γιατί έπειτα απ' όλα αυτά δεν παραιτήθηκε επισήμανε: «Εχω μάθει από δασκάλους μου ότι δεν τα παρατάς, δεν θητεύεις σε κουτσομπολιά, παραμένεις στη θέση σου και δίνεις τη μάχη σου…»

 

Οσο για το περιβόητο κόψιμο του γκέι φιλιού από τη σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον», παραδέχτηκε για άλλη μια φορά ότι «αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος» και υπερασπίστηκε τις επιλογές του για τις συγκεκριμένες σειρές, που όντως είναι από τις καλύτερες παραγωγές που μεταδίδονται, ενώ αποκάλυψε ότι αγοράστηκαν σε εξαιρετικές τιμές καθώς δόθηκαν 2.200 ευρώ ανά επεισόδιο.

 

Ο κ. Σπυρόπουλος έκανε αναφορές σε «άλλα κέντρα που πήραν για τον κινηματογράφο από τα κονδύλια της γενικής διεύθυνσης και μοίρασαν 3,45 εκατ. ευρώ. Πρώτα τα ανακοίνωσαν και ύστερα έγιναν αποφάσεις του Δ.Σ. χωρίς αποτίμηση κοστολογίου. Γιατί γίνονται αυτά; Για να πάρει το ίδιο κέντρο και το μικροφίλμ…»

 

Οσο για τις «Αγνωστες ζωές των άλλων», σημείωσε ότι είχε τη διεύθυνση παραγωγής και δεν ήταν παραγωγός των ντοκιμαντέρ. Η παραγωγή ήταν της γερμανικής πολιτιστικής εταιρείας Krea. Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι ορισμένα μέλη του Δ.Σ. μπορεί να μη γνωρίζουν τις διαφορές αλλά συγκεκριμένο μέλος «που έκανε την υποτιθέμενη καταγγελία και επέμενε μονότονα να λέει τα ίδια, υποτίθεται ότι είναι σκηνοθέτης και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών» και θα έπρεπε να γνωρίζει, δείχνοντας προφανώς τον Χάρη Παπαδόπουλο.

 

Υπερασπίστηκε και την επιλογή του για τη χρηματοδότηση του «Κισμέτ». Του ντοκιμαντέρ που κατά τον ίδιο θα καταγράφει τους λόγους διείσδυσης των τουρκικών «σαπουνιών» στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική αγορά και θα παρουσιάζει την εικόνα που δείχνουν αυτά για την Τουρκία συγκρίνοντάς την με την πραγματικότητα στη γειτονική χώρα.

 

Τόνισε ότι «ποτέ μου δεν θήτευσα στον αντιτουρκισμό ή τον φιλοτουρκισμό και αναρωτιέμαι γιατί ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να προβληθεί από την ΕΡΤ. Παρουσίασε στοιχεία και υποστήριξε ότι έστειλε την παραγωγή στην επιτροπή κοστολογίου «αλλά δεν έφτασε ποτέ προφανώς διότι κάποιος του “μηχανισμού” το μπλόκαρε για να φτάσει η κατάσταση εδώ που έφτασε. Αν ορισμένα μέλη δεν είναι εξοικειωμένα τώρα έχουν απόλυτα καθαρή εικόνα».

 

Ο Τέλης Σαμαντάς, το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ που ήταν αντίθετος με την αποπομπή, έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση οποιασδήποτε έννοιας αξιοκρατίας στην ΕΡΤ». Χαρακτήρισε αστήρικτους και προσχηματικούς τους λόγους απομάκρυνσής του, μίλησε για «συστηματική υπονόμευση» του κ. Σπυρόπουλου κάνοντας αναφορά σε «αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών κύκλων».

 

Ο Ν. Σίμος και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. ΕΡΤ: Ν. Τέλλης, Ε. Μαγιάση, Χ. Παπαδόπουλος, Τζ. Καλημέρης και Σ. Σαζακλόγλου (και όχι ο Α. Κοντιζάς όπως γράψαμε χθες καθώς παραιτήθηκε προ ημερών) που ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για μη τήρηση από τον κ. Σπυρόπουλο των νόμιμων διαδικασιών.

 

Τονίζουν ότι δεν έδειξε διάθεση «για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια» και κάνουν λόγο και για άλλα «ατυχή περιστατικά» που τους οδήγησαν να άρουν την εμπιστοσύνη τους. Κι άλλος δηλαδή στην ΕΡΤ που είδε την πόρτα της εξόδου «διότι δεν συνεμορφώθη»…

Scroll to top