Pin It

Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα για να παίρνει δόσεις θα πρέπει να εκπληρώνει κι άλλους όρους, κι άλλα «προαπαιτούμενα». Μετά από τρία χρόνια Μνημόνιο, «δεν έχει περάσει ακόμη το βουνό», δήλωσε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

«Η Ελλάδα δεν έχει περάσει ακόμη το βουνό»… και μάλλον θα αργήσει να το περάσει, αφού οι Γερμανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μας κάνουν τον βίο αβίωτο για καιρό ακόμη.

 

Πρώτος όλων βεβαίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που διεμήνυσε χθες ότι όχι δόση αλλά ούτε καν υποδόση δεν θα λάβει η Ελλάδα αν δεν ανταποκριθεί στα «προαπαιτούμενα». Σε συνέντευξή του –μια από τις πολλές που δίνει τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του ότι η απόφαση του τελευταίου Eurogroup για εκταμίευση της δόσης του ελληνικού δανείου σε υποδόσεις ελήφθη επειδή η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Εχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο τρέχει μέχρι το 2014 και οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρεις μήνες, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθούν, έπειτα από έλεγχο της τρόικας. Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους -υπάρχει βοήθεια μόνο για αυτοβοήθεια- τότε γίνεται η εκταμίευση», υπογράμμισε. «Τώρα πρέπει η Ελλάδα βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα, να εκπληρώσει περαιτέρω όρους. Οσο δεν υλοποιούνται αυτοί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υποδόσεις. Η πίεση παραμένει», συμπλήρωσε.

 

Ο Σόιμπλε απέρριψε ακόμη τον ισχυρισμό αρκετών ότι η αυστηρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα είναι για εσωτερική κατανάλωση, οφείλεται δηλαδή στις επικείμενες εκλογές.

 

Υποστήριξε επίσης ότι ο περιορισμός του κόστους εργασίας κατά 13% καθιστά τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική, γείωσε όμως άπαντες στη συνέχεια λέγοντας ότι η Ελλάδα «σε καμία περίπτωση δεν έχει ακόμη περάσει το βουνό».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συνέντευξη του Σόιμπλε που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag. Ο Γερμανός υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια και μετά το 2014, υπό τον όρο ότι θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών. Και επαναλαμβάνει, για χιλιοστή πιθανότατα φορά, ότι δεν θα υπάρξει νέα διαγραφή χρέους.

 

Τα ίδια περίπου είπε και σε συζήτηση που είχε το περασμένο Σάββατο με πέντε Γερμανούς επιχειρηματίες την οποία αναπαρήγαγε η Sueddeutsche Zeitung. «Στον βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει τη δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων στην κουβέντα του με τους 5 επιχειρηματίες, μέλη της Ενωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων της Γερμανίας.

 

Τα όσα είπαν οι υπόλοιποι είναι ενδεικτικά των αισθημάτων που τρέφουν αρκετοί στη Γερμανία σήμερα για την Ελλάδα: Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή… Αυτοί οι Ελληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)», είπε ο Φρανκ Στράουμπ, ένας εκ των επιχειρηματιών.

 

Ελλειψη εμπιστοσύνης

 

Ο Εντβιν Κολ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ελληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια. Εξέφρασε τον εκνευρισμό του για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

 

Από την πλευρά του, ο Τόμας Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), υποστήριξε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση και στην ανάγκη να δοθεί στους Ελληνες μια ευκαιρία».

 

 

 

Scroll to top