Απομένει ένας αριθμός υπαλλήλων πάνω από 8.200 άτομα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12,5 χιλιάδων που η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι θα απομακρυνθούν. Η ίδια στοχεύει μάλιστα να… τον ξεπεράσει προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες
Toυ Στέργιου Ζιαμπάκα
Από την τρόικα στο Μαξίμου και από το γενικό επιτελείο της κυβέρνησης η πίεση για τη «συμμετοχή όλων στο δεύτερο κύμα κινητικότητας», όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταδίδεται στα υπουργεία. Παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών πως δεν πρόκειται να σημειωθούν νέες οριζόντιες περικοπές, οι πρωθυπουργικές εντολές για την επιτάχυνση του έργου προς επίτευξη των στόχων ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα κινητικότητας, δεν αποκλείουν ακόμα και μια νεότερη εφαρμογή της μεθόδου του «ξαφνικού θανάτου».
Στόχος της κυβέρνησης η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Στο κύμα του Ιουλίου εξασφαλίστηκε ο αριθμός 4.289 υπαλλήλων, 2.114 από το υπουργείο Παιδείας (καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης), 2.122 από το υπουργείο Εσωτερικών (σχολικοί φύλακες) και 53 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αν και απομένει ένας αριθμός υπαλλήλων ελαφρώς πάνω από τους 8.200, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12,5 χιλιάδων, το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθεί στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αναμένεται να αυξηθεί προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει οποιαδήποτε αστοχία με τα νούμερα.
Υπενθυμίζεται πως στο κύμα του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άνω των 3.000 υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας. Μεγάλη μερίδα συμμετοχής στην κινητικότητα θα έχουν τα υπουργεία Παιδείας (διοικητικό προσωπικό) και Υγείας (προσωπικό που θα προκύψει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δομών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ), έκαστο με 1.500 υπαλλήλους.
Η κινητικότητα ανά φορέα
Βάσει διαρροών των στόχων που καλούνται να πετύχουν τα υπουργεία, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κινητικότητας προβλέπει τους εξής αριθμούς υπαλλήλων:
• 750 από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
• 600 από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.
• 500 από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
• 500 από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
• 500 από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
• 400 από το υπουργείο Οικονομικών.
• 570 από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Μακεδονίας-Θράκης.
Το σύνολο των υπαλλήλων που αναμένεται να προστεθούν στη «δεξαμενή της διαθεσιμότητας» εντός του Σεπτεμβρίου, πλησιάζει τους 10.000.
…………………………………………………………………………………………………………
Καμιά δέσμευση για τους εκπαιδευτικούς
«Δεν πρόκειται για απολύσεις» επέμενε ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα που πλήττει τον κλάδο της εκπαίδευσης. «Δεσμεύεστε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση;» ρωτούσαν κι εκείνοι το ίδιο επίμονα. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για τίποτα. Θα υπάρξουν αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων» ήταν η απάντηση. Το θέατρο του παραλόγου σε στιγμές κορύφωσης. Κάποιοι θα το έλεγαν αισχρή κοροϊδία.
Αλλοι μετρούν τις τραγικές ιστορίες που εκτυλίσσονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο σκληρά. Χθες, στη Λάρισα, η εκπαιδευτική κοινότητα -παρουσία του προεδρείου της ΟΛΜΕ- αποχαιρέτησε μια μάχιμη καθηγήτρια. Την Παρασκευή ενημερώθηκε ότι δεν θα εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα όπως είχε αιτηθεί λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Το Σάββατο κατέρρευσε. «Μην ενημερώσετε την τρόικα ότι λείπει ένας από μας. Αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν, ίσως δεν δώσει την επόμενη δόση» ανακοίνωσε η τοπική οργάνωση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Οι λίστες είναι έτοιμες. Μετά τις προσθαφαιρέσεις με τις εξαιρέσεις, οριστικά τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.114 εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ μετακινούνται από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια 4.933 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων φυσικής αγωγής, γαλλικής φιλολογίας, πληροφορικής, θεατρικών σπουδών κ.ά.
Επιπλέον, προωθείται ταχύτατα η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Απαιτούνται ταχύτατα 1.000-1.500 άτομα.
Α.ΑΝΔΡ.