→Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν ικανοποιήθηκαν από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η ελάχιστη τιμή εισαγωγής αποτελεί ντάμπινγκ. Κατηγόρησαν την Κομισιόν για παραβίαση της νομοθεσίας και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Του Μπάμπη Μιχάλη
Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα κατάφεραν να επιλύσουν «ειρηνικά» τη μεγαλύτερη εμπορική τους διένεξη στα τελευταία χρόνια, συμφωνώντας στις τιμές εισαγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επειτα από έξι εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, τα δύο μέρη κατέληξαν το περασμένο Σάββατο στις κατώτατες τιμές για τα εισαγόμενα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα στην Ε.Ε. Απέφυγαν έτσι έναν πόλεμο, ο οποίος υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί και πέραν της ύψους 28 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής αγοράς φωτοβολταϊκών, με τη λήψη αντιμέτρων και την επιβολή δασμών σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων, από το κρασί έως τον χάλυβα.
Η Ε.Ε. είχε κατηγορήσει τις κινεζικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών για ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά. Κατήγγειλε ότι οι κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις επέτρεπαν στους Κινέζους κατασκευαστές να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους στην Ευρώπη.
Η συμφωνία ήλθε μία μόλις εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την 6η Αυγούστου, οι Βρυξέλλες επρόκειτο να επιβάλουν δασμούς ύψους 47,6%, σε συνέχεια ανάλογων της τάξης 11,8% που ίσχυαν προσωρινά από τον Ιούνιο. Καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της διένεξης διαδραμάτισε η Γερμανία, η οποία αντιτέθηκε στην επιβολή των δασμών και κατάφερε να σύρει και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. σε συμβιβασμό με τους Κινέζους.
Ο αρμόδιος επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ εξέφρασε την ικανοποίηση για την τιμή στην οποία συμφώνησαν να εξάγουν οι κινεζικές εταιρείες και την ελπίδα του για μια νέα ισορροπία στην αγορά.
Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι η συμφωνηθείσα τιμή ήταν 0,56 λεπτά ανά watt, που είναι πολύ κοντά στην τιμή spot των κινεζικών φωτοβολταϊκών τον Ιούλιο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους όρους του ντιλ, θα επιτραπεί ακόμη στην Κίνα η κάλυψη του 50% της ευρωπαϊκής ζήτησης. Η περσινή κατανάλωση της Ε.Ε. ήταν περίπου 15 gigawatts και η Κίνα θα μπορεί να προμηθεύει αδασμολόγητα τα 7 gigawatts.
Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν ικανοποιήθηκαν από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η παραπάνω ελάχιστη τιμή εισαγωγής αποτελεί ντάμπινγκ. Κατηγόρησαν την Κομισιόν για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι νωρίτερα η Κίνα πουλούσε φωτοβολταϊκά στην τιμή των 0,38 λεπτών ανά watt. Διαμηνύει παράλληλα ότι η επιβολή δασμών θα ζημιώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες εγκατάστασης, που σήμερα επωφελούνται από τα φθηνότερα κινεζικά.